Tedavi için Ankara'ya yollanan Kongolu muhalif siyasetçiden haber alınamıyor

Kongolu tutuklu siyasetçi Jean-Marie Michel Mokoko tedavi için 30 Temmuz'da Ankara'ya yollandı. Kongolu muhaliflerin oluşturduğu Sassoufit Kolektifi, Jean-Marie Mokoko'dan haber alamadıklarını belirterek önümüzdeki günlerde Ankara'ya gelmeyi planladıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Tedavi için 30 Temmuz'da Ankara’ya geldiği belirtilen Kongolu tutuklu siyasetçi Jean-Marie Michel Mokoko’dan haber alınamıyor. Sassoufit Kolektifi Koordinatörü, önümüzdeki günlerde Ankara'ya geleceğini açıkladı.

Kongo’nun Eski Genelkurmay Başkanı Jean Marie Michel Mokoko, geçen hafta aniden rahatsızlanarak Kongo’nun başkenti Brazzaville’de bir askeri hastaneye kaldırılmıştı. 30 Temmuz günü ise Türkiye’de tedavi edilmek üzere Katar’a ait bir uçakla Esenboğa Havalimanı’na indiği belirtildi.

73 yaşındaki Mokoko’nun hangi hastanede olduğuna dair net bir bilgi bulunmuyor.

30 TEMMUZ'DAN BU YANA HABER YOK

Mezopotamya Ajansı'ndan Gözde Çağrı Özköse'nin haberine göre, Kongolu muhaliflerin oluşturduğu Sassoufit Kolektifi tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yazılan mektupta, ailesi ve yakınlarının, Türkiye’ye götürüldüğü 30 Temmuz Perşembe gününden beri Mokoko’dan haber alamadığı belirtildi. Mektupta BM Güvenlik Konseyi’nin derhal harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

20 YIL HAPİSLE CEZALANDIRILDI

Sassoufit Kolektifi Koordinatörü Marco Kissa, Mokoko'nun 2015'te “Kongo diktatörü” olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso'nun yönetimde kalmak için değiştirmek istediği anayasaya sert bir biçimde karşı çıktığını ve ertesi yıl Nguesso'ya rakip olarak seçimlerde yer aldığını hatırlattı.

Kissa, "General Mokoko son derece tartışmalı ve hileli seçimlere katıldı ve Kongo diktatörünün yeniden seçilmesine itiraz ettiği için 20 hapisle cezalandırıldı. 11 Mayıs 2018'de adil olmayan bir duruşma sonrasında Brazzaville cezaevine götürüldü. Tutuklandığından beri General Jean Marie Michel Mokoko'nun tüm temel hakları ihlal edildi, havalandırmaya çıkarılmadı ve tutuklandığı günden bu yana güneş ışığını görmedi" dedi.

ANKARA'YA GELECEKLER 

Kissa, 29 Haziran 2020 tarihinde, Mokoko'nun tutulduğu hücrede hastalandığını ve Brazzaville kentindeki askeri bir hastaneye götürüldüğünü de ifade etti. Kongo'nun yetersiz sağlık sistemi nedeniyle Mokoko'nun ailesi ve taraftarlarının, Fransa veya Güney Afrika'ya sevki için harekete geçtiğini fakat rahatsızlanmasından 30 gün sonra Kongo yetkililerinin sürpriz bir şekilde Ankara'ya gönderilmesine karar verdiğini açıkladı. Kissa, "Brazzaville'den ayrıldığı tahmin edilen 30 Temmuz’dan bu yana, ailesi, avukatları ve taraftarları kendisinden haber alamamaktadır" ifadesinde bulundu. Kissa, Sassoufit Kolektifi'nin önümüzdeki günlerde Ankara'ya gelmeyi planladığını bildirdi.

'ACİL BİLGİ TALEP EDİYORUZ'

Türkiye ve Kongo hükümetlerine çağrı yapan Kissa şunları söyledi:"General Mokoko'nun yerinin saklanmaması ve sağlığı hakkında bilgi alabilmektir. Birleşmiş Milletler'in keyfi gözaltılarla ilgili çalışma grubunun General Mokoko'nun gözaltında tutulmasının yasa dışı olduğunu vurguladığını hatırlatıyoruz. Dolayısıyla, General Mokoko herhangi bir adli tutuklu muamelesi göremez. Derhal yeri ve sağlık durumu hakkında bilgi almayı talep ediyoruz."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KARARINA KARŞI ÇIKMIŞTI

Kongo siyasetinde etkin bir muhalefet figürü olan Jean-Marie Mokoko, 2016 yılında 12 senedir üstlendiği Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı görevinden ayrılmış, aynı yıl düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olacağını açıklamıştı.

Seçimden aylar önce Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun anayasa değişikliği kararına sert bir şekilde karşı çıkan Mokoko, çok geçmeden 2000 yılında bir darbe girişiminde yer aldığı iddiasıyla kısa süreliğine gözaltına alınmış, sonra serbest bırakılmıştı.

Cumhurbaşkanı Nguesso, 2016’daki seçim gününün arifesinde 48 saat süreyle internet, telefon ve mesajlaşma servislerinin kapatmış, bu da muhaliflerin büyük tepkisiyle karşılanmıştı.

Muhalefetin seçim yenileme çağrılarının sonuçsuz kaldığı seçimlerde üçüncü gelen Mokoko, sonrasında “Devletin iç güvenliğini ihlal etme ve kanunsuz askeri mühimmat depolama” suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırılıp cezaevine gönderilmişti. (MA)