Kürdistani İttifak: Kürtlerin seçimi gasp ediliyor

Kürdistani İttifak Çalışması, HDP’nin 5 belediyesine kayyım atanmasını kınadı. Yapılan açıklamada, eşbaşkanların serbest bırakılması ve görevlerine dönmeleri talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR/VAN - Kürdistani İttifak Çalışması, Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Muş Altınova belediye eşbaşkanlarının evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmalarını ve yerlerine kayyım atanmasını basın açıklaması yaparak kınadı. “Öncelikle bu hukuk, yasa ve vicdan dışı uygulamayı kınıyoruz” denilen açıklamada, “Belediye eşbaşkanlarımız serbest bırakılsın. Görevlerinin başına dönmelerinin önündeki engeller kaldırılsın” talebinde bulunuldu.

Kürdistani İttifak Çalışması’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde her türlü baskı ve engellemelere rağmen kazanılan 65 belediyeden 45’ine kayyım atanmış oldu! Yani Kürt halkının, devlet kurumu YSK’nın belirlediği seçim kuralları çerçevesinde kazandığı belediyelere AKP iktidarı kanun kılıfına uydurmaya bile gerek görmeyen bir zorbalıkla el koymaktadır. Kayyım atamanın yasal-kanuni dayanağı olmadığı gibi halklarımızın, inanç gruplarımızın vicdanında da en küçük bir karşılığı yok. İçişleri Bakanlığı ‘ben devletim, yaptım oldu bitti’ diyor. Tam bir keyfiyetle ve Kürt halkının sandıktan çıkan meşru demokratik iradesine dönük kendi koyduğu yasaları bile tanımayan anti-Kürt öfke ve zorbalıkla, kazanılmış belediyeler bir bir gasp edilmektedir. Yıllardır Kürt halkı seçiyor, hükümet yerine kayyım atıyor. Halkımız tekrar seçiyor, iktidar tekrar kayyım atıyor. Hükümetin yaptığı; Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını fiilen tanımamaktır. AKP hükümetini bu hukuk ve vicdan dışı uygulamalara son vermeye çağırıyoruz. Halkımız asla ve asla bu saldırılara boyun eğmeyecek ve seçimler dahil meşru, yasal alanda, ulusal özgürlük mücadelesinden geri adım atmayacak."

Açıklamada Millet İttifakı’na ve kamuoyuna da şu çağrıda bulunuldu: "HDP belediyelerine yönelik sürdürülen bu yasa ve hukuk tanımaz uygulamalara karşı açık tutum alın. Demokrasi ve özgürlüklerde çifte standart olmaz. Ankara, İzmir, İstanbul’a kayyıma ‘hayır’ deyip Diyarbakır, Siirt, Iğdır’a seyirci kalırsanız, demokrat olamazsınız. Sessiz kalırsanız ‘bugün bana yarın sana’ misali bu uygulama sana da döner. Hayır, ‘yapamazsınız’ diyerek açık tutum alın! Halkımıza çağrımız; kararlılıkla ve meşru zeminde iradenize sahip çıkın. Unutmayın ki özgür iradenizle seçtiklerinizi tanımayabilirler ama irade sizin, onu kimse elinizden alamaz."

VAN'DA PROTESTO

HDP Van İl Örgütü de kayyım atamalarını yapılan basın açıklaması ile protesto etti. İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP İl eşbaşkanları ve milletvekilleri katıldı. Yapılan açıklamada,  Siirt, Iğdır, Altınova, Baykan ve Kurtalan belediyelerine kayyım atanmasının gasp olduğu belirtilerek, "Salgın hastalık, hukuk, kural, kaide dinlemeden bu uygulamaları devam ettiren rejim, başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarının seçme ve seçilme iradesine saldırmaya devam etmektedir. Dünyayı kasıp kavuran korona salgınında bile belediyeler eliyle yardımları engelleyen, halkın dayanışma duygusunu çökertip çaresiz kılmak isteyen tekçi rejim, bütün engellemelere rağmen halkın yanında yer alan belediyelerimize darbe dönemlerini aşan bir biçimde el koymuştur" denildi. (DUVAR)

HDP'li beş belediyeye kayyım atandıHDP'li beş belediyeye kayyım atandı

Etiketler HDP Van kayyım