'Dolmabahçe’deki ölümün ardından çalışanlara test yapıldı mı?’
Milli Saraylar İdaresi, Dolmabahçe Sarayı’nda gişe memuru olarak çalışan M.K’nin ölümünden bir gün sonra saraylara ziyareti durdurdu. Ölüm sebebi zatürre olarak açıklanan M.K’yi Meclis gündemine taşıyan CHP’li Utku Çakırözer, "Dolmabahçe Sarayı’ndaki personelin tümüne yönelik bir sağlık taraması yapılmış mıdır” sorusuna yanıt istedi.
ANKARA – Korona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 18 Mart tarihinde Milli Saraylar’a bağlı tüm saray ve kasırların kapatıldığı açıklandı. Dolmabahçe Sarayı’nda gişe memuru olarak çalışan M.K’nin şüpheli şekilde 17 Mart tarihinde yaşamını yitirmesinin ardından sarayların kapatıldığını ifade eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer konuyu Meclis gündemine taşıdı.
DUYURULMAMASI İÇİN BASKI YAPILDIĞI İDDİASI
Gişe çalışanı M.K’nin hastaneye kaldırılmasından hemen önce, Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar İdaresi’nin salgın nedeniyle ‘maske’ takan Tayvanlı turistlerin Dolmabahçe ziyaret fotoğraflarını "Salgına rağmen tarihi mekanlarımıza çok ziyaretçi var" mesajıyla 11 Mart tarihinde yayınladığı da ortaya çıktı. Tweet sonrasında ise kurumun hesabından silindi.
Milli Saraylar yönetiminin, korona şüphesi taşıyan ancak zatürre olarak açıklanan M.K’nin ölüm sonrası gişe görevlisinin çalışma arkadaşlarına konunun kamuoyuna duyurulmaması için baskı yaptığı da iddia edildi.
‘BUNUN VEBALİNİ KİM ÖDEYECEK?’
Gişe görevlisinin ölümüne ilişkin şüpheleri, TBMM Genel Kurulu’ndan dile getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Dünyada salgın olduğu binmesine rağmen turistler; tatil yerlerini, ören yerlerini, Topkapı, Dolmabahçe gibi saraylarımızı ziyaret etmeye haftalarca devam ettiler. Burada çalışanlar turistlerle sürekli temas halindeydi. Maalesef önlem almakta çok geç kalındı. Gişe görevlimizin kızı, babası hastanedeyken sosyal medyadan 'Dolmabahçe Sarayı neden açık, babama yazık değil mi, vebalini kim öder' diye paylaşımda bulunuyor. M.K’nin cenazesinin kalktığı gün saraylar nihayet ziyarete kapatılıyor. Şimdi ben soruyorum: Bunun vebalini, bu sorumsuzluğun, bu duyarsızlığını hesabını kim ödeyecek?" dedi.
'BU İHMALLERİN BEDELİ SORULMALI'
Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın M.K’nin ölümünden birkaç gün önce attığı Tayvanlı turistlerin yer aldığı tweeti "skandal" olarak nitelendiren Çakırözer şunları kaydetti:
"Merhum gişe memurumuz ve onun gibi onlarca, yüzlerce emekçimiz gişede ve diğer birimlerde hiçbir korunma önlemi alınmadan çalışırken, dünyanın dört bir yanından havalimanında hiçbir kontrolden geçmeden gelen turistlerin Dolmabahçe ziyaretinin fotoğrafını koyarak salgını bir fırsat gibi gösteren mesajı atmak nasıl bir ruh hâlidir? Bu mesaj bugün silinmiş durumda ama hem bu duyarsızlık hem de varsa çalışanlara yönelik o büyük ihmaller soruşturulmuş mudur? Çağrıda bulunuyorum, bu duyarsızlığın, bu ihmallerin bedeli mutlaka bunu yapanlardan sorulmalıdır."
'NEDEN 18 MART'A KADAR BEKLENDİ?'
Utku Çakırözer, M.K’nin ölümüne ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Dolmabahçe Sarayı’nı 2019 yılında 915 bini yabancı turist olmak üzere toplam 1 milyon 306 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Çakırözer, salgının dünyada yayılmaya başladığı son 3 ayda sarayı ziyaret eden toplam turist sayısını sordu.
Milli Saraylar’da korona virüsüne karşı hangi önlemlerin alındığını ve personellere test uygulanıp uygulanmadığının yanıtını talep eden Utku Çakırözer’in soruları şu şekilde sıralandı:
- Sağlık Bakanlığı açıklamalarına göre, Türkiye’de virüs tanılarının yurt dışı kaynaklı olduğu belirtilmesine karşın ülkemizde yabancı turistlerin en çok temas ettiği Milli Saraylar’a bağlı alanların ziyarete kapatılması için neden 18 Mart’a kadar beklenmiştir? Milli Saraylar İdaresi’nin önlem almada geç kaldığını düşünüyor musunuz?
- Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de korona virüs olduğunu açıkladığı 11 Mart tarihinden sonra Türkiye’de Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı saray ve kasırları ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı kaçtır?
- 19 Mart’a kadar açık tutulan Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı saray, kasır ve müzelerde önlem alındı mı? Alınan önlemler neler? Geçici kapatma sonrası çalışanlara korona virüs testi yapıldı mı?
- Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de korona virüs olduğunu açıkladığı 11 Mart tarihinden sonra Dolmabahçe Sarayı’nda gişe görevlisi yurttaşımız M.K’nin yaşamını yitirdiği doğru mudur? Bu yurttaşımızın ölüm nedeni araştırılmış mıdır? Yurttaşımıza herhangi bir teşhis konmuş mudur?
- Dolmabahçe Sarayı’nda çalışan personel sayısı kaçtır? Bu personelin tümüne yönelik bir sağlık taraması yapılmış mıdır?