TSE maske standartlarını belirledi

Korona virüsü salgını nedeniyle sürekli takılmak zorunda olan maskelerin standardı belirlendi. Maskenin özellikleri, üretimi, tasarımı, temizleme, yıkama, kurutma ve bağlantı durumlarının nasıl olması gerektiği TSE'nin raporunda yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) uyulması gereken maske standartlarını belirledi. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin belirlediği standartlar örnek alındı. Maskeler standarda göre, küçük, orta ve büyük boy olmak üzere üç şekilde sınıflandırıldı.

Kurumun hazırladığı maske standartları raporunda, “Özellikle tedarik problemleri nedeniyle tıbbi yüz maskelerinin sağlık çalışanları tarafından kişisel koruyucu ekipman olarak kullanılmasına öncelik verildiği bir ortamda, çeşitli tekstil malzemelerden yapılmış tıbbi olmayan yüz maskelerinin kullanımı düşünülebilir. Bu durum, tıbbi olmayan yüz maskelerinin, kaynak kontrolü aracı olarak kullanımını destekleyen sınırlı sayıdaki dolaylı çalışmalara dayanmaktadır” ifadesi yer aldı.

Standartta maskenin hangi kumaşlardan üretilmesi gerektiği de yer aldı. Buna göre; maske kumaşları sentetik veya doğal liflerden geliştirilecek, dokuma, örme, triko ya da dokusuz tekstil yöntemiyle üretilebilecek. Maskenin sahip olması gereken özelliklerde şöyle sıralandı:

Bileşenlerinde yırtılma, bağlantı noktalarının ayrılma bulunmamalı, nefes alabilir olmalı, uygun şekilde takılabilir ve rahat giyinilebilir şekilde tasarlanmalı, tüm bileşenlerin temizliği ve dezenfeksiyonu evde yapılması kolay olmalı, risk taşımayan malzemeler ile üretilmiş olmalı, tahriş veya olumsuz sağlık etkileri bulunmayan kumaşlardan imal edilmeli, kullanılan kumaş dayanıklı olmalı ve ürünün kullanım ömrü süresince bütünlüğünü korumalı, kullanıcıyla temas edebilecek kısımlarında kullanıcıyı yaralayabilecek keskin kenarları bulunmamalı.

Maskelerin buğu önleyici özelliği olan veya olmayan yüz koruması veya burun köprüsü gibi ilave özelliklerin yanı sıra farklı şekillerde ve yapılarda tasarlanması gerektiği belirtildi.

Standartla, bez maskelerin performansı üç gösterge üzerinden ölçüldü. Göstergeler filtrasyon verimliliği, solununabilirlik ve mikrobiyal yük olarak belirlendi. Bez maske standardında verimlilik oranı en az yüzde 90 ve üzeri olarak açıklandı. Maskelerin, performansını koruyacak şekilde en az 5 yıkama ve kurutma döngüsüne dayanabilmesi gerektiği belirtildi.

Maskelerle ilgili raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)

Etiketler maske TSE korona