LGS, sosyal mesafeden sıfır aldı
Korona virüsü salgınının gölgesinde yapılan Liselere Geçiş Sınavı'nda okullar önünde yoğunluk yaşanırken öğrenci ve veliler sosyal mesafe kuralına uymadı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınavun huzur ve güvenle tamamlandığını açıkladı.
DUVAR - Öğrenciler, Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) ter dökerken, okul dışında çocuklarını bekleyen veliler sosyal mesafe kurallarını hiçe saydı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı görüldü.
1 milyon 600 bin öğrencinin girdiği LGS'nin birinci oturumu 09.30'da başladı. Sınav öncesi ve sonrasında oluşabilecek yoğunluğu ve bulaşma riskini azaltmak amacıyla 09.00 ile 15.00 saatleri arasında 81 ilde istisnalar hariç vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlandı. Ancak tüm uyarılara rağmen okul önlerinde yoğunluk yaşanırken sosyal mesafe kuralı çoğu yerde ihlal edildi. Birçok sınav noktasında uzun kuyruklar oluştu. Okul önlerinde çocuklarını bekleyen veliler de sosyal mesafeye dikkat etmedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınavın huzur ve güvenle tamamlandığını belirterek “Aldığımız tedbirlere uyarak öğretmenlerinin yönlendirmelerine göre hareket eden ve sosyal mesafesini bizim uyarılarımıza gerek kalmaksızın koruyan tüm çocuklarımıza sorumlu ve bilinçli davranışlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Okul binalarında aldığımız önlemlere saygı göstererek binaların dışında herhangi bir kalabalık oluşmaması için çaba harcayan, sorumlu, bilinçli, çözümcü ve bizimle iş birliği içerisinde olduğunu hissettiren tüm velilerimize de selamlarımı, sevgilerimi sunuyorum" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da şu bilgiler verildi:
"Küresel koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl öğrencilerin, öğretmenlerin ve tüm toplumun sağlığını korumak için önceki sınavlardan farklı önlemler hayata geçirildi. Sınav tarihinden, salon sayısına, dezenfekte işlemlerinden maskeye kadar her konu Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun görüşleri alınarak titizlikle incelenerek sınav günü uyulacak kurallar belirlendi.
Geçtiğimiz yıl LGS’de 3 bin 873 binada, 59 bin 568 salon kullanıma sunulmuştu. Bu yıl sosyal mesafeyi koruyabilmek için 18 bin 139 binada ve 111 bin 918 salonda sınav gerçekleştirildi.
Salon sayısındaki artışa paralel olarak sınavda görev alan öğretmenlerin sayısı da arttı. 2019 LGS’de 148 bin 946 öğretmenimiz görev almış iken bu yıl 353 bin 158 öğretmenimiz çocuklarımızın yanındaydı.
Diğer sınavlardan farklı olarak 17 bin 990 rehber öğretmenimiz de sınav alanlarında öğrencilerimizin yanlarında oldu. İki oturum arasındaki 45 dakikalık arada Rehber öğretmenlerimiz velilerin öğrencilerle arasındaki iletişimi sağladı.
Ayrıca evde veya hastanede eğitim hizmeti alan tüm öğrenciler ile süre gelen hastalığı, zihinsel yetersizliği, bedensel yetersizliği, otizm spektrum bozukluğu, ruhsal ve duygusal bozukluğu, işitme yetersizliği veya görme yetersizliği olan öğrencilerimize sınav tedbir hizmeti uygulandı.
Bu öğrencilerden evde veya hastanede eğitim hizmeti almaya devam edenlerle, doktor raporu ile evde veya hastanede sınav hizmeti alması önerilenlere evde/hastanede sınav tedbiri uygulandı.
Sınav kitapçıkları 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren okullardan alınabilecek. Sonuçlar ise 16 Temmuz’da açıklanacak."
Bu görüntüler kaldırıyoruz dedikleri, girmek zorunlu değil dedikleri sınavdan. Yeterli önlem almadan adeta inatlaşarak bu görüntülerin yaşanmasına sebep oldunuz. Gönlünüz razı oldu mu? #lgs2020 pic.twitter.com/i6ILPxJqc0
— Muharrem İNCE (@vekilince) June 20, 2020
Bu mu Korona dönemi sınav için alınan tedbir?
— Gökhan Özoğuz (@gokhanozoguz) June 20, 2020
Yahu bu insanların hepsi@birbirne geçirdi bile, şaka mı bu?
İş yapmış olmak için, bir hamle yapılmış olsun diye sokağa çıkma yasağı konuyor.#lgs2020 pic.twitter.com/TbboH6S4qp