'Erasmus öğrencileri bugün elçiliklere başvursun'

Erasmus ve Mevlana değişim programları kapsamında yurtdışında eğitim gören öğrencilerin gözü YÖK'te. Öğrenciler, geri dönmeleri gerekip gerekmediği konusunda ne yapacaklarını bilmiyor. YÖK'e göre ise bir sorun yok. Türkiye Ulusal Ajansı yetkilileri ise Türkiye'ye dönmek isteyen öğrencilerin bugün 17.00'ye kadar elçiliklere başvurması gerektiğini belirtererek, karantina şartlarının ağırlaşması durumunda bugünden sonra dönüşlerin zorlaşabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde eğitim görüp belirli bir zaman kapsamında yurtdışına gönderilen erasmus öğrencileri korona virüsü nedeniyle ne yapacaklarını bilmiyor. Yurdışındaki üniversite yönetimleri öğrencilere, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 'Geri dönün' çağrısı yapıldığını söylüyor. YÖK yetkilileri ise böyle bir çağrılarının olmadığını farklı tedbirlerin alındığını söylüyor.

ÜNİVERSİTEDEN ÖĞRENCİLERE: HAZIRLIKLI OLUN!

Mevlana ve erasmus değişim programı kapsamında binlerce öğrenci yurtdışında eğitim görüyor. Ancak tüm dünyaya saran korona virüsü nedeniyle öğrenciler de panik içerisinde. Önceki gün yurdışındaki bir üniversitenin yönetimi, Türkiye'den gelen öğrencilere YÖK'ten kendilerine bir bilgilendirme yazısı geldiğini ve öğrencilerin Türkiye'ye dönmesinin istendiğini duyurdu. . Üniversite bu kapsamda öğrencilere dönüş için hazırlık yapmalarını istedi. Üniversite yönetimi öğrencilerin dönmemesi durumunda bütün sorumlulukların kendilerinde olacağını da belirtti.

Öğrenciler bu duyurudan sonra Türkiye'de dönmek için çıkış yolları aradı. Bir öğrenci bilet bulmak için günlerdir arama yaptığını söyleyerek bu konuda kendilerine yeterli bilgi verilmediğini aktardı.

'MAĞDURİYET YAŞANMAMASI İÇİN ÖNLEMLER ALINDI'

Konuyla ilgili aradığımız YÖK yetkilileri ise öğrencilere 'Geri dönün' çağrısı yapılmadığını açıkladı. YÖK'ten bir yetkili bu konuda tedbirler alındığını söyleyerek Gazete Duvar'a şu açıklamalarda bulundu: "Mevlana veya erasmus kapsamında yurtdışından yurda dönen öğrenciler için gerekli tedbirler alındı. Mağduriyet yaşanmaması için çalışmalar sürdürülüyor. Yurdışındaki öğrencilerin yurda dönemlerine dair herhangi bir karar alınmamıştır. Derslerde bir mağduriyet yaşanmamasıyla ilgili bir önlem alınacak."

TÜRKİYE ULUSAL AJANSI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Ulusal Ajansı ise geri dönmek isteyen öğrencilerin bulunduğu ülkelerdeki Türkiye Büyükelçiliklerine acil bir şekilde başvuru yapmaları gerektiğini söyledi. Ajanstan bir yetkili şu bilgileri verdi: "Erasmus kapsamında yurtdışında olan öğrenciler üniversiteleriyle iletişim halinde olmalı. Geri dönmek isteyenlerin bugün akşam en geç saat 17.00'ye kadar elçiliğe gitmeleri gerekiyor. Eğer bugün gitmezlerse geri dönmeleri zor olacak. Öğrenciler geri döndüklerinde aldıkları dersler sayılacak. Süreç Türkiye'de devam edecek. Geri dönecek öğrencilerin belgeledikleri masraflar da ödenecek."