TTB’den Sağlık Bakanı’na açık mektup: Tüm sağlık çalışanları testten geçirilsin

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya açık mektup göndererek acilen atılması gereken adımları sıraladı. Tabiplerin talepleri arasında test sonuçlarının hekimlerle paylaşılması ve tüm sağlık çalışanlarına test uygulanması da yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi kamu-özel fark etmeksizin tüm sağlık kurumlarındaki sağlık çalışanlarının korona virüsü salgınından korunması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan acil talepte bulundu.

Bakan Koca’ya gönderilen açık mektupta, hekimlerin hastaların test sonuçları hakkında aynı gün bilgilendirilmesi, koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde hiçbir eksiklik ve aksaklık yaratılmaması ve tüm hekim ve sağlık çalışanlarının testten geçirilmesi talep edildi.

'TEST SONUÇLARI ÇIKAR ÇIKMAZ HEKİMLERLE PAYLAŞILSIN'

"Salgının başından bu yana sürecin başarıyla yürütülebilmesi için hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipmanlarının karşılanmasını, çalışma koşulları ve sürelerinin iyileştirilerek düzenlenmesini talep ediyor olmamıza rağmen, halen yeterli koordinasyon sağlanamamıştır. Bazı iyileştirmeler sağlanmakla beraber, yaşamsal aksaklıklar devam etmektedir" ifadelerine yer verilen açık mektubun satır başları şu şekilde:

BİLGİ YA VERİLMİYOR YA DA ÇOK GEÇ VERİLİYOR: Alandan edindiğimiz bilgilere göre, hekimlere ve sağlık çalışanlarına muayene ve takip ettikleri hastalar hakkında bilgi ya hiç verilmemekte ya da çok geç verilmektedir. Bu hastaların test sonuçlarını öğrenmek hekimler için ek ve stresli bir mücadeleye dönüşmüş durumdadır. Oysa, bu bilgilendirme sadece ilgili hekim veya sağlık çalışanı için değil, beraber çalıştığı diğer sağlık çalışanları ile tedavi ettiği hastaların sağlığının korunması açısından da hayati derecede önemlidir. Bu bilgilerin saklanması ya da geciktirilmesi hem kaygıyı artırarak görev yapma motivasyonunu düşürmekte, hem de sağlık çalışanlarının COVID-19’dan korunmak üzere alacakları tedbirleri geciktirmekte ve aksatmaktadır. Bu durum önlenmediği takdirde, yaşanmakta olan sorunlar kısa bir süre sonra sağlık hizmeti sunumunu aksatan bir boyut kazanacaktır. Sağlık Bakanlığı’ndan hastaların test sonuçları çıkar çıkmaz hekimleriyle paylaşılmasını, test sistem ve sonuçlarının Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri’nde görülebilmesinin sağlanmasını bir defa daha talep ediyoruz.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TESTLERİ TAMAMLANSIN: Taleplerimizden biri olan test sayısının son günlerde artmakta olması sevindiricidir. Bilindiği üzere, salgında hastalanma ve yaşamlarını kaybetme riski en yüksek olan grupların başında hekimler ve diğer sağlık çalışanları gelmektedir. Bu nedenle başka ülkelerde de COVID-19 testinin öncelikle bu gruplara yapılması üzerinde durulmaktadır. Ülkemizde de salgına karşı en ön cephede kamu-özel bütün sağlık kurumlarında COVID-19 hasta temas ya da temas şüphesi olan hekim ve sağlık çalışanlarından başlanarak bütün sağlık çalışanlarının testlerinin hızla tamamlanmasını önemli ve gerekli buluyoruz.

MESAİ SONRASI MEKÂNLAR ORGANİZE EDİLMELİ: SARS-CoV-2 virüs yükünün (kişinin aldığı virüs miktarının) hastalık seyri üzerinde etkili olduğunu, virüse fazla temas edenlerin hastalığı daha ağır geçirdiğini ortaya koyan bilimsel yayınlar mevcuttur. Ön cephede bulunan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma süreleri bu bilimsel gerekçelerle düzenlenmeli ve çok uzun süreler boyunca yoğun hasta temasının önüne geçilmelidir. Ayrıca, sağlık çalışanlarının sosyal çevrelerine hastalığı bulaştırmalarını önlemek adına, mesai sonrası kalacakları mekânlar bir an önce organize edilmelidir. (DUVAR)