İstanbul Barosu: Anayasa'ya aykırı olan teklife izin vermeyeceğiz

"Çoklu baro" teklifinin bugün TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri nedeniyle avukatlar, İstanbul Barosu Binası önünde açıklama yaptı. Avukat Nazan Moroğlu, "Bu yasa değişikliğinin yapılışı, hazırlayışı ve komisyonda görüşülmesi hepsi Anayasa'ya aykırı.  Anayasa'ya aykırı olan teklife izin vermeyeceğiz" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti ve MHP’nin hazırladığı 28 maddelik "çoklu baro" teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda CHP, HDP ve İYİ Parti’nin karşı çıkmasına rağmen değişiklik yapılmadan geçti.

Teklife karşı çıkan avukatlar İstanbul Barosu önünde açıklama yapmak için bir araya geldi. Avukatlar adına açıklamayı yapan İstanbul Barosu Başkan Yardımcı Nazan Moroğlu, avukatlık sisteminin değiştiğini ve baroların farklı bir yöne doğru götürüldüğünü söyledi.

Moroğlu, "Bu yasa değişikliğinin yapılışı, hazırlayışı ve komisyonda görüşülmesi hepsi Anayasa'ya aykırı. 'Savunmayı susturacağız' diyorlar. Hayır. 'Savunmayı susturmayacağız' diyoruz. Mesleğin onuruna sahip çıkmak için buluşuyoruz. Anayasa'ya aykırı olan teklife izin vermeyeceğiz. Anayasa'ya aykırı olan metni Meclis Genel Kurulu'na getiriyorlar. Genel Kurul'a getirilse dahi Anayasa Mahkemesi'nin iptal edeceğine inanıyoruz. Bu inancımızın da sarsılmasını diliyoruz" dedi.

Baroların yapısında yapılacak değişikliğin diğer meslek odalarına da yansıyacağını belirten Moroğlu, "Hukuk devleti birinci önceliğimiz. Vatandaşların hukuk devletine olan inancı zedelenmesin. Baro yapılanması ile başlayan bu durum diğer meslek odalarına da yansıyacak. İstanbul meslek odaları koordinasyonuyla hep birlikte yol alıyoruz. Barolarda farklı görüşte avukatlar ve gruplar var. Akla gelmeyecek bir bölünme ile karşı karşıyaysak işte orada bölünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖZCAN: PARÇALANMIŞ MESLEK ODALARI TABELADAN İBARET OLACAK

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Özcan da yasa teklifine tepki gösterdi. "Meslek örgütleri, sadece mesleğin ve meslektaşlarının haklarını ve çıkarlarını savunmaz, aynı zamanda kamu yararı için faaliyetler yürütür, ekonomik ve sosyal bakımdan değeri ölçülemeyecek boyutta fayda sağlar" diyen Özcan, şunları söyledi:

"Parçalanmış ve zayıflatılmış meslek örgütleri tabeladan ibaret yapılar haline getirilecek, bir kukla olmaktan öteye gitmeyecek, mesleğin, meslektaşın ve vatandaşların haklarını savunamayacak. Sorun hepimizin sorunu, kaybeden hepimiz olacağız. Demokrasi kaybedecek, toplum kaybedecek, Türkiye kaybedecek. Ankara'ya bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Meslek örgütlerinden ellerinizi çekin, meslek örgütlerine dokunmayın."

Açıklama sonrasında bando eşliğinde "çoklu baro" sistemi "Savunma susmayacak" sloganlarıyla protesto edildi.