Halkın Hukuk Bürosu: Açlık grevindeki Grup Yorum üyelerine zorla müdahale ediyorlar

Halkın Hukuk Bürosu, dün zorla hastaneye kaldırılan ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek için yeni bir açıklama yaptı: "Sıradan bir insan tarafından yazılabilecek, tıbbi dayanaktan yoksun kurul kararına göre zorla müdahale etmeye çalışılıyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zorla hastaneye kaldırılan ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in son durumuyla ilgili Halkın Hukuk Bürosu açıklama yaptı. Açıklamada, Bölek ve Gökçek'e zorla müdahale edilmek istendiği belirtildi.

HASTANEYE YATIŞ KARARI: 432'NCİ MADDE

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek dün sabah saatlerinde kaldıkları evden polis tarafından Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Sağlık Bakanlığı’nın Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yaptığı başvurusu doğrultusunda Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’e ‘zorunlu yatış’ kararı verildi. Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, iki müzisyen İstanbul 18'nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 432'nci Maddesi'ne dayanarak verdiği kararla hastanede tutuluyor.

432'nci madde ise şöyle: “Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir. Görevlerini yaparlarken bu sebeplerden birinin varlığını öğrenen kamu görevlileri, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar. Bu konuda kişinin çevresine getirdiği külfet de göz önünde tutulur. İlgili kişi durumu elverir elvermez kurumdan çıkarılır.”

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri zorla hastaneye götürüldüÖlüm orucundaki Grup Yorum üyeleri zorla hastaneye götürüldü

'ZİYARETLER ENGELLENİYOR'

Halkın Hukuk Bürosu son durumla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu: "Direnişçi müvekkillerimize doktorlar tarafından besleyici mama teklif edildi. İbrahim ve Helin besleyici hiç bir şey kullanmayacakları üzerine sürekli açıklama yapmak zorunda bırakılıyor. Bu durum müvekkillerimizi yormakta, öfkelendirmekte ve fiziki güçlerini tüketmektedir.  İbrahim ve Helin insanlarla görüşmek istiyor. Ailesiyle,dostlarıyla,sanatçılarla,vekillerle...Yani kendilerinin derdini gerçekten dinleyenlerle, haklı taleplerine çözüm üretmek isteyenlerle... Ama ziyaretler "hijyenlik" bahanesiyle engelleniyor. Sıradan bir insan tarafından yazılabilecek, tıbbi dayanaktan yoksun kurul kararına göre zorla müdahale etmeye çalışılıyor! Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in yanında bulunan refakatçi ve avukatlar zorla dışarı çıkarılmış,müvekkillerimiz istekleri dışında yoğun bakım ünitesine alınmak istenmektedir bu zorla müdahaleye hazırlık anlamına gelmektedir.Zorla müdahale cinayettir! Zorla müdahale işkencedir!"