Devlet Bahçeli'ye hakaret davasında beraat kararı veren hakimlere soruşturma
MHP lideri Devlet Bahçeli'ye sosyal medya paylaşımında hakaret ettiği gerekçesiyle yargılana bir kişi hakkında beraat kararı verildi. Bahçeli'nin avukatının şikayeti üzerine kararı veren ve onayan hakimler hakkında soruşturma açıldı.
DUVAR - Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında “dönek”, “fırıldak”, “AKP stepnesi” ifadeleriyle ilgili hakaret davasında beraat kararı hakim ve kararı onayan Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Birinci Ceza Dairesi Başkanı ve 2 üye hakkında soruşturma açtı. "Tarafsız davranmamak" suçlanan hakimlerden savunma istendi.
Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre, H.E. adlı kişi, 2017’de Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, MHP lideri Devlet Bahçeli için “Dürüst, milliyetçi bir MHP’li; dönek, fırıldak, AKP stepnesi Bahçeli’nin ardından niye gider anlamış değilim" ifadelerini kullandı. Bahçeli’nin avukatının şikayeti üzerine H.E. hakkında hakaret suçundan dava açıldı.
Antalya 27'nci Asliye Ceza Mahkemesi Yargıcı H.M., "Bu sözlerin Bahçeli’nin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı, siyasetçi olan katılanın fikirlerini değiştirdiğinin rahatsız edici, kaba, abartılı ve nezaket dışı bir şekilde ifade edilmesi olduğu, siyasetçilerin diğer vatandaşlara göre sert eleştirilere karşı toleranslı olmaları gerektiği" gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Beraat karar Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Birinci Ceza Dairesi tarafından da hukuka uygun bulunarak onandı.
ADALET BAKANI GÜL SORUŞTURMA İZNİ VERDİ
Kararın ardından Devlet Bahçeli’nin avukatı Nizameddin Kocabey, asliye ceza mahkemesi hakimi ile istinaf heyetini HSK’ye şikayet etti. Kocabey’in şikayetin yapıldığı HSK Birinci Dairesi Üyesi Hamit Kocabey’in oğlu olduğu öğrenildi. Hamit Kocabey, bu nedenle şikayetin değerlendirildiği HSK toplantısına katılmadı.
Daha önce iddialarla ilgili inceleme kararı alan HSK Birinci Dairesi, yaptığı değerlendirme sonucunda durumun soruşturmayı gerektirir nitelikte olduğuna hükmetti. Hakimleri, "Yaptıkları işler ve davranışlarla görevlerini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırmak"la suçlayan daire, soruşturma izni verilmesi konusunda Kurul Başkanı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e teklifte bulunulmasına karar verdi. Gül, HSK Başkanı sıfatıyla hakimler hakkında soruşturma izni teklifine “olur” verdi.
HSK Başmüfettişi Hamit Çalık, 20 Mayıs’ta 4 yargıçtan 7 gün içinde savunma vermelerini istedi. Yapılacak soruşturma sonucunda HSK İkinci Dairesi, hakimlerle ilgili son kararını verecek.