İşçilerden çağrı: Ölmek istemiyoruz
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, korona virüsüne yakalanan işçilerle ilgili güncel verileri paylaştı. İstanbul'da bugüne kadar 3 bin 544 işçi virüse yakalanırken 3 bine yakın işçi karantinada. 34 işçi ise virüs nedeniyle vefat etti. Acil önlem alınmasını isteyen İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 1 Mayıs için ise “Balkonlardan 1 Mayıs marşları okuyarak, alkışlı eylem yaparak yaygın ve kitlesel kutlama için çağrıda bulunuyoruz" açıklaması yaptı.
DUVAR - İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, fabrikalarda korona virüsüne yakalanan işçilerle ilgili son bilgileri paylaştı. Platform, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı için çağrıda da bulundu. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Paltformu dönem sözcüsü Sinan Ceviz'in açıklamalarına göre çeşitli fabrikalarda çalışan 3 bin 544 işçi korona virüsüne yakalandı. Sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen binlerce içinin hala risk altında çalıştığını belirten Ceviz, 1 Mayıs için konfederasyonlara, “Birleşin” çağrısını yineledi.
'3 BİN 544 İŞÇİ VİRÜSE YAKALANDI'
Ceviz'in paylaştığı bilgilere göre bu ana kadar 3 bin 544 işçi virüse yakalandı. Yine 3 bine yakın işçi virüs semptomları nedeniyle karantina altında. 34 işçi ise virüs nedeniyle vefat etti. Ceviz şunları söyledi: “1 Mayıs’a sayılı günler kala 'Ölmek istemiyoruz' talebimiz en acil talep haline gelmiştir. Vaka görülen işyerlerindeki tüm işçilere test yapılması, yaygın test uygulamasının hayata geçirilmesi acil ve hayati önem kazanmıştır. Bugün şu dakikalarda sokağa çıkma yasağı uygulanırken birçok işyeri çalışıyor. 'Çalışması zorunlu olan yerlerin dışındaki tüm işyerleri çalışmalarına ara vermeli' denmesine rağmen genel bir sokağa çıkma yasağında dahi birçok fabrika ve işyerinin çalışmaya devam ettiğini görüyoruz. Tuzla tersaneleri, bazı inşaat şantiyeleri başta olmak üzere işçiler şu dört günde de çalıştırılıyorlar.”
'İŞÇİLER İŞSİZLİĞE MAHKUM EDİLDİ'
Hükümetin açıkladığı ekonomik teşvik paketlerinden işçi sınıfının yararlanmadığının da altını çizen Ceviz şöyle devam etti: “Ücretli izin, ücretlerden vergi yükünün kaldırılması ve temel tüketim mallarında uygulanan vergilerin düşürülmesi; doğalgaz, su, elektrik gibi temel ihtiyaçların ücretsiz olması, yani işçi ve emekçilerin pandemi döneminde desteklenmesi çağrıları da yöneticiler nezdinde karşılık bulmadı. 1000 liralık sosyal destek yardımı dağıtıyoruz dendi ancak milyonlarca yoksul işçi ve emekçi bundan yararlanamadı. İhtiyacı olanlara bankalarca düşük faizli 10 bin lira kredi verilecek dendi, krediye başvuranlar ya alamıyor ya da 10 bin yerine 1000-3000 lira gibi rakamların verildiğini görüyoruz. Yani sermaye gurupları mali bakımdan desteklenirken, işçiler günlük 39 lira ile ücretsiz izne ve işsizliğe mahkûm edilmiştir.”
1 MAYIS ÇAĞRISI
Ceviz, 1 Mayıs ve yasak kelimelerinin bir arada anılmasını istemediklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette kitlesel mitingler yapılmasından bahsedilmiyor. Ancak konfederasyonlarımızın da açıklamalarında belirttiği gibi kent merkezlerinde ve Taksim Kazancı Yokuşu'nda, sosyal mesafe kurallarına uygun, her sendikanın temsili katılımı ile 1 Mayıs kutlamaları yapılması çağrıları yetkililerce "yasak" kararı ile karşılanmamalı. İstanbul'da platform olarak talebimiz bu yönde. Son haftaya girdiğimiz günlerde ise örgütlü olduğumuz işyerlerinde 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştireceğiz. İşyeri koşullarımıza göre bildiri okuma, döviz taşıma, alkış yapma, iş durdurarak talepleri ifade etme gibi yöntemlerle 1 Mayıs kutlamalarımızı gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca 1 Mayıs günü konfederasyonlarla birlikte ortak belirlenen bir zaman diliminde balkonlardan 1 Mayıs marşları okuyarak, alkışlarla 1 Mayıs’ı yaygın ve kitlesel kutlama çağrısında bulunuyoruz.”