Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence iddiası
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde 28 Şubat’tan bu yana çoğunluğu üniversite öğrencisi 40’a yakın kişi gözaltında tutuluyor. Müvekkillerinin işkence gördüğünü iddia eden avukatlar Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne başvuruda bulundu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mayıs 2019’dan bu yana Ankara Emniyeti’ndeki iddialara dair idari ve adli bir soruşturma yürütülmemesine tepki gösterdi.
ANKARA - Ankara’da 28 Şubat tarihinde ‘FETÖ’nün yeniden yapılanmasında görev aldıkları iddiasıyla çoğunluğu üniversite öğrencisi 56 kişi gözaltına alındı. İtirafçı olarak etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istediklerini söyleyenlerin ve sağlık sorunu yaşayanların serbest bırakılmasının ardından 40’a yakın kişi 10 gündür Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutuluyor.
Ankara Barosu’na bağlı iki avukat gözaltında tutulan müvekkillerinin işkence gördüğünü belirterek Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne başvuruda bulundu. Avukatlar müvekkillerinin 28 Şubat’tan bu yana altı kez “mülakat” adı altında görüşme yapıldığını ve bu işlemin uykudan uyandırılarak yapıldığını belirtti.
‘HEKİMLER RAPORLARINDA BELİRTMEDİ’
Avukatların iddiaları arasında, müvekkillerinin beş kişinin bulunduğu bir odada iç çamaşırlarıyla kalacak şekilde soyulduğu, ters kelepçe yapıldığı, kafalarına poşet geçirilerek beş-altı kez 30 saniye boyunca nefessiz bırakıldığı da yer aldı. Polislerin eldiven giyerek, “Konuşmazsanız tırnaklarını kerpetenle keseceğiz” ifadelerini müvekkillere yönelttiğini belirten avukatların tutanaklarında şu ifadelere yer verdi: "4 Mart tarihindeki görüşmede karnının iki yanına ve çevresine yumruk atıldığını, aynı zamanda ayağına basıldığını, tüm görüşmelerde ayakta bekletme, sinkaflı küfürler ve aşağılayıcı ifadelerde bulunulduğu bildirilmiştir. Gelen hekimlere bu durum izah edilmesine rağmen hekimler mevcut durumu raporlarında belirtmemiş ve herhangi bir bildirim yapmamışlardır.”
‘PERVASIZLIK VAR’
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence uygulandığı iddialarının kendilerine gözaltında tutulanların avukatları aracılığıyla iletildiğini ifade eden HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tepki gösterdi. Sosyal medya aracılığıyla işkence görenlerin yakınlarının kendilerine ulaştığını belirten Gergerlioğlu, “Son bir tweet attım. Orada da genç bir kız öğrenci annesi avukatsız ifade alınmaya çalışıldığını, gözaltında bile ters kelepçe yapıldığını söyleyerek kızının baskı altında olduğunu söylüyor. Maalesef bir pervasızlık var. Öncesinde de buna benzer olaylar olmuş ciddi bir araştırma yapılmamıştı. Mayıs ayından beri aralıklı olarak emniyette bunlar oluyor ve idari ve adli bir soruşturma yok” dedi.
‘RAPORUN ARDINDAN ADALET VE İÇİŞLERİ BAKANLARI AÇIKLAMA YAPMADI’
Mayıs 2019’da altı kişinin işkence gördüğünü ifade ederek Ankara Barosu’nun rapor hazırladığını hatırlatan Gergerlioğlu, bu raporun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında hiçbir kolluk görevlisi hakkında herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki işkence iddialarına ilişkin yönelttiği soru önergelerine yanıt verilmediğini belirten Gergerlioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kasım ayında Adalet Bakanlığı eski çalışanlarına yönelik işkence vakaları gündem olmuştu. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tekrar rapor hazırlamıştı. İkincisinde de bir adım atılmadı. Sosyal medyada bu konu çok konuşulmuştu fakat baronun raporu henüz hazırlanmamıştı. Adalet Bakanı ile bir toplantıda karşılaşıp, ‘Sizin eski çalışanlarınızın işkence gördüğüne dair baronun raporu var. Ne dersiniz buna’ dedim. Adalet Bakanı, ‘Sosyal medyada TT olunca mı işkence ispatlanıyormuş?’ demişti. Bundan birkaç gün sonra Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi bizim tüm söylediklerimizi doğrulayan bir rapor hazırlamıştı. Raporun ardından ne Adalet Bakanı ne de İçişleri Bakanı tek bir kelime açıklama yapmadı. Baronun raporu var buyurun konuşun, yok. Şu anda da aynı şekilde devam ediyor. 10 gün olmuş çoğu 18-22 yaş arasında insanlar. Büyük travmalar yaşıyorlar. Maalesef bu durum devam ediyor.” (DUVAR)