Market çalışanları tehdit altında

Türkiye'de korona virüsü salgını yayılmaya başlamasından sonra birçok yer tedbir amaçlı kapandı ancak marketler açık kaldı . İstanbul 5 nolu Tez-Koop-İş Şube Başkanı Selahattin Karakurt, “Marketlerde çalışanlar müşteri ile temas içerisinde. Bu arkadaşlarımızın hepsi tehdit altında. Çalışılmaması ve çalıştırılmaması gerekiyor. Eğer çalıştırılıyorlarsa gerekli tedbirlerin de alınması lazım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de ilk korona virüsü vakası görülmesinin ardından Sağlık Bakanlığından zorunlu olmadıkça evden çıkmayın uyarısı yapıldı. Bu uyarıyla birlikte halk marketlere akın ederek rafları boşalttı. İçişleri Bakanlığı, 81 ile genelge göndererek birçok işletmenin kapatılması yönünde karar aldı. Bu karara uymayan işletme sahiplerine ise yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

'MARKETLERDE GEREKLİ TEDBİRLER ALINSIN'

Doktorların uyarılarını dikkate almayan insanlar marketlerde alışveriş yaparken gerekli tedbirleri almıyor. Uzmanların 'En az bir veya bir buçuk metre mesafede olun' kuralına uyulmaması market çalışanların sağlığını da tehdit ediyor. İstanbul 5 nolu Tez-koop-İş Şube Başkanı Selahattin Karakurt şunları söyledi:

“AVM'ler, marketler, mahalle bakkalları ve buralarda çalışan işçiler her zaman için tehdit altındadır. Herkes bunu bilmelidir. Böyle bir durumda tabi ki işverenlerin de market sahiplerinin de önce o işi üreten işçileri düşünmeleri gerekir. Onları kendi evlatları gibi görmeleri gerekir. Çünkü onların üzerinden kar elde ediyorlar. İş güvenliği açısından işçilerimizin güvenliğinin alınması lazım. Dezenfekte işlemlerini düzenli yapılması gerekiyor. Bu kurallara uyulması gerekiyor. Bu hem işveren hem işçiler açısından zorunlu.”

'HALK TEPKİ GÖSTERMELİ'

Karakurt ayrıca mahalle aralarında hijyen kurallarına marketlere dikkat çekiyor. “Halkın bu marketlere tepki göstermesi gerekiyor” diyen Karakurt şöyle devam etti:

“Tabi ki alışveriş yapan insanlar da sıkıntı yaşıyor çalışanlar da. Zorluklar herkes için geçerli. İşçinin güvenliğinin alması gerekiyor. Marketlerde farklı bir sistem yaratılması lazım. Marketlerin açık olması gerekiyorsa mevcut sistemi değiştirmeleri gerekiyor. Önlemlerin alınmaması çalışanlar kadar müşterileri de tehlikeye atıyor. AVM'lerdeki çocuk alanları gibi bazı yerler geçici olarak kapandı. Ancak mağazalar da kapatılmalı. Orada çalışan emekçiler de tehdit altında.”

'ÇALIŞANLARIN MAAŞI ÖDENMELİ'

Karakurt ayrıca önlem nedeniyle kapatılan işyerlerinde çalışanların ücretlerinin kesilmemesi için takipçisi olacağının altını çiziyor. Karakurt, “Bundan sonraki süreci biz takip edeceğiz. Çalışan arkadaşların ücretleri veriliyor mu, verilmiyor mu; biz bunların takibindeyiz. Eğer aksi bir şey olursa, sendika olarak orada çalışan üyelerimizin ve çalışanların yanında duracağımızı söylemek istiyorum. Kapatılan işletmeler arkadaşlarımızın ücretlerini ödemeye devam etmeli” diye konuştu.