İnşaata yatırımı virüs de durduramadı
Salgınla mücadele devam ederken tartışmalı olan Kanal İstanbul ihalesinin yapılmasına sosyal medyada tepki yağdı. Etkin mücadele için kaynak aranırken İstanbul'da yapımına şubatta başlanan Levent Camii'nin de inşaatına 7/24 devam ediliyor. Levent Mahallesi Muhtarı Atacan Türk 159 milyon 738 bin TL'lik kaynak ayrılan cami inşaatı için "Evde kal deniyor. Ama gece ve hafta sonu da devam eden inşaat nedeniyle kimse evinde duramıyor" diye tepki gösterdi.
DUVAR - Korona virüsüne karşı etkin önlem alınması gerekirken devletin kaynaklarının inşaata harcanması tepki çekiyor. Dün Kanal istanbul ihalesine çıkılmasına gösterilen tepkiler 'Millet can derdinde' etiketiyle bugün Twitter'da TT oldu. Kaynakların harcandığı projelerden bire de inşaatına şubat sonunda başlanan Levent Cami. Kanyon AVM'nin karşısında, Türkiye'nin en değerli alanlarından biri olan 18 bin 427 metrekarelik arazideki inşaat çalışması şubat ayında, yani salgının dünyada etkili olduğu dönemde başlandı. Mahalle muhtarı Atacan Türk, çalışmalara tepki göstererek, "İşçiler 24 saat boyunca çalışıyor. Mahalleli evde duramıyor" dedi.
Virüsle mücadele eden ülkelerin vatandaşlarına kaynak aktarmak için art arda ekonomik paketler açıkladığı dönemde cami inşaatına 159 milyon 738 bin TL'lik kaynak ayrıldı. Cami ihalesini AK Parti'nin eski Rize milletvekili Abdullah Kart'ın sahibi olduğu ASL İnşaat kazandı.
İmamoğlu: Millet can, birileri Kanal İstanbul derdinde
Kapalı ve açık alanlarıyla birlikte toplam 20 bin kişi kapasiteli olacak cami, klasik mimari özelliklere sahip olacak. Caminin mimarisinde Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camisi'nin örnek alındığı açıklandı.
Camide 900 araçlık 4 katlı otopark bulunacak. 23 metre ana kubbe çapına sahip olan caminin ana kubbe yüksekliği ise 44 metre olacak.
Caminin 2 minaresi 66, 2 minaresi 77 metre yükseklikte inşa edilecek.
İçinde 9 asansörün de yer alacağı camide, 2 tane çok amaçlı salon bulunacak.
'GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR'
Mahalle muhtarı Atacan Türk, özellikle yetkililerin, 'Evde kalın' uyarılarına rağmen camideki inşaat çalışmalarının gece gündüz devam etmesinden dolayı gürültü nedeniyle insanların evde rahatsız olduklarını söyledi. Türk, "Can inşaatı son hızıyla devam ediyor. İstanbul Valiliği'nden 7/24 çalışma izni alınmış. Buradaki insanları eve tıkmaya çalışıyoruz. Ama inşaat gürültüsünden dolayı evlerde kimse duramıyor. Cami yapılmasına karşı değiliz. Mahallemizde 65 yaş üstü çok sayıda insan var. Korona virüsünden dolayı insanlarımızı eve kapatmaya çalışırken inşaat gürültüsünden dolayı evde duramıyorlar. Gündüz inşaat çalışmasını yapabilirler. Fakat gece ve hafta sonları çalışma yapmamaları gerekiyor" dedi.
CAMİ KARARI TARTIŞMAYLA ALINMIŞTI
Beşiktaş Müftülüğü, 2015'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne başvurarak, Levent'teki Merkez Bankası'na ait 981 ada, 72 parselin imar planlarının değiştirilmesini talep etti. Müftülük, ‘merkezi iş alanı' olarak planlanmış arazinin, kısmen ‘dini tesis alanı'na, kısmen de ‘kültürel tesisler alanı'na alınmasını istedi.
Merkez Bankası, 29 Haziran 2015 ve 30 Eylül 2015'te İBB'ye gönderdiği yazıyla plan değişikliğine karşı çıktı.
CHP'li meclis üyesi Affan Keçeci de o dönem yaptığı açıklamada "Olası bir İstanbul Depremi'nde toplanacak yer yok. Biz oranın yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak kalmasından yanayız. Arazinin arka sokağında Levent Camii var" dedi. Levent Mahallesi Muhtarı Atacan Türk de, planlara itiraz edeceklerini söyledi.
Ancak itirazların tümü reddedildi ve plan değişikliği AK Partili üyelerin oylarıyla 2016'da İstanbul Belediyesi Meclisi'nde kabul edildi. 2017 yılına gelindiğinde plan değişikliği koruma kurulları tarafından da uygun bulundu.
Yeni imar düzenlemesinden sonra, arazinin mülkiyeti Merkez Bankası'ndan Milli Emlak‘a geçti.
#MilletCanDerdinde iken,
— Levent Özeren (@lvntozrn) March 27, 2020
Dünya ülkeleri vatandaşına nasıl para aktaracağını hesaplarken,
Halen Kanal İstanbul peşinde koşmak...
Aklın ve vicdanın kabul edeceği bir durum değil.
Nasıl bir mecburiyet ?
Nasıl bir taahhüt ?
Nasıl bir teslimiyet ?
1-Sokağa çıkma yasağı yok.
— Erdal Işık (@erdalisik_) March 27, 2020
2-Halka ekonomik paket yok.
3-Her isteyene test yok.
4-Sağlıkçılara sınırsız maske yok.
5-Pozitif taşıyıcılara karantina yok.
6-Sınırları tamamen kapatmak yok.
7-Kızılay ortalarda yok.
Kanal İstanbul için ihale VAR..!#MilletCanDerdinde