İBB Bilimsel Danışma Kurulu'ndan Kurban Bayramı uyarısı

Yaklaşan Kurban Bayramı için önerilerde bulunan İBB Bilimsel Danışma Kurulu kurbanlıkların İstanbul'a getirilmeden bulundukları yerde kesilmesini önerdi: Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden gelerek İstanbul’a yerleşmiş olan İstanbullu hemşerilerimiz, kurban ibadetini, memleketinde bir akrabasına veya güvendiği bir hayır kurumuna vekalet vererek gerçekleştirmelidir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) korona virüsüne karşı oluşturduğu Bilimsel Danışma Kurulu yaklaşan Kurban Bayramı için toplandı. Kurban Bayramı hazırlıklarının, pandemi tedbirleri kapsamında ele alınması gerektiğini ifade eden kurul hayvanların taşınması ve insan hareketliliğiyle ilgili önerilerde bulundu.

Kurul, bayram nedeniyle oluşacak insan hareketliliğinin, İstanbul'da bir milyon kişiyi aşacağı tahmininde bulundu. Bu trafiğin, salgın riskini katlayabileceğine de dikkat çeken kurul, kurbanlıkların kendi yetiştirildiği bölgelerde kesilmesini önerdi.

Kurban Bayramı süresince kesilecek hayvanların büyük bir kısmının uzun mesafeler kat ederek yer değiştireceğini hatırlatan kurul, geçen yıl 144 bin 311 hayvanın kesildiğini belirtti. Kurul, "Kurban satış alanlarına, kurban başına bir kişi girse dahi, 144 bin 311 kişi giriş çıkış yapmış olacak. Bunun anlamı da hijyen kurallarının pek de sağlanamadığı 200’den fazla kurban satış alanında, çok yoğun şekilde bir arada bulunulmasıdır. Bilindiği gibi, büyükbaş kurbanda, genel olarak birden fazla aile ortak alım yaptığı ve aile bireyleri birlikte kurban seçmeye gittikleri için yukarıda verilen rakam daha da artacaktır" dedi.

"Diğer şehirlerden gelen çok sayıdaki üreticinin, bayram sonrası dönüşleri de bu şehirlere hastalığın taşınmasına aracılık edebilir" vurgusunu yapan kurul, bu yıl kurbanlık hayvanların İstanbul’a giriş tarihinin 17 Temmuz olmasını öngördü.

'BULUNDUĞU YERDE KESİLSİN'

Bu yıl mümkün olduğunca kurbanlıkların farklı şehirler yerine, kendi yetiştirildiği bölgelerde kesilmesi için projeler gerçekleştirilmesini gerektiğini belirten Bilimsel Danışma Kurulu, "Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden gelerek İstanbul’a yerleşmiş olan İstanbullu hemşerilerimiz, kurban ibadetini, memleketinde bir akrabasına veya güvendiği bir hayır kurumuna vekalet vererek gerçekleştirmelidir. Özellikle kesimlik hayvanların bulunduğu illerdeki çocuk esirgeme yurtlarına, göçmen kamplarına, yoksul semtlerde yaşayan ihtiyaç sahiplerine bağışlanarak İstanbul’a nakliyat trafiği azaltılabilir" açıklamasını yaptı.

YEREL YÖNETİMLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Kurul önerilerini, "İstanbul’da yapılacak kesimlerde ise kurban sahibinin kesim yerine gelmemesi; kurbanın, vekalet verdiği kurum tarafından kesilerek kendisine ulaştırılması önerilmektedir. Kesilen kurbanlar, yasaların ve altyapının elverdiği ölçüde, yerel yönetimler tarafından işlenerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilir. Yerel yönetimlerin ihtiyaç sahibi hemşerilerimizin listelerine sahip olması sayesinde, kurban bağışı doğru kişilere ulaşacaktır" ifadeleri ile sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)