Korona aşısında klinik çalışma haftaya başlıyor
Aşı Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Gilbert “İnsanları ve hayvanları enfekte eden diğer koronavirüslerden bildiğimiz kadarıyla, bağışıklık çok uzun ömürlü değil. Yani enfekte olan birinin gelecekte yeniden enfekte olması muhtemel" dedi. Gilbert, 'umut ettikleri' aşıda klinik çalışmalara ise gelecek hafta başlayacaklarını söyledi.
DUVAR - Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert, normalde 5 yıl sürecek aşı geliştirme sürecini 4 aya indirmeye çalıştıklarını belirterek, "Umut ettiğimiz klinik çalışmalara gelecek haftanın sonuna doğru başlamak üzereyiz. Olasılıklar iyi görünüyor ama aşının tamamen güvenli olduğu bir aşamaya gelene dek çok fazla deneme yapmamız gerekiyor" dedi.aşısında klinik çalışma haftaya başlıyor" dedi.
Daha önce The Times’a verdiği röportajda, aşının eylül ayında hazır olacağından yüzde 80 emin olduğunu söyleyen Gilberty dün BBC’de katıldığı programda Andrew Marr’ın sorularını cevapladı.
Önümüzdeki günlerde gönüllüler üzerinde klinik deneylerin başlayacağı bilgisini veren Gilbert, süreci şöyle anlattı: "Gönüllülerin bir kısmına menenjit, bir kısmına da koronavirüs aşısı yapacağız. Sonra bu insanların koronavirüsle enfekte olmasını bekleyeceğiz. Semptom gösterenler bize geldiğinde testlerini yapacağız ve tabii biz koronavirüsle enfekte olanların menenjit aşısı olan gruptan insanlar olmasını bekliyoruz. Bu da bizi, koronavirüs aşısının aşılanan yaş grubunda işe yaradığı sonucuna götürecek."
'ENFEKTE OLANLAR TEKRAR HASTA OLABİLİR'
Enfekte olan hastaların gelecekte yeniden enfekte olup olmayacağı sorusu üzerine Prof. Gilbert “İnsanları ve hayvanları enfekte eden diğer koronavirüslerden bildiğimiz kadarıyla, bağışıklık çok uzun ömürlü değil. Yani enfekte olan birinin gelecekte yeniden enfekte olması muhtemel. Ne kadar sonra bunun olacağını henüz bilmiyoruz. Belki de birkaç yıl… Bekleyip görmemiz gerekecek” dedi.
HER YIL AŞI AŞI OLMAK GEREKECEK Mİ?
Program sunucusu Andrew Marr’ın aşının hazır olması durumunda grip gibi her yıl yeniden aşı gerekip gerekmediği sorusu üzerine Gilbert; “Doğal enfeksiyon sonrası edinilen bağışıklık ile aşı sonrası edinilen bağışıklık arasında fark vardır. Bunlar ille de aynı şeyler değildir. Koronavirüs bizzat arkasında güçlü bir bağışıklık hafızası bırakmama konusunda iyidir. Bu nedenle insanlar yeniden enfekte olurlar. Biz koronavirüsün kendisini aşı olarak kullanmıyoruz. Aşı yapmak için farklı bir virüsü kullanıyoruz. Aşı yapmak için kullandığımız adenovirüsle güçlü bağışıklık cevapları alırız ve bunlar uzun bir süre yüksek düzeyde kalırlar. Aşıyla gelen bağışıklığın enfeksiyonla gelen bağışıklıktan daha uzun sürdüğünü bulduğumuz şanslı bir durumda da olabiliriz.”
'KUŞ GRİBİ DAHA ÇOK MUTASYON GEÇİRİYOR'
Gilbert, koronavirüsün mutasyon geçirdiği ve bu nedenle geliştirilecek aşının yeni mutasyona karşı koruma sağlayamayabileceği yorumlarına ise, "Kuş gribi gibi virüslerin çok daha sık mutasyona geçirdiğini biliyoruz. Ancak insandan insana geçerken çok az mutasyon geçirse de koronavirüs ailesininin türlerinde daha az değişim söz konusu" yanıtını verdi.
(HABER MERKEZİ)