CHP'li İlgezdi: Bakanlık, kırılan pistlerde yapılan uçuş trafiğini gizledi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, korona virüsü salgınının ardından üzerine hastane inşa edildiği için kırılan Atatürk Havalimanı’nın iki pistinde en son uçuşun 13 Eylül 2019'da yapıldığını söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ise, en son uçuşun 15 Nisan 2020'de yapıldığını savunarak, “7 ay bu pistleri kullanan kargo uçaklarından bakanlığın nasıl haberi yok! Bakanlık, kırılan pistlerden yapılan uçuşların trafiğini de gizledi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Atatürk Havalimanı'nın hastane yapılacağı için kırılan pistleri nedeniyle uçuş güvenliğinin riske girdiğini iddia ederek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İlgezdi, Atatürk Havalimanı'nın kullanıma açık tek pistinin rüzgârlar karşısında savunmasız olduğunu ileri sürdü.

'KARGO UÇAKLARININ İSTANBUL HAVALİMANINA YÖNLENDİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Gamze Akkuş İlgezdi’nin soru önergesine cevap veren Bakan Adil Karaismailoğlu, Atatürk Havalimanına TEKNOFEST çalışmaları nedeniyle en son uçuşun 13 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştiğini kaydetti. Karaismailoğlu, İlgezdi’nin “Ters rüzgâr halinde kargo uçakları İstanbul Havalimanına mı yönlendirilecek?” sorusuna ise, “Bu uygulamanın gerçekleşmesi mümkün değildir. Atatürk Havalimanına gelen trafik ancak, pilotunun acil durum deklere ederek zorunlu iniş için İstanbul Havalimanını talep etmesi halinde İstanbul Havalimanına yönlendirilebilir” yanıtını verdi.

'ATATÜRK HAVALİMANI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA DEVREDİLDİ'

CHP’li İlgezdi’nin “İstanbul Havalimanı tam kapasite ile çalışmaya başladığı tarihten itibaren kırılan pistlere kaç uçak inmiştir, kaç uçak havalanmıştır?” sorusuna ilişkin Bakan Karaismailoğlu tarafından şu yanıt verildi:

Atatürk Havalimanın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredilmiş olan kısımlarının 13 Mayıs 2019 tarihi itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devri yapılmıştır.”

'HAVALİMANI ÇEVRESİNDEKİ YAPILAŞMA UÇUŞ GÜVENLİĞİNE TEHLİKE OLUŞTURMUYOR'

Gamze Akkuş İlgezdi

Önergede yer alan “Pistleri kırarak yapılan hastane inşaatının kullanımda olan pistin başladığı yere yapılması uçuk güvenliği açısından tehlikeli değil midir?” soruna ise, “Atatürk Havalimanı yerleşkesinde yapımı tamamlanan Pandemi Hastanesi, 05/23 pisti için ilan edilmiş mevcut aletle yaklaşma, kalkış, pas geçme, bekleme vb. usulleri etkilememektedir. Ayrıca Annex 14 mânia esasları ve Havalimanı çerçevesindeki yapılaşma kriterleri genelgesine göre mânia teşkil etmediği, uçuş emniyetine tehlike oluşturmadığı görüşmüştür” cevabı verdi.

Önergede ayrıca, pandemi hastanesinin bulunduğu alanın hastane inşaatına ait yer seçimi, arazi kullanımı, maliyet, ihale işlemleri gibi konulara ilişkin düzenlemelerin Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığı vurgulandı.

'7 AY BU PİSTLERİ KULLANAN KARGO UÇAKLARINDAN BAKANLIĞIN HABERİ YOK'

Soru önergesine verilen cevabın tatmin edici olmadığını ifade eden İlgezdi, “15 Nisan 2020’de Atatürk Havalimanı'nın iki pisti kırıldı. Soru önergeme ise bu pistlerden 13 Eylül’de son uçuş yapılmıştır yanıtı verildi. 7 ay bu pistleri kullanan kargo uçaklarından bakanlığın nasıl haberi yok! Bakanlık, kırılan pistlerden yapılan uçuşların trafiğini de gizledi. 15 Nisan 2020’ye kadar bu pistlerin kargo uçakları tarafından kullanıldığı biliniyor. Ulaştırma Bakanlığı yolcu trafiğini yasakladıktan sonra, Atatürk Havalimanı'nı tamamen kapatmak için yoğun uğraş veriyor” dedi.