Kronik hastalığı olanların sona eren ilaç raporları geçerli sayılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, korona virüsü önlemleri kapsamında kronik hastalığı nedeniyle raporla ilaç alan hastaların 1 Mart'ta sona eren sağlık raporları bir sonraki açıklamaya kadar geçerli sayılmasına karar verdi. Yeni genelgeye göre yurt dışından gelip hastalık şüphesi bulunanlara 14 güne kadar istirahat raporu düzenlenecek, iş göremezlik ödeneği SGK tarafından karşılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı korona virüsüyle ilgili yeni tedbirleri içeren genelge yayınlandı.

Genelgeye göre bakanlığa bağlı kuruluşlardan hizmet alan özellikle engelli, yaşlı ve kronik rahatsızlığı olanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmasına müsaade edilmeyecek. Kuruluşlara yapılan ziyaretler ikinci duyuruya kadar ertelenecek. Görüşmeler telefon aracılığıyla yapılacak. Zorunlu hallerde ziyaretçiler sağlık kontrolünden geçirilecek.

Bakanlık izniyle açılan özel kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri 16 Mart itibarıyla bir sonraki açıklamaya kadar tatil edilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tedbirleri kapsamında, kronik hastalığı nedeniyle raporla ilaç ve tıbbi malzeme alanların 1 Mart itibarıyla süresi sona eren sağlık raporları, bir sonraki açıklamaya kadar geçerli sayılacak.

Bu kapsamdaki hastalar, yeni bir reçeteye ihtiyaç duymaksızın ilaç ve tıbbi malzemelerini sözleşmeli eczanelerden temin edebilecek. Bir ayı geçmeyecek sürelerde bu ilaç ve tıbbi malzemelerin bedelleri SGK tarafından karşılanacak.

HASTALIK ŞÜPHESİ OLANLARA 14 GÜNE KADAR İSTİRAHAT RAPORU VERİLECEK

Yurt dışından gelenlere hekim tarafından hastalık şüphesi anlamına gelen "Z03.8 ve Z03.9" kapsamında tanı konulması halinde 14 güne kadar istirahat raporu düzenlenecek. Bu kişilerin iş göremezlik ödeneği SGK tarafından karşılanacak.

Biyometrik tanımlama yönteminin özel sağlık hizmet sunucularındaki zorunlu kullanımı da SGK'nin bir sonraki açıklamasına kadar askıya alınacak.

Kuruluşlarda bakım hizmeti alanlar ile personel arasında, risk gözlenen kişilerin ivedilikle sağlık kurumlarına başvurmaları sağlanacak. Riskli durum tespiti halinde sağlık kuruluşlarıyla irtibat sağlanacak.

Toplu etkinlikler ve hizmet içi eğitim programları, bir sonraki açıklamaya kadar ertelenecek. Yurt dışına zorunlu çıkacak personelden, göreve başlamadan önce sağlık raporu istenecek. Bu doğrultuda, virüsün kuluçka süresi olan 14 gün kuralına riayet edilecek.

KAMU İŞÇİSİ ALIMI ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

Vatandaşların e-devlet uygulamalarını, web sitesi, iletişim merkezi ve kurumsal medya hesaplarına daha kolay erişim sağlayabilmesi için tanıtım çalışmaları etkinleştirilecek.

İŞKUR aracılığıyla yapılan kamu işçisi alımı başvuruları elektronik ortamda gerçekleştirilecek. (AA)