Feyzioğlu: O fotoğraf gurur fotoğrafıdır
'Çoklu baro' sisteminin yasalaşması üzerine konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, kendilerinin de buna karşı olduğunu ancak bazı baroların sayısal üstünlüğü nedeniyle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Feyzioğlu, Meclis Genel Kurulu'nda yasa teklifi görüşülürken kurulu izleyen fotoğrafının paylaşılmasına da, "Bunu birileri televizyonlarında utanç fotoğrafı olarak yayınlıyor. O fotoğraf gurur fotoğrafıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne saygı fotoğrafıdır" ifadelerini kullandı.
DUVAR - Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, TBB ve 80 il barosunun itirazlarına rağmen Meclis'ten geçerek yasalaşan ‘çoklu baro’ uygulaması hakkında yorumda bulundu. Baroların delege sayılarıyla ilgili "diğer barolar figüran oluyor" ifadelerini kullanan Feyzioğlu, "TBB kurulurken, Türkiye'nin birliği olması için hiçbir baronun kendisini figüran kabul etmesine izin verilmemiştir. Bugün İstanbul Barosu'nun, Ankara Barosu'nun, İzmir Barosu'nun sayısal üstünlüğü sebebiyle Ardahan Barosu, Kayseri Barosu, Kırşehir Barosu figüran rolündedir" dedi.
Bahçeşehir Üniversitesinde katıldığı bir programda konuşan Feyzioğlu, "Çoklu baro teklifini Metin Feyzioğlu yazdı" ifadelerine de değindi. Feyzioğlu, "Milli iradeye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne çok saygılı bir ifade olduğunu düşünmüyorum. Üzücü, Meclis açısından rencide edici bir ifade. TBMM'nin çıkardığı bir kanunu ben yazamam, böyle bir yetkim yok" dedi. Feyzioğlu, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu'nun hiçbir zaman "siyaset mekanizmasını ikna edeyim" diye bir düşüncesinin olmadığını öne sürdü.
Türkiye Barolar Birliği'nin 50 bin genç avukatın iş sorunuyla ilgilendiğini belirten Feyzioğlu, "Ben o sorunlara çözüm bulmak zorundayım, o sorunları yüreğimde taşımak zorundayım. Yüreğinde bunun ızdırabını taşıyan bir yöneticinin Cumhurbaşkanı ile konuşması zorunludur" dedi.
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu'na yönelik konuşan Feyzioğlu, "Çözüm üretmek zorunda olan bir makamda kendisi. Millet Meclisi ile görüşmeyi reddetmesini ben anlayamam. Çözüm üretmek zorundayız. Biz, baro yönetim kurulunda kanun çıkarma yetkisini sahip miyiz? Değiliz. O zaman yasama organıyla görüşeceğiz. Sayın başkanım, bir sene önce Cumhurbaşkanı davet etti, gelmedi. Biz tüm hukukçu milletvekilleriyle yasama yılının başında görüşmeye davet ettik, gelmedi. Meclis komisyonuna davet ettik, gelmedi. Ondan öncesinde 'Tüm siyasi parti meclis gruplarına derdimizi anlatalım' dedik, gelmedi. Cumhurbaşkanına gidelim, 'Sayın Cumhurbaşkanı'na derdimizi anlatalım, alternatif bir teklif getirelim' dedim, cevap bile vermedi. Dolayısıyla siyaset mekanizması ile görüşmeyi zül kabul eden bir düşünce yapısının üretebileceği bir düşüncedir bence. Üzücü. İstanbul Barosu'nun sayın avukatları sorunların çözümü için ne gerekiyor, kendileri takdir etsinler ona göre karar versinler" ifadelerini kullandı.
'YERLERİNE YENİSİ GELİR'
TBB Emek Komisyonu üyelerinin ‘çoklu baro’ teklifinin Meclis’te kabul edilmesinin ardından Feyzioğlu’na tepki olarak istifa etmesini eleştiren Feyzioğlu, "Bunlar bizim ihtiyari komisyonlarımızdır. İstifa edebilirler, yerlerine yenisi gelir. Hiç problem değil, kendi takdirleridir, saygı duyarım ama Türkiye Barolar Birliği dimdik ayaktadır. Türkiye Barolar Birliğini bölmek gibi bir teşebbüs yasama organı tarafından yoktur, idare tarafından yoktur. İstanbul Barosu Sayın Başkanının da Türkiye Barolar Birliğini bölme ya da yıkma teşebbüsünü doğru bulmadığını ifade edeyim" dedi.
