Yurtlardan çıkartılan öğrenciler: Kovulduk resmen...

Umre’den gelen yolcuları, üniversite öğrencilerinin yurtlarına yerleştirme kararının ardından öğrenciler eşyalarını dahi toplayamadan yurtlardan ayrılmak zorunda bırakıldı. Hijyen açısından bulundukları yurtların iyi durumda olmadığını söyleyen bir üniversite öğrencisi, "Temizlik ideal değildi. Gelen kişilerin de iyi bir manzarayla karşılaşacağını düşünmüyorum” dedi. Bir başka öğrenci ise, "Karantinanın bittiği 14 günün sonunda o yurda geri dönmeyeceğim. Dezenfekte edebileceklerini düşünmüyorum” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Korona virüsüne karşı alınan önlemler kapsamında Umre’den dönen 10 binin üzerinde kişi sağlık taramasının ardından üniversite öğrencilerinin kaldığı Ankara ve Konya’daki yurtlara yerleştirildi. Sabaha karşı anonslarla uykularından uyandırılan, otobüslerle apar topar yurtlardan çıkarılan öğrenciler duruma tepki gösterdi.

Sabaha karşı yurt görevlisinin, “Yarım saat içerisinde toparlanıp çıkın” dediğini aktaran yurtta kalan bir üniversite öğrencisi, “Karantinanın bittiği 14 günün sonunda o yurda geri dönmeyeceğim. Dezenfekte edebileceklerini düşünmüyorum” dedi.

‘KALAN EŞYALARI KARANTİNADAN SONRA KULLANABİLECEK MİYİZ BİLMİYORUZ’

Umre’den gelen bin 448 kişinin yerleştirildiği Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Gölbaşı Erkek öğrenci yurdunda kalan Abdullah A. sabah 03.50’de arkadaşlarının uyarısıyla uyanan öğrencilerden biri. Uyandığında kaldırılma sebebini bilmediğini ifade eden Abdullah gece yaşadıklarına dair, “Sonrasında umrecilerin geleceğinden bahsettiler. Apart topar toparlandık ve otobüslere bindik. Hüseyin Gazi Yurdu’na gideceğimizi söylediler. Ben yolda inmek istedim ona da izin vermediler. Eşyalarımızın birçoğu yurtta kaldı, dolaplarımızı kilitledik çıktık. Kalan eşyalarımızı karantina süresi bittikten sonra kullanabilecek miyiz bilmiyoruz” dedi.

Okulların tatil edilmesiyle ailelerinin yaşadığı şehirlere giden arkadaşlarının eşyalarını da dolaplara kendilerinin koyduklarını söyleyen Abdullah, “Gece çok geç saatte haber etmeleri mağduriyeti yarattı. Bunu gündüz düşünebilirlerdi. Memleketine giden arkadaşlarımızın eşyalarını dolaplarına koyduk. Bizim de alamadığımız çok eşya var onlarınki de kaldı. Benim tüm kışlıklarım, takım elbisem yurtlarda kaldı. Biz geri döndüğümüzde o eşyaları kullanmak ister miyiz istemez miyiz bilmiyorum. Memleketine gidip yurtta olmayanlar da mağduriyet yaşadı” diye konuştu.

‘GELEN KİŞİLER İYİ MANZARAYLA KARŞILAŞMAYACAK’

Sabaha karşı tahliye edildikleri yurdun hijyen açısından iyi durumda olmadığını ifade eden Abdullah, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üç hafta tatilimiz var. Üç hafta memleketimde olacağım. Geldiğimde direkt yurtta kalacağımı zannetmiyorum. Yurt hakkında daha iyi bilgiler edindikten, temizlenmiş mi temizlenmemiş mi öğrendikten sonra ancak giderim. Bizi boşalttıkları yurt hijyen açısından iyi bir yurt değildi. Ben ilk geldiğim zamanlar idareye temizliğin iyi yapılmadığını söyledim. Temizlik ideal değildi. Gelen kişilerin de iyi bir manzarayla karşılaşacağını düşünmüyorum.”

