İnsan haklarına en çok başvuru mahpuslardan
TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na 27. dönem boyunca yapılan başvuruların büyük çoğunluğu cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerden geldi. Komisyona 20 Temmuz itibari ile yapılan başvuru sayısı 5 bin 665 olarak kayıtlara geçti. Komisyonda kayıp mülteci ve göçmen çocuklara ilişkin sunum yapan AK Parti Milletvekili Serap Yaşar ise, çocukların yolculukları sırasında kaybolduğuna ve çoğunun kimliksiz olduğuna dikkat çekerek, “Kayıp Mülteci ve Göçmen çocukların arkasında büyük bir pazar var’ dedi.
ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda, insan hakları ihlallerine ilişkin komisyona yapılan başvurular açıklandı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) kabul edilen 'Avrupa’da Kayıp Mülteci ve Göçmen Çocuklar' raporuna ilişkin sunum yaptı.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na 27. Yasama Dönemi kapsamında, yaklaşık 2 yılda toplam 5 bin 665 başvuru yapıldı. Komisyon bunlardan 5 bin 400’ünü sonuçlandırırken, 265 başvuru ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.
EN ÇOK BAŞVURU CEZAEVLERİNDEN
İnsan Hakları Komisyonu’na yapılan başvurular arasında cezaevlerinden tutuklu ve hükümlüler 4 bin 518 başvuru ile ilk sırada yer aldı. Yargıya yönelik sorunlar ve şikâyetlere ilişkin bin 70 başvuru yapılırken, sağlık sorunları, maddi yardım ve iş talebi gibi sorunlar için 722, komisyonun girişimde bulunması, yerinde inceleme talebi için de 204 başvuru yapıldı. Komisyona yasal düzenleme talebi ile 204, kolluk uygulamaları şikâyeti, kötü muamele ve işkence yapıldığına ilişkin 138, memuriyete ilişkin sorunlar nedeniyle 95, yardım talebi ile 78, işçi sorunları sebebiyle 75, engelli sorunları ile 32, yurt dışında yaşayan Türklerin sorunları kapsamında 28 ve askerlikle ilgili sorunlar için 13 başvuru yapıldı.
CEZAEVLERİNDEN SONRA YARGI İLE İLGİLİ BAŞVURULAR YAPILDI
İnsan Hakları Komisyonu’na yapılan başvurular içinde cezaevlerinden tutuklu ve hükümlülerin yaptığı başvurular ilk sırada yer aldı. Cezaevlerindeki sorunlar, yapılan başvurularla komisyonun gündemine getirilirken, tutuklu ve hükümlülerin başvuru nedenlerini ise “koşullarının iyileştirilmesi, kötü muamele, sevk talebi, sağlık hizmetlerine erişim ve temel ihtiyaçlar” oluşturdu. Komisyona yapılan diğer başvurular arasında ise “yargı ile ilgili sorunlar, işkence, kötü muamele, memur sorunları, işçi sorunları, engellilerin sorunları, yardım talebi ve yurt dışında yaşayan Türklerin sorunları yer aldı.
‘HER GÜN KAYITLI BİR GÖÇMEN ÇOCUK KAYBOLUYOR’
“Avrupa’da Kayıp Mülteci ve Göçmen Çocuklar” raporuna ilişkin sunum yapan Serap Yaşar Birleşmiş Milletler verilere göre 2014- 2018 yılları arasında dünya çapında her gün kayıtlı bir göçmen çocuğun ölü ya da kayıp olarak bildirildiğini söyledi. Avrupa’da her yıl rekor sayıda mülteci ve göçmen çocuğun kaybolduğuna dikkat çeken Yaşar, bunun nedenlerinin kötü kabul merkezi koşulları, koruma için yavaş ve karmaşık prosedürler, ulusal ve sınır ötesi düzeyde koordinasyon eksikliği olduğunu kaydetti. Yaşar, bu çocukların yolcukları sırasında şiddet, cinsel istismar, insan ticareti, sömürü gibi birçok tehlikeyle karşılaştıklarını kaydetti.
‘KAYIP MÜLTECİ VE GÖÇMEN ÇOCUKLARIN ARKASINDA BÜYÜK BİR PAZAR VAR’
Avrupa ülkelerini insan kaçakçılığı veya cinsel sömürü bağlamında, mülteci ve göçmen çocukların kaybolmasının önlenmesi için işbirliği çağrısında bulunan Yaşar, “Çocuklar yolculuk sırasında hiçbir şeklide gözaltına alınmamalıdır. Kimliksiz çocukların kimlik işlemlerin yapılması için çalışma yapılmalı. Benim anladığım kadarıyla, arkasında ciddi bir sermaye, büyük bir marketing, büyük bir pazar olduğunu düşünüyorum. Çocuklar hiçbir şeklide gözaltına alınmamalıdır” ifadelerine yer verdi.