Şanlıurfa'da patates tarlada çürüyor
Şanlıurfa’da patatesler sıcak yüzünden tarlada çürüyor. Çiftçiler depolama alanı istiyor.
Kadir Çelikcan
ŞANLIURFA - Şanlıurfa'nın ovalarının su ile tanışması ile birlikte Viranşehir ilçesinde, yer fıstığı ve soğanın ardından patates ekimi de yaygınlaştı. Ekilen patatesten dekar başına bin 500-2 bin kilo ürünün alındığı ilçede patatesin fiyatının geçtiğimiz yıl 10 liraya kadar yükselmesi de bu ürüne olan ilgiyi artırdı.
DEPOLANAMAYAN PATATESLER TARLALARDA ÇÜRÜYOR
Patates üretimindeki rekolte, Şanlıurfalı üreticileri memnun etse de depolama alanlarının yetersiz olması çiftçileri zora sokuyor. İnce kabuklu patatesler bölgede soğuk depolama alanları olmadığı için günlük olarak hal pazarına ve çevre illere gönderiliyor. Satılamayan ürünler ise sıcak havadan dolayı birkaç gün içinde bozuluyor. Binlerce dekarlık alanda üretilen patateslerin önemli bir kısmı, yeterli depolama alanı olmadığı çiftçiler tarafından tarlada çürümeye terk ediliyor. Mevsimlik tarım işçisi olarak Suriyelilerin çalıştığı patates tarlalarında toplanan ürün bu nedenle toptan olarak 1 ila 1.2 kuruş arasında alıcı buluyor. Patates pazarlarda ve marketlerde ise 3 liranın üzerinde satışa sunuluyor.
"SICAKLAR YÜZÜNDEN İSTANBUL VE ANKARA'YA GÖNDEREMİYORUZ"
Sıcak havada saatlerce patates topladıklarını ifade eden çiftçi Mahmut Keskin, "Bölgemiz sıcak bir bölge, topladığımız zaman bekletmeden tüketmemiz lazım. İstanbul ve Ankara gibi uzak illere sıcaklardan dolayı gönderemiyoruz. Diyarbakır, Mardin, Ağrı ve Adıyaman gibi yakın illere gönderiyoruz. Elimizde kalan üründe heba oluyor. Yetkililerin, Tarım Müdürlüğü'nün bizleri duyup depolama alanı yapmaları yada alternatif bir yol bulmasını istiyoruz, yoksa sıcaklardan dolayı ürünlerimiz çürümeye terk ediliyor. Verimli topraklarımızda yetiştirdiğimiz ürünün değerlendirilmesi için çözüm bekliyoruz" dedi.
"PAZAR OLMADIĞI İÇİN ZORLUK YAŞIYORUZ"
Patates ve soğan üreticisi Mehmet Emin Cas ise, "7 Yıldır, patates ve soğan ekiyoruz. Tohum dahil tüm girdiler yüksek fakat iyi verim elde ediyoruz. Pazar olmadığı için zorluk yaşıyoruz. Depolama alanı olmadığı için de sıcaklardan dolayı ürünler bozuluyor. Bizde mecburen ürünümüzü tez elden çıkarıyoruz. Bu da ürünümüzü ucuz satmamıza neden oluyor ve zarar ediyoruz yetkililerin bir çözüm bulmasını bekliyoruz" diye konuştu. (DUVAR)