'Kriz bitene kadar katkı ve muayene ücreti alınmasın'

Korona virüs nedeniyle okulların tatil edilmesi, maçların seyircisiz oynanması kararları olumlu ama yetersiz bulundu. TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, korona virüsünün yaygınlaşmaması için hasta tutukluların serbest bırakılması, kriz sonlanana kadar hastanelerde katkı ve muayene ücretinin alınmaması, aile sağlığı merkezlerinin sabah çocuk öğleden sonra ise yaşlılara hizmet verecek şekilde programlanması gibi ek adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’de korona virüsü vakalarına rastlanmasının ardından iktidar okulların tatil edilmesi yönünde karar aldı. Çok sayıda meslek örgütü ve özel şirket de bu süreçte etkinlik ve panel gibi organizasyonları erteledi, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması kararlaştırıldı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz’a göre bu süreçte korona virüsü salgınına karşı atılması gereken pek çok adım bulunuyor. Bu süreçte temizliğin birincil unsur olduğunu ifade eden Yılmaz, ekonomik olarak dar gelirli aile ve bireylerin temizlik ürünlerine ücretsiz ulaşmaları yönünde adımlar atılması gerektiğini söyledi.

‘PARASIZIM DİYE İNSANLAR HASTANEYE GELMEKTEN ÇEKİNMEMELİ’

TTB Genel Sekteri Yılmaz’ın ekonomik temelli önerileri arasında hastanelerde ödenen muayene ve katkı payı ücretleri ilk başta yer aldı. Kriz sonlandırılana kadar hastanelerde ücret ödememeye yönelik karar alınması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Ekonomik nedenlerle insanların hastaneye gelmemelerine neden olunmamalı. Parasızım diye insanlar hastanelere gelmekten çekinmemeli” dedi. Kreş ve anaokullarının tedbir olarak kapatıldığını hatırlatan Yılmaz, “Buraların temizliğinin titizlikle yapılması gerekiyor. Özellikle yaşlı bakım merkezlerine özel önem verilmesi gerekiyor. Buraların lojistiği ve temizliğine özel ilgi gerekiyor” diye konuştu.

‘HEKİMLERE YÜK BİNDİRİLMİŞ DURUMDA’

Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsüne ilişkin test laboratuvar sayısını arttırmasının iyi bir adım olduğunu ifade eden Yılmaz’a göre tek başına bu adım yeterli değil. Bakanlığın her gün yapılan test sayısını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması gerektiğini ifade eden Yılmaz, bu süreçte atılması gereken diğer adımları şu şekilde sıraladı:

-Şu anda cezaevlerinde hasta tutukluların durumlarının gözden geçirilip serbest bırakılmaları gerekiyor.

-Birinci basamakta yer alan aile hekimliklerinde planlama yapılmalı. Öğleye kadar aşılama ve çocuk muayenelerinin yapılması, ilaç yazdırmak isteyenlerin ve tedavi edilmek isteyen yaşlı grubunun öğleden sonra gelmesi gibi bir yönteme geçilmesi gerekiyor.

-Bu süreçte acil servislere gelme kriterleri de netleştirilmeli. Acil servislerde enfeksiyon uzmanlarının desteği alınmalı. Şu anda hekimlere çok yük bindirilmiş durumda.

-Kişisel koruyucular nitelikli ve kullanım kurallarına uygun olmalı. Hastane giysileriyle dışarıya çıkılmamalı ve bunlar sadece hastanede yıkanmalı. Bu sürede fazla çalışma ve angarya engellenmeli.