Tıp Fakültesi öğrencilerinin durumu ne olacak?

Temmuzda mezun olması gereken tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin durumu stajları yarım kaldığı için belirsiz. Üniversite yönetimleri de bir karar verebilmek için YÖK'ten yanıt bekliyor. Virüsle mücadelede etkin görev almak isteyen genç hekimler "Mezuniyetimiz aksamasın, belirsizlik giderilsin" diyor.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Korona virüsü nedeniyle İtalya 10 bin tıp öğrencisini göreve çağırdı. ABD'de de korona virüsü nedeniyle tıp öğrencileri normal takvimden daha erken mezun edilerek göreve başlatıldı. Türkiye'de ise tıp fakültesi eğitimi alan ve intörn sürecinde de büyük yol kat eden tıp fakültesi öğrencilerinin durumu belirsizliğini koruyor. Staj eğitiminin bitmesinin kısa bir süre kalan öğrenciler yetkililerden açıklama bekliyor. Aksi takdirde salgının uzaması halinde çoğu hekim adayı mezun olması gereken tarihte evde beklemeye ya da gönüllü çalışmaya devam edecek.

HEKİM ADAYLARI MEZUN OLABİLECEK Mİ?

İntörn öğrencileri salgından önce 680 lira 'harçlık' adı altında maaş alabiliyordu. 16 Mart tarihinden beri öğrenciler işten çıkartıldığı için kendilerine bu paranın verilip verilmeyeceği de bilinmiyor. Ayrıca binlerce hekim adayı temmuz ayında mezun olup iş başı yapmayı beklerken şu an stajları yarım kaldığı için evlerinde oturuyor. Bu da öğrencilerin mezun olamayacakları anlamına geliyor. Çünkü mezun olmaları gereken tarihte çoğu öğrencinin 2 aylık stajı eksik görünecek.

Sahada görev yapmak isteyen intörn öğrencileri iş başı yapmak istediklerini söylüyor. Son sınıf öğrencileri, “Çalışmaya başladığımızda normal bir hekim gibi bizde maaşlarımızı almak istiyoruz. Böyle bir süreçte eve kapanmak doğru değil. Zaten gerekli eğitimden ve gerekli intörn sürecinden geçtik. Bu zor dönemde hastalarımızın yanında olmak istiyoruz” diyor.

İKİ AY SONRA MEZUN OLACAKTI...

Stajının bitmesine iki ay kalan bir intörn öğrencisi şunları söylüyor: “Üniversiteler anladığımız kadarıyla 'Şu an bir karar almayalım' diyor. Mağdur durumdayız. Bir belirsizlik var. Normal şartlarda temmuz ayında mezun olmam gerekiyordu. Uzaktan eğitimle ya da güvenlikli bir ortamda hızlandırılmış stajlarla bunu çözebilirler. Bunu değerlendirmeleri gerekiyor. TUS sınavı, Devlet Hizmet Yükümlülüğü atamasına kimler yetişecek, kimler yetişemeyecek belli değil.”

'BU BELİRSİZLİĞE SON VERİN'

İntörn öğrencileri bu konuda ortak bir metin de hazırladı. Öğrencilerin taleplerinin yer aldığı metinde intörn öğrencileri için her üniversitenin farklı kararlar aldığı belirtildi. Hekim adayı öğrenciler şunları söyledi: “Ülkece zor zamanlardan geçtiğimiz bugünlerde çoğu üniversitede intörn doktorların durumunun belirsizliği hala devam etmekte. Her üniversite kendi öğrencileri için farklı kararlar aldığını çeşitli kanallardan duyurmakta. Kimi geri dönüşler için tarih vermekte, kimisi şu an çalıştırmakta, kimisi ise şu ana dek açıklama bile yapmayarak öğrencilerini belirsizlikten kaynaklı ümitsizliğe itmektedir. Bu şartlarda ortaya oldukça adaletsiz bir tablo çıkıyor. Geleceği belirsiz hekimler olarak, önümüzde Tıpta Uzmanlık Sınavı, Devlet Hizmet Yükümlülüğü, Uzmanlık eğitimi gibi birçok stres dolu dönem bizleri bekliyor. Belirsizlik ise bu karmaşayı daha fazla arttırmakta. Sesimizi duyurmak istememizin en önemli nedeni, ülkemiz için bu oldukça zorlu ve yıpratıcı dönemde biz sağlık neferlerine hassasiyetle sahip çıkılması için çağrımızdır. Siz değerli yetkililerimizden en önemli isteğimiz bir an önce bu belirsizliğe son verilmesi mağduriyetimizin bir an önce giderilmesidir.”

TALEPLER...

Öğrenciler yetkililerden şu taleplerde bulundu:

  • İntörn doktor olarak belirlenen sürede mezun edilmeyi ve süre kaybı yaşanmayacak şekilde karar alınmasını
  • Diğer bölümlerin mağdur edilmemesi için yapılan uzaktan eğitim, hızlandırılmış eğitim, erken mezuniyet gibi seçeneklerin intörn doktorlar için de göz önünde bulundurulmasını (pandeminin pik yapmadığı varsayılırsa sahada hekim olarak çalışmanın gerekliliğinin kavranması)
  • Üniversitelerin alacağı kararların farklı olmasıyla doğacak adaletsiz ortamın engellenmesi adına ortak bir kararın alınmasını talep ediyoruz.

YÖK'E YAZI: İHTİYAÇ VAR MI?

Üniversitelerin çoğu Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'na, görüş bildirmek için yazı yazdı. Tıp Fakütesi bulunan bazı üniversiteler YÖK'e şu yazıyı yazdı: “Kürsel salgın yeni korona virüs ile mücadele Tıp Fakülteleri son sınıf öğrencileri olan intörnlerin erken mezun edilerek sahada hekim olarak ihtiyaç olup olmadığına, eğer ihtiyaç var ise intörnler mezun oldukları takdirde mezuniyetlerine müteakip derhal istihdam edilip edilemeyeceklerine ilişkin görüşünüzün acil olarak bildirilmesini talep ediyoruz.”

Konuyla ilgili aradığımız Yükseköğretim Kurulu ise intörn tıp öğrencileriyle ilgili henüz yeni bir karar alınmadığını açıkladı.