Kocaeli Üniversitesi'nde sınav sistemi çöktü

Sınava giren öğrenciler “bu siteye ulaşılamıyor”uyarısıyla karşılaşınca sınavlar yapılamadı. Kocaeli Üniversitesi rektörlüğü tepkiler üzerine sınavın yenileneceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesi'nde çevrim içi yapılması planlanan bahar yarıyılı final sınavlarına erişim Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (UZEM) yaşanan altyapı eksikliği sebebiyle çöktü. Sınava giren öğrenciler "bu siteye ulaşılamıyor" hatasıyla karşılaştı. Erişim engeli sebebiyle öğrenciler Twitter üzerinden #KouSınavSistemiDeğişsin etiketiyle yaşanan mağduriyetlerini dile getiriyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada yaşanan teknik sorunlar nedeniyle sınav programının güncelleneceği belirtildi. Yeni sınav takvimi bugün saat 17.00’de ilan edilecek, sınav sistemine erişim yarından itibaren yeniden sağlanacak. Sınava giremeyen veya sorun yaşayan lisans programı öğrencileri talep etmeleri halinde telafi sınavına girebilecek

Pandemi sürecinde alınan önlemler kapsamında yüz yüze eğitime ara verildikten sonra çevrimiçi eğitime geçilen Kocaeli Üniversitesi'nde Yüksek öğretim Kurulu'nun açıklamasının ardından final dönemi sınavlarının internet üzerinden yapılacağını duyurulmuştu. Yaşanan sorunlara yönelik mağduriyetlerini dile getiren öğrenciler tepkilerini dile getirdi.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü öğrencisi Oylum, "Sınav süreci okul yönetimi tarafından basite alındı ve kolaya kaçıldı, öğrencileri mağdur eden bu sistemden bir an önce geri dönülmesi gerekiyor. Zaten sınav sistemi zorken bir de sorunların yaşanması öğrencileri daha fazla strese sokuyor. Hocalarımıza durumu izah ettiğimizde bize ‘sistemle ilgili daha önce bilgi verdiklerini ve bütün sorumluluğun bize ait olduğunu’ söylüyorlar. Okulun öğrenci sayısı düşünüldüğünde böyle bir sistemin işe yaramayacağını okul yönetimi öğrencilerden daha iyi biliyordur elbette. Normal dönemde ders seçmek için bile öğrenci sistemine giremiyorken, sınav zamanında yoğunluk yaşanacağı düşünülmeliydi" diye konuştu.

'REKTÖR HEP YANINIZDAYIM DİYOR AMA...'

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Özlem ise sınavda süre kısıtlamasının getirildiğini, sorular arası geri dönüş yapılmadığını, tamamen öğrenci düşünülmeden alınan kararlarla oluşan sınav sisteminin kabul edilebilir olmadığını söylüyor: "Rektör her seferinde Twitter üzerinden yanımızda olduğuna dair açıklama yapıyor ama hiçbir olumlu adım atılmıyor. Sınav takviminin değişmesi bizim için bir şey ifade etmiyor. Önemli olan binlerce kişinin aynı anda girdiği sistemin çökmemesini sağlayabilmek."

İnşaat Mühendisliği öğrencisi Burak da üniversitenin teknik altyapısının yeterli olmadığını belirtiyor: "Üniversite yönetiminin vizelerden sonraki zamanda finaller için yaşanacak sorunlara karşı hazırlıklı olması gerekiyordu. Pandemi sürecinde ve sınav stresi bizi çok yıprattı, üstüne okuldan da yeterli geri dönüş alamadık. Bir an önce sorunların çözülmesini ve sağlıklı bir şekilde sınav döneminin atlatılmasını umuyorum” diye konuştu.

Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Mehmet ise ders seçimi ekranlarında bile sürekli donmalar yaşanıyorken aynı anda bir sürü insanın sınava gireceği bir sisteme daha çok özen gösterilip, buna göre altyapı hazırlanması gerektiğini belirtiyor.

Kocaeli Emek Gençliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, Rektör Sadettin Hülagü’nün 1 Nisan'da attığı tweet'le,  “4 bin 500 kişiye aynı anda bağlantı sağlayacak sistemin hazır olduğunu" duyurduğu belirtilerek, "Ancak gerçekler böyle olmadı. Daha sınavların ilk gününde sistem çöktü, bizler sınavlarımıza giremedik. Şikâyetlerimizi belirttiğimizde ise internet bağlantısında sıkıntı vardır, uyarıları dikkate alın, mazeret sınavına girersin gibi cevap alıyoruz” dendi.

Kocaeli Üniversitesi’nden yapılan son açıklama 

"Üniversitemizin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında, bahar yarıyılında açılan derslerin yarıyıl sonu sınavları için ilan edilen A-tipi yarıyıl sonu sınav takvimi 15.06.2020 Pazartesi günü saat 15.00’ten itibaren iptal edilmiş olup, yarıyıl sonu sınavları aşağıdaki şekilde uygulanacaktır.

Öğrenciler, A-tipi yıl sonu sınavlarına 16.06.2020 Salı günü saat 09.00 ile 26.06.2020 Cuma günü saat 23.55 saatleri arasında istedikleri gün ve saatte, serbest zamanda erişebilecektir. Sınavların süreleri 45 dakika olup sorular arası geri dönüş yapılabilecektir.

15.06.2020 Pazartesi günü saat 15.00’ten önce yapılan sınavlara giren öğrenciler 16.06.2020-26.06.2020 tarihleri arasında serbest zamanlı olarak yapılacak sınavlara tekrar girebilecektir. Bu durumdaki öğrencilerin sınav notu en son aldığı not olacaktır.

16.06.2020-26.06.2020 tarihleri arasında serbest zamanlı olarak yapılan sınavlara giremeyen öğrenciler ÖBS’den başvuru yaparak yarıyıl sonu sınavları için ilan edilen telafi sınavlarına girebilecektir.

Bu uygulamalar sadece 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyıl dersleri için yapılacak olup, Tıp ve Hukuk Fakültelerindeki yıllık dersler ile Tıp Fakültesinin uygulamalı dersleri için sınav hakkında bilgilendirme ilgili birimlerce yapılacaktır."