KHK'liye bankaya para yatırmak da yasak
KHK'li olduğu için bankadan kredi çekemeyen memur, KHK'li olduğu için bankadan parasını alamayan hakim haberlerine bir yenisi daha eklendi. Kilis'te bankaya para yatırmak için hesap açılmasını isteyen KHK'li M.İ.'ye, “Size hesap açamayız” denildi. 3 bin liralık destek kredisi onaylanan KHK'li M.A.'ya ise hesabına bloke konulduğu için kredinin verilmeyeceği iletildi.
DUVAR - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen M.İ. parasını özel bir bankaya yatırmak istedi. Kilis'teki özel bankada görevli personel M.İ.'ye bunun mümkün olmadığını iletti. M.İ. nedenini sordu ama yanıt alamadı. Kırşehir'de yaşayan KHK'li M.A. da korona virüsü nedeniyle hükümetin açıklamış olduğu destek kredisine başvurdu. M.A.'nın 3 bin lira kredi talebi olumlu karşılandı. Ancak banka, M.A.'ya, “Hesabınız blokeli olduğu için krediyi alamazsınız” yanıtını verdi.
'BANKALAR DA ZULME ORTAK'
Kilis'teki para yatırma talebi kabul edilmeyen M.İ. şöyle tepki gösterdi: “Bana hiçbir gerekçe göstermediler. Katılım hesabı açmak istedim. Fakat hiçbir gerekçe gösterilmeden hesabı açmadılar. Ben bankadan para istemedim, aksine bu bankaya para yatırmak istedim. Çok önemli bir şey değil. Sadece KHK'nin bir zulüm olduğunu ve bu bankaların da zulme ortak olduklarının bilinmesini istiyorum."
Banka, KHK'li hakime gönderilen parayı vermedi
ONAYLANAN KREDİYİ ALAMAYAN KHK'Lİ...
KHK ile kamu görevinden ihraç edilen M.A. da destek kredisini alamadı. Hakkında herhangi bir hüküm olmamasına rağmen kendisine yapılanlara tepki gösteren M.A. korona virüsü nedeniyle hükümetin açıkladığı ekonomik destek paketinden yararlanmak istedi. M.A.'nın 3 bin liralık destek kredi talebi 15 Nisan tarihinde kabul edildi. M.A. talebinin kabul edilmesinin ardından Kırşehir'deki bankanın yolunu tuttu. M.A. bankadaki memurun kendisine ilettiklerini şöyle anlatıyor: “KHK ile ihraç edildiğinizden dolayı hesabınıza bloke konulmuş. Bu yüzden krediyi alamayacaksınız!”
KHK'linin yeşil kartı iptal edildi
BANKADAN YANIT: GÖREVE İADE EDİLİRSENİZ PARAYI ALIRSINIZ
M.A. her ne kadar mücadele etse de parasını alamayarak eve döndü. M.A. yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Masumiyetim bağımsız Türk mahkemelerince ispatlanmış olmasına rağmen bir suçlu muamelesi görüyoruz. Yaşadığım mağduriyet ortada.”
Kredi almak için yeniden girişimlerde bulunan M.A. bu sefer yaşadıklarını CİMER'e bildirdi. Başvuru üzerine banka geçtiğimiz günlerde M.A. telefonla aradı. M.A., banka yetkilisinin kendisine şunları söylediğini belirtti: “İnceleme hâlâ devam ediyor. Göreve başlama yazısını ibraz ederseniz destek kredisini alabilirsiniz denildi. Ben de kendilerine zaten göreve iade edilirsem destek kredisine gerek kalmayacak dedim.”
KHK'liye kısa çalışma ödeneği yok
ALBAYRAK'A SORULAR
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, iki KHK'linin yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a bankaların KHK'lilere neden böyle bir uygulama koyduğunu sordu.
Gergerlioğlu, Albayrak'ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
- Kuveyt Türk Bankası’nın KHK ile ihraç edilmiş yurttaşlara hesap açmadığı iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa Kuveyt Türk Bankası’nın hesap açmama nedeni nedir?
- Bankaların kişiye göre hesap açma ya da açmama yetkisi var mıdır? Varsa kişinin KHK ile ihraç edilmiş olması kişiye hesap açılmaması için yeterli bir neden mıdır?
- Tarafınıza yapılmış bu konu ile ilgili şikayet var mıdır? Varsa kaç adet şikayet vardır? Eğer şikayetler varsa bu konu hakkında yapılmış çalışmalar nelerdir?
- Vakıflar Bankası’nın KHK ile ihraç edilmiş yurttaşlara pandemi nedeniyle kredi destek ödemesi işlemi yapmadıkları iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa Vakıflar Bankası’nın işlem yapmamasının nedeni nedir?
- M.A. isimli yurttaşın mahkemelerce kesinleşmiş beraat kararı olmasına rağmen hakkında bloke olmasının nedeni nedir? Bloke ne zaman ve ne şekilde kaldırılabilmektedir?