Karantina dünyaya 14 yıl kazandırdı
Salgın önlemleri küresel emisyon seviyesini düşürdü: Değerler 14 yıl önceki seviyeye geriledi.
DUVAR - Dünya genelinde korona virüsü salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbir ve kısıtlamalar sonucunda küresel emisyon seviyesi nisanda günlük bazda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 17 azalarak 83 milyon ton seviyesine geriledi.
“Covid-19 Sınırlamaları Döneminde Günlük Korbondioksit Emisyonlarında Geçici Düşüş” başlıklı rapora göre, geçen ay günlük küresel emisyon seviyesi, 2006’daki değerlere indi.
Bu dönemde emisyonlardaki gerilemede, başta küresel emisyonların yüzde 3’ünü oluşturan havacılık sektöründeki durgunluk ve genel olarak ulaşım sektöründeki tüketim düşüşü ile sanayi ve enerji tesislerinin daha az çalışması etkili oldu.
Böylece dünyada Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbir ve kısıtlamalar sonucunda küresel karbon emisyon seviyesi nisanda günlük bazda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 17 azalarak 83 milyon tona geriledi.
ÇİN İLK SIRADA ABD İKİNCİ
Söz konusu dönemde ülke bazında en büyük düşüş Çin’de görülürken, onu ABD ve Avrupa ülkeleriyle Hindistan izledi.
Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle yıl bazındaki toplam emisyon düşüşünün ise geçen yıla göre yüzde 4 ila 7 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Rapora göre, emisyon düşüşünün uzun vadeli olabilmesi için ise hükümetlerin kalıcı politikalar uygulaması gerekiyor.
Öte yandan, bilim insanları sıfır emisyon hedefi için refahı artırmaya ve altyapıyı desteklemeye yönelik mekanizmalar olmadan kapsamlı ve daimi emisyon azaltımının sağlanamayacağını ifade ediyor.
Söz konusu rapor çalışmasını yöneten, Doğu Anglia Üniversitesi İklim Değişikliği Bilim ve Politikası Bölümünde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Corinne Le Quere, Covid-19 “Dünya liderlerinin Covid-19 krizi sonrasındaki ekonomik planlamalarında iklim değişikliğini ne ölçüde dikkate alacağı, önümüzdeki yıllarda küresel ölçekte atmosfere salınacak emisyonlarda belirleyici rol üstlenecek” değerlendirmesinde bulundu. (AA)