Kaftancıoğlu: İşten çıkarma yasaklanmalı, ücretli izin şart

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut ile görüştü. Kaftancıoğlu, “İşten çıkarmalar tamamen yasaklanmalı. Zorunlu olan üretimler dışında diğer üretimler askıya alınmalı veya ertelenmeli. Ücretli izin şart” dedi. Karabulut, “Birçok arkadaşımız yüksek ateşle hastaneye gidiyor ancak inşaat işçisi olduğunu söylediğinde bir şeyin yok denilerek geri gönderiliyor" diyerek sorunlarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güvencesiz çalışma koşullarına sahip meslek grupları üzerinde bir çalışma başlatan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu inşaat işçilerinin sorunlarını konuşmak üzere DİSK’e bağlı Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut ile video konferans yöntemiyle görüştü. Kaftancıoğlu, “Haklarımız var” adıyla gerçekleştirdiği video konferans toplantılarının önümüzdeki günlerde çalışma hayatında güvencesizliğe mahkum edilen diğer meslek gruplarıyla devam edeceğini söyledi.

“Evde Kal” demenin şartları oluşturulmadan anlamsız bir söylem olduğunu ve öncelikle işçilerin ekonomik güvencelerinin sağlanması gerektiğini belirten Kaftancıoğlu, şöyle konuştu:

'ÜCRETSİZ İZNE ZORLANIYORLAR'

“İstanbul salgının merkezi olmuş durumda. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon inşaat işçisinin 300 binden fazlası İstanbul’da. Salgın dönemlerinde bütün meslek kesimleri ile merkezi yönetimlerin, yerel yönetimlerin, sendikaların ve konuyla alakalı herkesin hep bir arada ve örgütlü hareket etme gibi bir sorumluluğu var. Vatandaşlarımıza 'evde kal' çağrısı yapılırken bir yandan da inşaatlarda çok kötü şartlarda çalışmak zorunda olan işçilerimiz var. O zaman 'evde kal' demenin hiçbir anlamı kalmıyor. Bir inşaat işçisinin evde kalabilmesi için ücretli izin şart. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor olması da gerekiyor. ‘Eğer işe gelmezsen seni işten çıkartırım’ tehdidinin inşaat işçisinin başında bir sopa gibi dayatılıyor olmaması lazım. Korona virüsü salgını döneminde işten çıkarmalar tamamen yasaklansın. İşten çıkarmaların yasaklandığı bir döneme şu ana kadar çoktan girmiş olmamız lazımdı. Anadolu’nun çeşitli illerinden İstanbul’da çalışmaya gelen inşaat işçilerinin büyük bir kısmı ücretsiz izne zorlanıyor. Bu durum ne yazık ki inşaat işçilerinin güvencesizliğini arttırmakla da kalmayıp korona virüsü salgınının İstanbul’dan Anadolu’ya başka illere yayılmasında önemli bir etken oldu.”

'YAYGIN TEST YAPILMALI'

“Her yerde, her meslek grubunda, ulaşılabilen her riskli durumda yaygın test yapılması gerektiğini ısrarla söylüyoruz. Bu da tek başına yeterli değil. Zorunlu olan üretimler dışında diğer üretimler askıya alınmalı veya ertelenmeli. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmanın koşulları esnetilmeli. Devletin bugüne kadar vatandaştan toplamış olduğu vergi, işsizlik ödeneği ve bu güne kadar bu anlamıyla yaptığı çalışmaların ya da oluşturulan kaynakların tam da kullanılması gereken, asıl sahiplerine aktarılması gereken bir dönemdeyiz."

'15 BİN İNŞAAT İŞÇİSİ İŞSİZ KALDI'

Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut da inşaat işçilerinin sorunlarını şu sözlerle anlattı: “Şu an şantiyeler çok kötü durumda. Biz 50 ve üzeri çalışanı olan 726 firmayı inceledik. Elde ettiğimiz sonuçlara göre sadece İstanbul’da mart ayında en az 15 bin işçi işsiz kaldı. Her krizde bütün yükü emekçiler ödediği gibi şimdi de krizin yükü bize işsizlik, açlık olarak dönmeye başladı. İktidar bizi koronadan ölmezsek açlıktan ve yoksulluktan ölmeye mahkum ediyor. Güvencesizdik zaten şimdi açlığa mahkum edildik. Ücretli izne çıkaran inşaat firması taşeronda yok denecek kadar az. Büyük şantiyelerin hemen hemen hepsi ilk başta işçi çıkarttılar.”

'10 BİNLERCE İŞÇİ MEMLEKETLERİNE GİTTİ'

“Bizim işçilerimiz çoğunlukla şantiyelerde çalışan gurbetçi işçilerdi. Ne yazık ki inşaat işçilerimizden memleketlerine gidenlerde virüs vakaları da başlamış durumda. Ağrı’da, Van’da, Mardin’de, Diyarbakır’da… Buna dair ilk başlarda önlem alınması gerekirdi. Seyahat kısıtlaması olmadan bir süre önce büyük şantiyelerde işçilere ‘Bir hafta içinde sokağa çıkma yasağı gelecek. Çoğunuz gurbetçisiniz, memlekete gidin' dediler. O hafta 10 binlerce arkadaşımız hiçbir kontrol olmadan çıkışlarını alıp memleketlerine gittiler."

'İNŞAAT İŞÇİSİYİM DEYİNCE HASTANEDEN GÖNDERİLİYORLAR'

“Birçok arkadaşımız yüksek ateşle hastaneye gidiyor ancak inşaat işçisi olduğunu söylediğinde bir şeyin yok denilerek geri gönderiliyor. Bu kişilerin Covid-19 şüphesiyle karantina altına alınması lazım ancak inşaat işçisi olduğunu söyleyince işleyiş değişiyor. Çalışması zorunlu olmayan şantiyeler durdurulmalı, yaygın test yapılmalı ve ücretli izin uygulanmalı. Birçok şantiyede biz kamplarda yaşıyoruz. Dip dibe, normalde bile yaşamanın sıkıntılı olduğu, hijyenin eksik olduğu yerlerde yaşıyoruz." (HABER MERKEZİ)