TBB Emek Komisyonu üyeleri istifa etti
Feyzioğlu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
O FOTOĞRAF GURUR FOTOĞRAFIDIR: Şimdi bir fotoğraf yayınlıyorlar ve kanunun müzakeresini genel kurulda, izleyicilere ayrılmış bölümde seyrediyorum. Yanımdaki bütün koltuklar boş. Bunu birileri televizyonlarında utanç fotoğrafı olarak yayınlıyor. O fotoğraf gurur fotoğrafıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisine saygı fotoğrafıdır. Ve o koltukların tamamında baro başkanları oturabilirdi. Kimse kimseye mahalle baskısı kurmasın. Meclisle görüşmeyi reddedenlerin, 'Meclis bu kanunu niye çıkardı' diye şikayet etme hakkı yoktur. Benim şikayet etme hakkım vardır, görüşenlerin şikayet etme hakkı vardır ama Meclisle görüşmeyi ve derdini anlatmayı reddedenlerin hiç böyle bir hakkı yoktur.
Baro Başkanları ablukada, avukatlar yanlarına sokulmuyor. Basın dışarı çıkarılmış ....
— Özkan Yücel (@avozkanyucel) July 9, 2020
Birlik başkanı Baroların Cenaze töreninde saf tutmuş. Haberiniz var değil mi? pic.twitter.com/M7DGn2VyX2
HAKİME TWEET Mİ ATIYORUZ?: 'Zaten sonuç belli' deyip duruşmaya girmekten vazgeçiyor muyuz? Dilekçe vermekten vazgeçiyor muyuz? İstinafa götürmekten vazgeçiyor muyuz? Temyize götürmekten vazgeçiyor muyuz? Üzerimize aldığımız bir vekaletin gereğini yapmak için sonuna kadar hukuki sorumluluğumuzu yerine getireceğiz değil mi? Instagram'dan mı anlatıyoruz hakime derdimizi, tweet mi atıyoruz hakime derdimizi? Gidiyoruz yüz yüze anlatmaya gayret ediyoruz. Bazen başarıyoruz, bazen başaramıyoruz ama Instagramdan, Twitter'den, Facebook'tan değil yüz yüze anlatarak bir sonuca ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca Instagram'da paylaş bunu ne yapıyorsan ama git anlat, anlatmamanın mazereti olamaz.
Kuğulu Park’ta nöbete başlayan baro başkanlarının etrafına polis barikat kurdu
ÇOKLU BAROYA KARŞIYIZ: Asıl mesele şudur, çoklu baroya hepimiz karşıyız. Sonuna kadar karşıyız çoklu baroya. Ancak bu kanunun gözden kaçırılan ve Türkiye'de temsilde adaleti amaçlayan öbür yönünü konuşmuyoruz. Öbür yönü şudur, bugün maalesef 65 ilin delegesini yan yana koyduğunuzda bir İstanbul Barosu delegesi yapıyor. 1969 tarihinde çıkan kanunumuzun genel kurulun oluşumuna ilişkin maddesine ilişkin gerekçesine lütfen bakınız, diyor ki, Türkiye Barolar Birliği avukatların birliği değildir, baroların birliğidir. Bu sebeple baroların avukat sayıları ne olursa olsun eşite yakın oranda temsil edilmeleri gerekir, sayısı fazla olan, avukat mevcudu fazla olan baroların çok sınırlı oranda ilave delegeyle temsiline izin verilmiştir ama 'Bunun Türkiye'nin birliğini sağlamak anlamında muhakkak suretle çok sınırlı tutulması zorunludur' diye yazıyor gerekçede. Ve bu gerekçe oy birliğiyle kabul edilmiş maddenin gerekçesidir. (AA)