Galata Kulesi'nde tarihi duvarlar yıkıldı
İBB'den alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen 1500 yıllık Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında duvarların yıkıldığı ortaya çıktı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, büyük tepki çeken görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşarak 'suç niteliğinde olan' uygulamanın durdurulması için İBB ekiplerinin olay yerine gittiğini duyurdu. İBB Sözcüsü Murat Ongun da sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
DUVAR - 165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi'nde E-S Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkıldığı ortaya çıktı.
Tarihi duvarların yıkım anının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, “İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” dedi.
İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum.
— Mahir Polat (@mhrpolat) August 12, 2020
Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir. pic.twitter.com/VVQ2n9MJR2
Bir süre sonra ikinci bir açıklama yapan Mahir Polat, İBB personelinin alana alınmadığını duyurdu: “Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı: Galata Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.
Galata Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.
— Murat Ongun (@Mrt_Ongun) August 12, 2020
pic.twitter.com/7IlYsHbS7Y
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak, "Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!" dedi.
Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) August 12, 2020
Sosyal medyada yayılarak tepki çeken, Galata Kulesi'ndeki restorasyon sırasında hilti ile yapılan çalışma görüntüleri üzerine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan inceleme başlatıldığını açıkladı. Demircan, yaptığı açıklamada, "Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir. Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır. Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir.#GalataKulesi
— Ahmet Misbah Demircan (@AhmetMisbah) August 12, 2020
BAKAN ERSOY: YIKILAN KISIMLAR SONRADAN YAPILDI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'nin duvarlarının yıkıldığı iddialarının asılsız olduğunu savundu.
Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Sosyal medyada 'Galata Kulesi'nin duvarları yıkılıyor' şeklindeki iddialar asılsızdır. Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi'ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır."
'GALATA'YA YAPILANLAR IŞID'İN YAPTIKLARINDAN FARKSIZ'
Bu arada CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, Galata Kulesi'nde yaşanan restorasyon skandalı sonrası kuleye gitti.
Burada konuşan Kaftancıoğlu, CHP olarak konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek şunları söyledi:
“1500 yıllık tarihi bir mirasa hiltilerle müdahale edildiği ortaya çıkınca CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu olarak sürece dair bilgi almak üzere arkadaşlarımız buraya geldiler. Hem Savcılığa hem de Koruma Kurulu’na suç duyurularında bulunacağız. Ben bugün açıkçası Galata Kulesi’nin içinde yapılanların videosunu izleyince IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm. CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu olarak kentin haklarını korumak, tarihi eserlerimize ve dokularımıza sahip çıkmak için 16 milyon İstanbullu ile birlikte elimizden gelen her türlü şeyi fazlasıyla yapacağız.”
İBB’den yetki gaspı yapıldığını söyleyen Kaftancıoğlu; "AKP zihniyeti her zaman olduğu gibi yangından mal kaçırır gibi içeride bir takım çalışmalarda bulunuyor. İBB de konuyla ilgili hukuksal sürecini başlattı. Galata Kulesi sadece 16 milyon İstanbullunun değil tüm Türkiye’nin hatta dünyanın dikkatle izlediği ve izlemeye devam edeceği tarihi ve kültürel eserlerimizden biri. İçeride bulunan ve dokunurken bile hassas müdahale edilmesi gereken bir tarihi esere hiltilerle müdahale edenlere buradan seslenmek istiyorum; bu derece tarihi esere, insana, doğaya ve dokuya ne uğruna ve ne için bu derece müdahale ediliyor? Kim gelirse gelsin içeriye almayın talimatı acaba niye verilmiştir?” diye konuştu.
TOKER: ES YAPI BU İHALEYİ HANGİ USULLE ALDI?
Gazeteci Çiğdem Toker, sosyal medya hesabından Galata Kulesi'ndeki yıkıma ilişkin bir paylaşımda bulundu. Toker, Vakıflar Genel Müdürlü'nün açıklamasını paylaştığı tweetinde "Yüklenici firmadan söz edildiğine göre bir ihale yapılmış olmalı. Yaptırımdan önce, yüklenici ES Yapı'nın bu ihaleyi, hangi usulle, hangi tarihte ve hangi bedelle aldığının açıklanması, saydam ve hesap verebilir devlet açısından daha iyi olur" ifadelerini kullandı.
Yüklenici firmadan söz edildiğine göre bir ihale yapılmış olmalı.
— Cigdem Toker (@cigdemtoker) August 12, 2020
Yaptırımdan önce, yüklenici
ES Yapı'nın bu ihaleyi, hangi usulle, hangi tarihte ve hangi bedelle aldığının açıklanması, saydam ve hesap verebilir devlet açısından daha iyi olur.https://t.co/O1raRyjgh5
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz yıl İBB'nin iptal olan seçim nedeniyle kayyumla yönetildiği 13 Mayıs 2019 tarihinde Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB'nin uhdesinden çıkarılarak Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmişti. İBB'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı tapu tescilinin iptali istemi ile açtığı davada tarihi kulenin 3.kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konulmuştu. Tedbir kararına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı, 6 Nisan 2020 tarihinde tahliye işlemi başlattı. Mahkeme süreci devam ederken yaklaşık 165 yıldır İBB uhdesinde olan tarihi kule, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Tarihi yapıda apar topar restorasyon çalışması başlatıldı. (HABER MERKEZİ)