Veysel Ok uluslararası ifade özgürlüğü ödülleri listesinde

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Eş-Direktörü avukat Veysel Ok, birçok tutuklu gazeteci ve yazara verdiği hukuki destek nedeniyle, İngiltere merkezli Index on Censorhip’in "2020 İfade Özgürlüğü Ödülleri"nin savunuculuk kategorisinde kısa listeye kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Londra merkezli uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşu Index on Censorhip’in "2020 İfade Özgürlüğü Ödülleri"nin savunuculuk kategorisinde kısa listeye kalan adaylardan birinin de Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş-Direktörü avukat Veysel Ok olduğu açıklandı.

Kısa liste ile ilgili duyuru metninde Ok’un, Türkiye’de yargı yoluyla hedef alınan gazeteci, aktivist ve akademisyenlere hukuki destek sunduğu ve ifadeleri nedeniyle tutuklanmış birçok gazeteci ve yazarın özgürlüğüne kavuşmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Kısa listede yer alan diğer adaylar ise Botsvana merkezli Lesbians, Gays & Bisexuals of Botswana adlı LGBTİ hakları derneği; Türkmenistan’da uzun süreli hapis cezalarına çarptırılan mahkûmlara yönelik hak ihlalleri ile ilgili çalışmalar yürüten Prove They Are Alive! ile 2011 yılında tutuklanıp ülkesinde ‘terörist’ ilan edildikten sonra İngiltere’de sürgünde yaşayan Bahreynli insan hakları aktivisti Sayed Ahmet Alwadei.

Ödül, 30 Nisan tarihinde Londra’da düzenlenecek törenle sahibini bulacak.

Index on Censorship’in İfade Özgürlüğü Ödülleri her yıl sanat, savunuculuk, dijital aktivizm ve gazetecilik olmak üzere 4 kategoride veriliyor. 2019 savunuculuk ödülünü karikatüristlere yönelik hak ihlalleri ve tehditler ile ilgili çalışmalar yürüten Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı (CRNI) kazanmıştı.

Geçen yıl ise sanat kategorisinde ödül Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı ve güvenlik operasyonları sırasında ilçeden yaptığı haberler ve resimlerden dolayı örgüt propagandası yaptığı suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılan gazeteci ve ressam Zehra Doğan’a verilmişti. (HABER MERKEZİ)

Daha fazla bilgi için