Koronavirüs ne zaman kontrol altına alınabilecek?
Gazeteci Murat Yetkin yazdı: Üzerine ittifak olan bir konu, Covid-19 salgınının Türkiye’de henüz tırmanış aşamasında olduğu. Dolayısıyla özellikle de şu aşamada önlemlerde bir “gevşemenin” kontrol dışı gelişmelere yol açma ihtimali yüksek.
DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, kişisel Web sitesi YetkinReport'ta 'Koronavirüs ne zaman kontrol altına alınabilecek?' başlıklı bir yazı yazdı. Yazının bir bölümü şöyle:
Almanya Sağlık Bakanlığı 17 Nisan’da koronavirüsün yayılmasını kontrol altına aldıklarını açıkladı. Ancak durum hâlâ kırılgan. Şansöyle Angela Merkel, önlemlerde en küçük bir açığın durumun yeniden kontrol dışına çıkmasına yol açabileceğini halkıyla paylaştı.
Türkiye’de de benzeri açıklamalar var. Örneğin aynı gün Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Tedbirler konusunda herhangi bir gevşeme olmazsa biz bunu Mayıs sonu, Haziran başı gibi bitiririz dedi ve sürdürdü: “Ama bunları yapamazsak, gevşersek, tedbirler halkımız tarafından daha az benimsenirse bu sefer süreçler uzayacaktır”.
Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ile konuştum. Adıyaman da önlemlerde bir gevşeme olmaz ise Türkiye’deki salgının Mayıs ayında zirve noktasına ulaşıp inişe geçmeye başlayacağını tahmin ediyor. Tahmin demesinin nedenini ise Sağlık Bakanlığının verileri hekimlerle şeffaflık içinde paylaşmamasına bağlıyor. (Bu arada TTB, Meclis’in sağlık çalışanlarına karşı şiddete yönelik cezaların artırılması yasasını sonunda 15 Nisan’da kabul etmesini, 2007’den bu yana sürdürdüğü mücadelenin sonuç vermesi olarak görüyor; birkaç itiraza rağmen. Bu yasanın çıkmasının başta hekimler, sağlık emekçilerine moral verdiği görülüyor.)
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Nisan itibarıyla koronavirüs nedeniyle ölümlerin 1796’yı bulduğunu açıkladı; o da “test pozitif” çıkanlar, test yapılmadan tedaviye alınanların, ya da vefat edenlerin sayısı açıklanmıyor. Önlemlerde “gevşeme” olmamasının birinci anlamı, dışarıya çıkışların en aza indirilebilmesi, çıkmak zorunda olanların olabildiğince sosyal mesafeyi koruyup maske takmaları ve el yüz temizliği. Örneğin çarşı pazarın gereğinden erken açılması riski artırabilir. Peki hükümet neden sokağa çıkma yasağını neden kısa sürelerle, örneğin hafta sonlarında uyguluyor da, bir uzun yasak uygulayıp, salgın süresini kısaltmıyor? Bir kaç yanıtı var.