Denizler idamlarının yıldönümünde anıldı

'Üç fidan' idam edilmelerinin yıldönümünde anıldı. Mezarlarına gün boyu çok sayıda ziyaretçi gitti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilmelerinin yıldönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda anıldı. Anmada konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Denizlere söz verdiklerini, onların idealleri olan sosyalizm ve halk iktidarının kazanacağını söyledi.

12 Mart askeri darbesinin ardından 6 Mayıs 1972'de idam edilen üç genç için düzenlenen anma bu yıl korona virüsü salgını nedeniyle temsili katılım ve fiziksel temas kurallarıyla yapıldı. Siyasi partiler ve gençlik örgütleri sınırlı katılımlarla anmalar gerçekleştirirken sabahtan itibaren birçok kişi bireysel olarak da Denizleri ziyaret etti.

Emek Partisi ve Emek Gençliği tarafından saat 12.00'de yapılan yürüyüşte konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Deniz Gezmiş Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve avukatları Halit Çelenk'i uğruna mücadele ettikleri değerleri büyüterek andıklarını” söyledi. Gürkan, "Salgın sürecinde gördük ki işçi ve emekçiler üretmezse hizmet sunmazsa hayat durur. İşte bu hayatı durduranlar, hayatı yeniden kurmaya da adaydır. Dolmabahçe'de 6. Filoyu kıble eyleyenler, 6. Filoya secde edenler bugün aynı şekilde tekellerin çıkarları için iktidarlarını sürdürmektedirler" dedi.

Anmada 5 Mayıs 2011'de vefat eden Denizlerin avukatı Halit Çelenk'in de mezarı ziyaret edilerek karanfiller bırakıldı.

BURSA'DA DA ANILDILAR

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Bursa Nilüfer’de bulunan ‘Üç Fidan’ parkında da sabaha karşı düzenlenen etkinlikle anıldı. Anmada 68’liler adına konuşan Betül Kuyucu, “Bizlere bıraktıkları miras son mektupları ve son sözleridir. Bu mesaj sonraki kuşak tarafından alındı. Bir gün bu özlenen eşit, özgür, barış dolu bir dünyanın kurulması için daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadele bitmeyecek” dedi. (HABER MERKEZİ)