Tabip Odası: Ankara'da günlük Covid-19 vakası bine yakın
Ankara Tabip Odası, pandemi hastanelerinde yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluk oranına ulaştığını, Ankara’da günlük vaka sayısının bine yaklaştığını açıkladı.
ANKARA - Ankara Tabip Odası (ATO), “Yeniden Açılma (“Normalleşme” Haziran-Temmuz 2020) Süreci Değerlendirme ve Anket Analizi” sonuçlarını duyurdu. Ankara’da günlük pozitif Covid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını belirten ATO, “Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri Covid-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir” dedi.
ATO’nun açıkladığı rapora göre, ‘noramalleşme dönemi olarak adlandırılan 1-7 Haziran 2020 tarihlerinde günlük doğrulanmış yeni hasta sayısı ortalama 884’ken, 20-26 Temmuz 2020 tarihleri arasında bu sayı 923’e yükseldi. 1-7 Haziran 2020 tarihlerinde yapılan 10 bin PCR testi başına 207 yeni hasta tespit edilirken, bu sayı 20-26 Temmuz 2020 haftasında yüzde 36’lık bir artışla 10 bin PCR testi başına 282 yeni hasta sayısına çıktı. Sahada aktif çalışan sağlık çalışanlarından aldıkları bilgiyi aktaran ATO, “Ankara’da günlük pozitif Covid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını belirtmek istiyoruz” dedi.
Son günlerde yaşanan vaka sayısındaki artışla birlikte Ankara’da sadece Covid-19 hastalarına sağlık hizmeti sunan pandemi hastanelerinin servis ve yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluk oranıyla hizmet verdiğini belirten ATO’nun değerlendirmesinde şunlar kaydedildi:
YOĞUNLUK NEDENİYLE HASTA KABUL EDİLMİYOR: Pandemi hastaneleri dışındaki kamu sağlık kuruluşlarının yoğun bakımlarında da ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri COVID-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir. Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömonik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmamaktadır. Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip edilmektedir. Bu hastanelere başvuran hastalar zaman zaman diğer hastanelere yönlendirilirken, pandemi dışındaki hastaneler, normal sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında da yer bulunamayınca hastalar evlerine gönderilmektedir. Yeniden açılma döneminde yani 1 Haziran’dan itibaren normal sağlık hizmeti sunumu için planlanan ve pandemi hastanesi olmayan birçok hastane vaka sayılarındaki artış nedeniyle COVID-19 hastası dışında hastaya hizmet verememektedir.
ODALARA İKİŞER HASTA YATIRILIYOR: Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken, şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırılmaktadır. Ankara’da kamu özel işbirliği ile işletilen bir hastane de Covid-19 hastalarının kabul edildiği her biri yoğun bakım ünitesinin hasta kapasitesi normal koşullarda 16 iken bu yoğun bakım ünitelerine de 8'er hasta ilave edilmiş, 16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlanmıştır.
TÜM SORUMLULUK BİREYLERE YÜKLENİYOR: Yeniden açılma döneminde yaşanan vaka artışları ve hükümetin şeffaflıktan uzak politikaları sağlık personeli üzerinde tedirginlik, kaygı artışı, tükenmeye kadar varan etkilere yol açmıştır. Pandemi sürecinde 51 sağlık çalışanı, 1 Haziran'dan itibaren ise 8 sağlık çalışanı daha hayatını kaybetmiş olup, sağlık çalışanları enfekte olmaya devam etmektedir. Ne yazık ki gelinen noktada salgın kontrolsüz bir şekilde, gayri ciddi ve bilimsel veriler dışındaki yönetsel kararlarla bastırılmaya çalışılırken, tüm sorumluluk bireylere yüklenmektedir.
İZOLASYON SAĞLANARAK BULAŞ ENGELLENEBİLİR: Sonuç olarak salgın döneminde ancak bulaş kaynağına ulaşarak, karantina ve izolasyon sağlanarak bulaş engellenebilir. Temel koruyucu sağlık hizmetinin; epidemiyoloji bilimine uygun yapılmadığı ve hastaların tedavi kurumlarında karşılandığı durumlarda sağlık kuruluşları yetersiz kalabilir ve toplum ve elbette sağlık çalışanları ağır bedeller ödemeyle karşı karşıya kalabilir. Meslek örgütü olmanın sorumluluğuyla; sağlık çalışanlarına düzenli tarama testi, çalışma koşullarının pandemiye uygun düzenlenmesi, eksiksiz kişisel koruyucu temini başlıca taleplerimizdir.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: PANDEMİ KONTROL ALTINDA
Bu arada Ankara İl Sağlık Müdürlüğünce, Covid-19 salgınına ilişkin il genelinde yürütülen çalışma ve hazırlıklardan "Ankara'da hasta patlaması olduğu ve sağlık altyapısının çöktüğü" şeklinde sonuçlar çıkarmanın gerçekle bağdaşmayacağı belirtilerek, "İlimizde halen pandemi kontrol altındadır" ifadesi kullanıldı.
Son günlerde dünyada hızlı bir vaka artışı olduğuna işaret edilen açıklamada, gelecek aylarda ikinci bir dalga beklentisinin uzmanlarca dile getirildiği aktarıldı. Dünya Sağlık Örgütünün kötü senaryoya karşı ülkeleri uyardığı hatırlatılan açıklamada, Türkiye'de de son günlerde, sınırlı olsa da artışlar gözlendiği belirtildi.
Hareketliliğin en fazla olduğu iller arasında yer alan Ankara'da, il düzeyinde çalışmaların yoğun şekilde yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İl Sağlık Müdürümüz başkanlığında 28 Temmuz 2020'de yapılan Pandemi Değerlendirme Toplantısı'nda, normalleşme sürecindeki farklı senaryolar tartışılmış ve olası yeni durumlara karşı alınması gereken tedbirler gözden geçirilmiştir. Muhtemel senaryolara karşı il düzeyinde yapılması gereken hazırlıklar ve alınacak tedbirler konusunda ilgili sağlık kuruluşlarımız yazılı olarak bilgilendirilmiştir. Ayrıca Kurban Bayramı sonrası göz önüne alınmış ve Kovid-19 hastalarında ilave yatış ihtiyacı dikkate alınarak sunulacak hizmet kapasitesinin artırılması yönünde sağlık kuruluşlarımız uyarılmıştır. Yapılan çalışma ve hazırlıklarımızdan ilimizde hasta patlaması olduğu ve sağlık altyapımızın çöktüğü gibi sonuçlar çıkarmak gerçekle bağdaşmamaktadır. Ankara ilinde bugün itibarıyla hastane yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım yatak doluluk oranı ise yüzde 63'tür. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın sağlığı için çalışmalarımıza kesintisiz devam etmekteyiz. İlimizde halen pandemi kontrol altındadır. Hastanelerimiz, tüm sağlık çalışanlarımızla mücadelede aktif olarak görevini sürdürmektedir." (DUVAR)
Korona nedeniyle Ankara'da 'aciliyeti olmayan' hasta yatışları ertelendi