'Hekimlerin önceliği para değil ekipman'

Türk Tabipler Birliği (TBB), sağlık çalışanlarının performans ödemelerinin 3 ay boyunca üst tavandan yapılmasına karar verilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, korona virüsü ile mücadele konusunda hekimlerin temel önceliğinin para olmadığını vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınına karşı yapılan düzenlemeler kapsamında, sağlık çalışanlarının performans ödemelerinin 3 aylığına üst tavandan yapılması için 4,5 milyar liralık ek kaynak sağlandığının duyurmasıyla ilgili Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, bir açıklama yaptı. TTB açıklamasında, hekimlerin öncelikli gereksiniminin, salgın dönemiyle sınırlı performans düzenlemesi değil, enfeksiyondan korunacakları yeterli ve gerekli kişisel ekipmanın sağlanması olduğu belirtirken altyapı ve koordinasyonla ilgili eksikliklerin giderilmesini talep etti.

TBB tarafından sağlık çalışanlarına yönelik yapılan anketin sonuçlarının paylaşıldığı açıklamada, “23 Mart itibarıyla bin 820 sağlık çalışanının yüzde 38’i eldiven, yüzde 52’si önlük/forma, yüzde 60’ı maske, yüzde 71’i tek kullanımlık önlük/tulum, yüzde 74’ü siperlik gözlük ya da koruyucu gözlük, yüzde 78’i N95 maske bulmakta sorun yaşadıklarını belirtmiştir. Ülkemizde çok sayıda meslektaşımız ve sağlık çalışanı enfekte olmuştur ve bazıları yoğun bakım ünitelerinde ölümle pençeleşmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Bu süreçte hekimlerin maddi olarak mağdur edilmemesinin son derece önemli olduğu vurgulanırken, “Yıllardır savunduğumuz temel maaş üzerinden olmasa da, performans ödemelerinin üç ay boyunca tavandan ödenmesi kararı en azından kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin COVID–19 ile boğuşurken geçim dertlerini hafifletecektir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca açıklamada, yapılan düzenlemede Aile Sağlığı Merkezlerindeki hekimler ve sağlık çalışanları ile özel hastanelerde çalışanların maddi kayıplarının hiç gündeme gelmemesi eleştirilirildi ve, “Bu mücadeleye bütün sağlık kuruluşları katılmaktadır; verilen emek, alınan risk, gösterilen özveri hepsi için geçerlidir” dendi. (HABER MERKEZİ)