Milli Eğitim Bakanı’ndan iki farklı önergeye bire bir aynı yanıt
HDP Milletvekili Oya Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle farklı tarihlerde farklı olaylara ilişkin soru önergeleri verdi. Ayrımcı ve cinsiyetçi ifadelerin yer aldığı kitapları Meclis gündemine taşıyan Ersoy önergelerinde kitapların kaç okulda ve kaç öğrenciye dağıtıldığını sordu. Ersoy’un bu sorularına cevap vermeyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk iki önergeye de birebir aynı yazıyı gönderdi.
ANKARA - Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle Meclis’in denetim yollarından gensoru ve sözlü soruyu kullanamayan milletvekilleri yalnızca yazılı soru önergeleriyle denetim mekanizmasına başvurabiliyor.
Muhalefet milletvekillerinin, yöneltilen sorularına uzun süre yanıt verilmemesi, ilgili bakanın ‘yetki alanına girmediğini’ ifade eden yanıtlar vermesi gibi itirazlarına bir yenisi daha eklendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle iki farklı konuda soru önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’a bire bir aynı ifadelerin yer aldığı yanıtlar verildi.
İLK ÖNERGE SERVER YAŞAM VAKFI’NA İLİŞKİN
HDP’li Ersoy 12 Şubat 2020 tarihinde verdiği soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’yla protokol imzalayan Server Yaşam Vakfı’nın okullarda dağıttığı “İletişim, Nezaket ve Adap” adlı kitabın bazı bölümlerinde kadınların aşağılandığını belirtti.
Okullarda dağıtılan kitapta, “İslam’da yasak olmasına rağmen tokalaşmanın kadınlar ile erkekler arasında oluşu da İslam’dan çok Batı’nın etkisinin hakim olduğu fikrini vermektedir” ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a, kitabın kaç okulda dağıtıldığını, vakıfla imzalanan protokolün iptal edilip edilmeyeceğini, bakanlık olarak cinsiyetçi yayınların dağıtılmaması için ne yapıldığını ve sorumlular hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.
İKİNCİ ÖNERGE SEZAİ KARAKOÇ’UN KİTABIYLA İLGİLİ
Ersoy’un bir diğer önergesi ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “kitap okuma alışkanlığı kazandırmak” için başlatılan proje kapsamında dağıtılan Sezai Karakoç’a ait ‘Diriliş Neslinin Amentüsü’ adlı esere ilişkin oldu.
25 Şubat 2020 tarihinde verilen önergede, kitabın 13’üncü sayfasında yer alan, “Solcular gerek başkalarını sömürmeleriyle gerek insanların muhtaç oldukları gerçek barışı doğrudan doğruya ve dolaylı olarak yıkmakla toplumların çürümesine, insanların reT ve isyanın pençesine düşmelerine sebep olurlar. Kin ve öç tohumunu ekerler” ifadelerine tepki gösterildi. Ersoy Selçuk’a kitabın dağıtımına hangi kurulun onay verdiğini, kitabın kaç okulda kaç öğrenciye dağıtıldığını, protokolün iptal edilip edilmeyeceğini sordu.
OTOMATİK YANIT
Ersoy’un önergesiyle Meclis gündemine taşıdığı, kitapların kaç öğrenci ve okulda dağıtıldığı gibi sorulara yanıt vermeyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, iki farklı önergeye de birebir aynı olan şu yanıtı verdi:
“Bakanlığımıza bağlı her tür ve derecedeki okul ve kurumlarda; üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve araştırmacıların yapacakları faaliyetler kapsamında verilerin toplanması ile yarışma ve sosyal etkinliklerle ilgili izin talepleri, ilgili mevzuatlar çerçevesinde değerlendirilmektedir. İzin verilen başvuruların tamamı gönüllülük esasıyla yapılmakta olup okul yönetimi ve/veya öğretmenlerin öğrencileri zorlaması söz konusu değildir. Aksi bir durumda; ilgi mevzuat hükümleri uygulanarak idarî ve gerekirse adlî süreç işletilebilmektedir. Yapılan tüm izin başvuruları; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Milli Eğitim Temel Kanunu, Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ile diğer yasal düzenlemelere uygunluk çerçevesinde; dersler aksatılmadan, katılımın öğrenci ve/veya velisinin tercihlerine dayalı olarak ve denetimleri ilgili okul, ilçe/il milli eğitim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmek üzere yürütülmektedir.”