Dr. Özmumcu: Korona hastalarında deliryum benzeri bir tablo oluşuyor

Diş hekimi Dr. Atilla Özmumcu korona virüsü ile ilgili edindiği bilgileri aktarırken "Bence bu hastalığa 'Covid19 Bağlantılı Çoklu Sistem Sendromu'adı verilmeli" dedi. Özmumcu, "Hastalarda yaş gözetmeksizin deliryum benzeri bir tablo oluşuyor. Tablo hastalık şiddetlendikçe derinleşiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüyle ilgili sağlıkçılardan edindiği bilgileri de derleyerek uyarılarda bulunan Dr. Atilla Özmumcu, hastalığa 'Covid-19 Bağlantılı Çoklu Sistem Sendormu' adı verilmesi gerektiğini ifade etti. Diş hekimi Özmumcu, her yaştan hastada deliryum (bilinçte bulanıklık, kendini birşeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil ya da yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme) oluştuğunu belirtti.

Dr. Özmumcu, sosyal medya hesabından şu bilgileri paylaştı:

BİR ANDA KÖTÜLEŞİP ÖLEN HASTALAR

"Bu hastalık gerçekten çok tehlikeli. Bence bu hastalığa "Covid-19 Bağlantılı Çoklu Sistem Sendromu"adı verilmeli. Şimdiye kadar birçok hastanenin yoğun bakım doktor ve hemşireleriyle birebir konuşmalarım oldu. Hala da iletişim halindeyim hepsiyle. Hastalık çok ama çok sinsi. Herkeste aynı başlangıç, gelişme ve sonuç alınmıyor. Mesela, "Hastaneye neredeyse hafif şikayetlerle gelip durumunun bir anda kötüleştiği ve 2-3 gün sonra vefat eden 40'lı yaşlarda hastalarımız olduğu gibi 80 yaşında 10 gün entübasyonda kalıp şifayla taburcu ettiğimiz hastalarımız oldu hocam" cümlesini çok duydum.

'EL VE AYAK BİLEKLERİNİ YATAĞA BAĞLAMIŞLAR'

"Akciğerlerde kalınlaşma, pulmoner fibrosis yapıyor. Hatta asemptomatik vakaların yüzde 40'ında akciğerlerde sekel bırakıyor.  Çocuklarda MIS-C yapıyor. Aynı aileden asemptomatik olup işe gidip gelen diğerinin evde istirahat ettiği öbürünün ise vefat ettiği mesajları alıyorum.

Çok şiddetli hipoksi yapıyor. Neredeyse tüm yoğun bakım doktor ve hemşirelerinden bunu öğrendiğimi özellikle vurgulamak isterim. Hastalarda yaş gözetmeksizin delirium benzeri bir tablo oluşuyor. Tablo hastalık şiddetlendikçe derinleşiyor. Hastaların bir anda agresifleşerek kateterlerini çıkarmaya çalıştıklarını, nerede olduklarını hatırlamadıklarını, kendisiyle 10 dakika önce ilgilenen hemşireyi tanımayıp hatırlamayan, yataktan kalkıp eve gitmek isteyen hastalar var. Bir kısmına sedasyon vermek zorunda kalmışlar. Bir kısmını yasal temsilcisinden izin alarak el ve ayak bileklerinden yatağa bağlamışlar.

"Özellikle demans başlangıcı olanlarda tablo çok hızlı ve şiddetli gelişmiş. Akşam 85 satürasyonla bıraktıkları hastayı sabah 60 civarında bulduklarını söylüyorlar. İnanılmaz bir pıhtılaşma problemi var. (Hiperkoagülasyon) Aşırı kan pıhtılaşması oluyor, tüm dolaşım sistemini etkiliyor. Rahmetli Prof. Dr. Murat Dilmener Hocamın hekim olan oğlu aynen şu cümleyi kurmuştu; "Atilla ağabey, babamın kanı çamur gibi ağbi" demişti. Bağırsak iskemisi yapıyor. Bazı vefatların akut bağırsak iskemisi sebepli olduğunu biliyorum." (HABER MERKEZİ)