Gazetecilerden beş ilde protesto: Ne gizliyorsunuz?

Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecilerin tutuklanmalarını Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Adana'da protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik baskılara ve son günlerde yaşanan gazeteci tutuklamalarına karşı beş ilde eylem yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da basın açıklamaları yapan TGS üye ve yöneticileri, verilen tutuklama kararlarının siyasi olduğunu belirtti.

5 ilde de dile getirilen basın metninde, son 15 günde 28 gazetecinin gözaltına alındığı ve 8'inin tutuklandığını hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: Son tutuklamalar ile birlikte cezaevlerindeki gazeteci sayısı 91'e yükseldi. Türkiye toplumuna gerçekleri ulaştırmak dışında bir şey yapmayan gazeteciler suçlu, hatta hain ilan edilmekte. Gazetecilik, kamu çıkarlarını korumak için yapılan bir meslektir. Gazeteciliğin gayesi; yönetenleri ya da bir kesimi, onların çıkarlarını korumak değil toplumun çıkarlarını korumaktır. Adalet istiyoruz çünkü halkın haber alma hakkının gasbedildiği, gazetecilerin hukuksuz bir biçimde tutuklandığı bir ülkede demokrasiden, insan haklarından, birlikten, beraberlikten bahsedilemez.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'

İstanbul'da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde yapılan eylemde gazeteciler, "Gazetecilik suç değildir" dövizleri taşıdı. Burada konuşan TGS Yöneticisi Mustafa Kuleli, Türkiye'de gazetcilerin ağır bir baskı döneminden geçtiğini söyledi. Kuleli, "Hemen hergün gözaltılar ve turuklamalarla gazetecilere göz dağı veriliyor. Bizi daha önce de korkutmak isteyenler karşısında dayanışma ile ayakta durduk. Korkmuyoruz çünkü suç işlemedik, gazetecilik yaptık. Kimin korktuğunu, kimin korktuğu için saldırganlaştığını sizin takdirinize bırakıyorum" dedi.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama kararlarının siyasi olduğunu belirterek "Murat Ağırel'in tutuklanmasına karar veren mahkeme aynı kararda tutuksuz yargılanması gerektiğini de söylüyor. Şimdi kim bu kararın hukuka uygun olduğunu söyleyebilir? Edirne'de mültecilerin yaladıklarını haberleştiren gazeteciler gözaltına alındı, tutuklandı. Kim bunun hukuki olduğunu söyleyebilir?" ifadelerini kullandı.

Baskılara, saldırılara rağmen gazetecilerin işlerini yapmaya devam ettiğini söyleyen Durmuş, "Adalet Bakanlığına sesleniyoruz, mahkemeler üzerindeki baskınızdan vazgeçin ve bırakın bağımsız karar versinler. O zaman bu tüm yargılanan, tutuklanan meslektaşlarımızın nasıl çıktığını göreceksiniz. Gazetecilikten suç çıkarılamayacağını göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

Gazetecilere dönük baskıların ilk olmadığına dikkat çeken Durmuş, "Biz bunu daha önce görmüştük, daha önce dayanışma ile omuz omuza bu baskı günlerini atlattık. Yine birlikte bu baskı dönemini atlatacağız" diye konuştu.

Ankara'da Ankara Adliyesi önünde yapılan eyleme çok sayıda CHP'li ve HDP’li milletvekili de katıldı.

Ankara'da TGS’den gazetecilerin tutuklanmasına tepkiAnkara'da TGS’den gazetecilerin tutuklanmasına tepki

'İKTİDAR SADECE KENDİSİNİ ÖVEN HABERLERİ İSTİYOR'

İzmir'de Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı önünde yapılan basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Uğur Dündar, Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar, Teksif Sendikası İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy ve Gazeteci Uğur Dündar da katıldı. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Kalemini satmayan, gerçekleri köşesine ya da ekranlara taşıyan gazetecilerimiz her geçen gün bilerek, anlamsız gerekçelerle gözaltına alınmakta. Aynı mahkeme tarafından dört farklı karar verilmekte. Akıl alır gibi değil. Mevcut iktidar sadece kendisini öven, kendisini onaylayan gazete haberlerini istiyor. Bunun dışında istemiyor ama gerçekler ortada” diye konuştu. Uğur Dündar ise “Yarım asırdır dile getirdiklerimi bir cümle ile toparlayacak olursam, yaşasın halkın gerçekleri öğrenme hakkı, yaşasın demokrasi, yaşasın hukukun üstünlüğü, yaşasın basın özgürlüğü, yaşasın Türkiye” dedi.

'YARGIYA MÜDAHALE ETMEKTEN VAZGEÇİN'

Adana'da Basın Anıtı önünde yapılan eyleme Adana Barosu, Türk İş Bölge Temsilciliği, Petrol İş, Adana Barosu, Emek Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi de destek verdi. TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, burada yaptığı açıklamasında tutuklanan ve gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması ve yargıya müdahaleden vazgeçilmesi gerektiği vurguladı.

'GAZETECİLERİN ÜZERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN'

Diyarbakır’da TGS Temsilciliğinde yapılan açıklamaya Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu da katıldı. Açıklamada konuşan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, “Dünya çapında basın özgürlüğü konusunda sicili kabarık olan Türkiye’de son bir haftada gazetecilere böylesi pervasız bir yönelimin olması açıkçası bizleri derinden endişelendirmiştir. Özellikle Odatv tarafından Libya’da bir MİT mensubunun yaşamını yitirmesiyle ilgili yapılan habere 'tehlikeli haber' muamelesi yapılarak zincirleme bir şekilde 6 gazetecinin tutuklanması basın özgürlüğünde geldiğimiz noktayı açıklar niteliktedir. Son tutuklamalarla 100’ü aşkın gazetecinin bulunduğu cezaevlerindeki gazeteci sayısına yenileri eklenmiştir. Ancak bizler tutuklu gazetecilerin meslektaşları ve gazeteci örgütleri olarak ısrarla vurgulamakta yarar görüyoruz; bizler kamuoyu adına her alanda denetim görevi üstlenerek halkın doğru bilgiye ulaşmasını sağlamakla yükümlüyüz. Bunun için de doğru bildiğimizden asla taviz vermeyiz. Tekrardan buradan çağrı yapmak istiyoruz; artık gazetecilerin üzerinden elinizi çekin. Cezaevlerine bulunan gazeteci arkadaşlarımızın tamamını serbest bırakın. Çünkü şu artık iyi anlaşılmalıdır; gazetecilik suç değildir" diye konuştu. (Kaynak: Evrensel)