‘YARIM SAAT İÇERİSİNDE TOPARLANIP ÇIKIN’

Umre’den gelen bin 880 kişinin kalacağı Gölbaşı Milli İrade Yurdu’ndan sabaha karşı apar topar çıkarılan Tekin Can, yurdun çok kalabalık olduğunu, çoğu öğrencinin hafta içi memleketine gitmeyi beklediğini söyledi. Görevlilerin “Yarım saat içerisinde toplanıp çıkın” dediğini aktaran Can yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Çoğu insan hafta içinde gitmeyi planlıyordu. Burada kalması gereken öğrenciler de vardı. Tam bir kargaşaydı. Ben eşyalarımı alabildim ama çoğu insan alamadı. Birçok defter kitabı bırakmak zorunda kaldık. Memleketine gidenlerin eşyaları da orada kaldı. Öğrencilerle yöneticiler arasında tartışma yaşandı. ‘Neden bu saatte’ dedik. Bizim itirazımız karantina için çıkarılmamız değil. Gecenin bir yarısı çıkarılmamız. Sorun aniden plansız şekilde çıkarılmamız. Halk ağzıyla yumurta kapıya dayanınca derler ya öyle bir durum yaşandı”

‘O YURDA GERİ DÖNMEYECEĞİM’

Kaldığı yurdun genel itibariyle güzel olduğunu fakat temizlik konusunda eksiklerinin bulunduğunu ifade eden Tekin Can, “Karantinanın bittiği 14 günün sonunda o yurda geri dönmeyeceğim. Dezenfekte edebileceklerini düşünmüyorum. Birkaç gün önce dezenfekte etmeye bir grup yurda gelmiş. Görünü alıp haber kanallarına servis etmişler. Biz hiç dezenfekte edildiğini görmedik. Yurt genel anlamıyla güzel bir yurt. Ama temizlik anlamında çok kötü. Temizlemeye gelmiyorlardı bir adam sabah paspas atar çıkardı” dedi.

'DÖNDÜĞÜMÜZDE O YURTLARDA NASIL KALACAĞIZ?'

Öte yandan birçok öğrenci de tepkisini sosyal medyadan duyurdu. Yaşadıkları mağduriyeti anlatan öğrenciler yetkililere, "Biz döndükten sonra o yurtlarda nasıl kalacağız?" diye soruyor. Ankara Gölbaşı Milli İrade Yurdu'nda kalan bir kadın öğrenci tepkilerini şu sözlerle anlattı: "Saat:03.04'te @saglikbakanliginin emri ile umreden gelenlerin yerleştirilmesi için Gölbaşı Milli Irade yurdu uygun görülmüş ve biz öğrencilere yurdun 1 saat içinde boşaltılması gerektiği söylenmiştir yerleştirilmesi gereken mesken başka bir yer değil onca öğrencinin barındığı yurtlar olmuştur. @saglikbakanligi kamu gücünü ancak biz öğrencilerin üzerinde kullanabilmiş ve saatin 03.04 olduğu bir zamanda bizim mağduriyetimizi tercih etmiştir."

'EŞYALARIMIZ KALDI'

Bir başka öğrenci ise şunları anlattı: "Sabaha karşı yurttakileri apar topar çıkarıp umredekilerin geleceği söylenmiş. Biz eve geldik, söylenseydi tüm eşyalarımızı alıp bir daha dönmemek üzere çıkardık yurttan. Eşyalarımız dolaplarda, baza altlarında kaldı. Virüs olursa biz nasıl döncez oraya? Biz döndüğümüzde o yurtlarda nasıl kalıcaz? Neden bize hiçbir şey söylenmedi? Nevresimleri çıkarıp yastık yorganı kaldırdık, dezenfekte edicez dediler meğer bunun içinmiş! Pes!"

'KOVULDUK RESMEN...'

Gece yarısından sonra yataklarından kaldırılan öğrenciler 1 saat içerisinde kendilerine, "Yurtlardan çıkın" uyarısı yapıldığını söyledi. Eşyalarıyla birlikte gece yarısı yurttan çıkan bir öğrenci, "O odaları hangi telaşla toparlayıp terk ettiğimizi bilmiyoruz uykudan uyandırılıp kovulduk resmen sağlık hani?" dedi.

Apar topar yurttan çıkarılırken başka bir öğrenci ise tepkisini şu sözlerle anlattı: "Umre'den gelen vatandaşlar Gölbaşı'ndaki KYK yurtlarına yerleştirilecekmiş. Bu saatte kapının önüne konulduk. Bu insanların geleceği tarih zaten belli değil miydi gecenin bu vaktinde böyle bir karar nasıl alınabilir ? Biz de insanız. Devlet önlem alıyor buna hiçbir sözüm yok. Ama bu saatte böyle bir şey yapılması ne kadar doğru ? Bu karar gündüz de alınabilirdi, yurtları gündüz boşaltabilirdik. Uykumuzdan uyandırıldık. Eşyalarımızın çoğunu toplayamadık bile."