Bekçilik kanunu değişiyor, baş bekçilik geliyor
Meclis’te Çarşı ve Mahalle Bekçilerine yönelik kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor. AK Parti’nin değişiklik önergesiyle bekçilere adaylık sürecinde verilen 41 günlük temel ve hazırlayıcı eğitim süresi en az 3 ay olarak belirlendi. Rotasyon ve baş bekçilik için de düzenleme yapılması bekleniyor.
ANKARA - Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin yetkilerini arttıran teklifin görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nda devam ediyor. 18 maddelik teklifin 7 maddesi görüşülerek kabul edildi. Teklifin atama ve adaylık sürecini düzenleyen maddesinde eğitim süresinin 3 aydan az olamayacağıyla ilgili maddede değişiklik yapıldı. Ayrıca rotasyon ve baş bekçilik düzenlemeleri yapılması gündemde.
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Çarşı ve Bekçiler Kanunu Teklifi’nin 4. maddesine göre İçişleri Bakanlığınca yapılan sınavda başarılı olanlar aday memur olarak atanacak. Bu süre 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olmayacak. Adaylık sürecinde verilen temel ve hazırlayıcı eğitimlerde başarılı olanların asaleten ataması yapılacak.
BEKÇİLERİN EĞİTİM SÜRESİ UZATILDI
Genel Kurul görüşmelerinde paylaşılan bilgilere göre bekçilerin yüzde 61'i lise, yüzde 16'sı yüksekokul, yüzde 20'si üniversite mezunu. Ancak yeni atanan bekçilerin mevcut yönetmeliğe göre insan hakları, devletin idari yapısı, silah ve atış bilgisi, temel hukuk, mesleki yazışma, polis müdahale yöntemleri ve trafik güvenliği gibi başlıklardan oluşan mesleki eğitim süreleri 41 gün. Silah kullanma yetkisi olan ve yetkileri arttırılan bekçilerin bu eğitim süresinin kısalığı tartışma konusu oldu. Polislerin bu eğitimlerinin 2 ila 6 yıl olduğuna dikkat çekildi.
AK Parti önergesiyle maddeye, "Adaylık süresi içerisinde en az üç ay süreyle temel ve hazırlayıcı eğitimler verilir" cümlesi eklendi. Kabul edilen önerge ile çarşı ve mahalle bekçilerine verilecek temel ve hazırlayıcı eğitimlerin en az üç ay süreli olacak şekilde düzenlenmesi sağlandı. 41 günlük eğitim 3 aya çıkarıldı.
ZORUNLU YER DEĞİŞTİRME VE BAŞ BEKÇİLİK GÜNDEMDE
CHP, HDP ve İYİ Parti’nin şerh düştüğü teklifte başka değişiklikler de bekleniyor. Teklifin en tartışmalı düzenlemelerinden biri bekçilerin rotasyon ve tayinlerinin olmamasıydı. Getirilen teklife göre bekçiler doğup büyüdükleri şehirlerde çalışabiliyor. Muhalefet ise bekçilerin de polisler gibi zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulmasını istiyor. Görüşmelerin devamında bu yönde de bir düzenleme yapılması bekleniyor.
Teklif kapsamında gündemde olan bir başka değişiklik ise bekçilerin kendi içindeki alt-üst ilişkisinin düzenlenmesi. Bekçiler arasında disiplin sağlanması ve bu ilişkinin düzenlenmesi için sınavla belirlenecek “Baş bekçilik” uygulamasının getirilmesi de gündemde.
18 maddelik kanun teklifi görüşmelerinin kalan 11 maddenin görüşülerek bu hafta yasalaşması bekleniyor.