Kayseri'de köylülerin bağışladığı kamu arazisi konut arazisine çevriliyor

Kayseri’de 1960'lı yıllarda okul yapılması için köylüler tarafından bağışlanan Kocasinan İlçesi’ne bağlı Güneşli bölgesinde yer alan 981 bin 560 metrekarelik kamu arazisi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından konut arazisine çevrilmek isteniyor. Öneri, muhalif meclis üyelerinin itirazlarıyla Tarım İmar Komisyonu’na gönderildi. CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer "Okul yapılsın diye bağışlanan arazilerin ‘konut alanı’ adı altında birilerine rant sağlamasına izin vermeyin" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ- Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin (KBB), pazartesi günkü meclis toplantısında, 1960’lı yıllarda Tarım Meslek Lisesi yapılması için, bölgenin köylüleri tarafından bağışlanan Kocasinan İlçesi’ne bağlı Güneşli bölgesindeki 981 bin 560 m² alanlı kamu arazisinin konut arazisine çevrilmesi önerildi. Muhalif meclis üyelerinin itirazlarıyla Tarım İmar Komisyonuna gönderilen öneri Komisyon’dan onay alırsa, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisinde oylamaya sunulacak.

1960’lı yılların başında Güneşli’de, köylüyü, hayvancılığı ve tarımı desteklemek amacıyla Tarım Meslek Lisesi açılması planlandı. Bölge halkı projeye destek vermek için arazilerini bağışladı. Aıra Arazi sınırları içerisine okulun yanı sıra lojmanlar, üretim, eğitim ve ıslah çalışmaları için geniş tarım bölgeleri, yük ve yarışlar için at yetiştiriciliği, melezleme çalışmaları, damızlık düve üretimi gibi çok fonksiyonlu bir kompleks yapıldı. Okul, üç dönem boyunca faaliyette bulunarak mezunlar verdi. Üç dönemin ardından proje, zarar ettiği gerekçesiyle bitirildi.

Köylülerin bağışladığı arazi.

ARAZİ KİMLERE GEÇMİŞTİ?

Kayseri Ak Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’nun da aralarında olduğu altı ortaklı GÜNTA Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından kiralanan arazi, kısa bir süre sonra şirketin devredilmesiyle el değiştirdi. Devir alan iki ortaktan birisi olan Kayseri Ak Parti eski İl Başkanı Ömer Dengiz, bu arazide tarım ve hayvancılık alanında ticari faaliyet yürüttü.

Ömer Dengiz’in 17/25 Aralık operasyonlarında gözaltına alınmasının ardından GÜNTA’nın faaliyetine son verilerek arazinin hakları Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devir edildi. Ardından, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Şehircilik bakanlıklarından onay alarak, Milli Emlak Genel Müdürlüğü bünyesine devir edilen devasa araziyi kendi bünyesine kattı.

CHP KAYSERİ İL BAŞKANI ÖZER: RANTTAN KİMLER NEMALANACAK?

Şu anda kamu arazisi statüsünde olan bu bölgenin, konut arazisine dönüşmesi için çalışmalara başlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Pazartesi, Belediye Meclisi'nde bu konuyu ana gündem maddesi olarak değerlendirdi. Araziyi konut arazisine çevirmek isteyen KBB, Tarım İmar Komisyonu’na sevk edilen talep için onay bekliyor. Tarım ve İmar Komisyonu'nda muhalif partilerden hiçbir üye bulunmuyor.

CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, yaptığı yazılı basın açıklamasıyla Kayseri Büyük Şehir Belediyesi’nin yeni rant peşinde olduğunu ileri sürerek; “Tarım arazilerinin zor bulunduğu, tarıma elverişli alanların oluşturulmasının tavsiye edildiği şu dönemde, yıllardır tarım politikaları ile çiftçileri zor duruma düşürmüş AKP zihniyeti, yeni rantlar yaratmak ve bunları da başta yöneticileri olmak üzere kendi yandaşlarına yeni kazanç kapıları oluşturmak niyetindedir. Acaba bölgede yeni rant kapılarını kim aralayacak, kimler ranttan nemalanacak, kimler ihale alacaktır?” dedi.

O dönem bağışta bulunanların çoğunun vefat ettiğini ve aradan uzun yıllar geçtiği için bağış kayıtlarının rafa kalktığını belirten Özer; “Bağışlarınızın, arazilerinizin hesabını Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden sorun… Okul yapılsın diye bağışlanan arazilerin ‘konut alanı’ adı altında birilerine rant sağlamasına izin vermeyin. Mahkemeler nezdinde hakkınızı arayın” çağrısında bulundu.

“BİR DÖNÜMDEN 500 KG BUĞDAY ELDE EDİLEBİLİR”

Öte yandan İyi Parti Kocasinan İlçe Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, Güneşli bölgesinin tarım ve hayvancılık açısından önemini vurgulamak için hazırladığı raporda, bölgenin özelliklerini şu şekilde açıkladı: “Engir gölüne kadar uzanan bu devasa arazi tarım ve hayvancılık açısından Kayseri’ye büyük faydaları olabilir. Taban suyu yüksek olduğu için yaz kış yeşil kalan otlak alanlara sahiptir. Bu sebeple aynı anda 25 bin hayvanı otlatma imkânı vardır. Ayrıca tarım açısından da toprağı oldukça verimlidir ve 1 dönümünden ortalama 500 kilo buğday elde edilebilir.”

Karakoçluoğlu, Tarım İmar Komisyonundan onay alması öngörülen taleple ilgili hukuki açıdan gereken her yolun deneyeceklerini, bu denli önemli ve verimli bir arazinin ranta kurban gitmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.