Hakkari'de lojmanlar yıkıldı, kiralar fırladı

Hakkâri'de son dönemde artan kiralık daire fiyatları nedeniyle halk, zor durumda kalıyor. Sobalı dairelerin fiyatları bin liradan başlarken kaloriferli dairelerde ise fiyatlar bin 500 lirayı buluyor. İlçe olma iddiaları nedeniyle konut yatırımlarının azaldığı kentte, memurların lojmanlarının yıkılmasının da kira fiyatlarını etkilediği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

Mimar Kaya 

HAKKARİ - Türkiye'de konut satışının en az olduğu illerin başında gelen Hakkâri'de kira fiyatlarında artış yaşanıyor. Son iki yıl içerisinde polis, asker, sağlık çalışanları ve öğretmenlerin kaldığı binden fazla lojman yıkıldı. Lojmanlarda kalan memur ve askeri personeller ise sivil yerleşim alanlarına yöneldi. Kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği kentte kira fiyatları ise Türkiye ortalaması olan 1307 liranın üzerine çıktı. Kiralardaki artışın en önemli sebebi, hem memurların mahallelere dağılması, hem de inşaat sektöründe yaşanan durgunluğa bağlanıyor.

Geylan Erol.

Hakkâri'de 7 yıldır emlak sektöründe hizmet veren Geylan Erol, kentteki konut eksikliğinin temel sorunlarının kamu kurum ve kuruluşlarına ait bine yakım lojmanın yıkılmasına ve konut maliyetlerinin ciddi olarak artmasına bağladı. Ayrıca kentte verilen kat sayısının sınırlı olduğunu söyleyen Erol, arsaların çoğunun müşterek olduğunu ekledi.

'EV SAHİPLERİ MEMURLAR GELSİN DİYE KİRALARI ARTIRIYOR'

Kentte ayaküstü emlakçılık yapan şahıslar yüzünden ev ve arsa fiyatlarının da arttığını belirten Erol, “Ayaküstü emlakçılar ev ve arsa sahiplerine kiraların az olduğunu söylüyor. Galeyana getirdikleri ev sahiplerine, ‘2 bin lira kira verecek polis ve memur var’ diyorlar. Haliyle ev sahipleri de yerli kiracıları çıkarıp yerlerine memur almak için kiraları artırmaya gidiyor" dedi.

Mülk sahiplerinin kiracı esnaf ve vatandaşlara bir nebze de olsa destek olması gerektiğini söyleyen Erol, "Asgari ücretle çalışan kiracılar geçim sıkıntısı yaşıyor. Çarşı merkezindeki esnaflar 7 bin ila 10 bin lira arası kira ödüyor. Bu kiraların yüksekliği batı standartlarını aratmıyor. Bugün sobalı daireler bin lira kira alırken, kaloriferli veya doğalgazlı daireler bin 500 lira kira alıyor." diye konuştu.

'RUTUBETLİ EVLER İÇİN FAHİŞ FİYATLAR İSTENDİ'

Yaklaşık bir yıldır kiralık ev arayan Ali Suat Özdinç, Hakkârili bir esnaf olarak kentte kiralık ev bulamadığını söyledi. Özdinç, "Bir yıldır evliyim. Bir yıldır ev bulamadığım için eşimle birlikte mecburen ailemle yaşıyorum. Bulduğum evler merkezdeyse, neredeyse 2 bin liraya varan kiralar istendi. İş gereği yakın bir yerde olmam gerekiyor fakat rutubetli hatta sobalı evler için bile fahiş fiyatlar istendi" dedi.

'Hakkâri ilçe olacak' korkusuyla son 5-6 yıldır yatırımcıların konut yapmadığını ve durumun da kiralara yansıdığını belirten Özdinç, "Şu anda gördüğüm kadarıyla onlarca belki yüzlerce bina yapılmakta. Fakat tamamına yakınında ilk kazma vurulduğu anda tüm daireler kiraya verilmiş durumda. Aramaya devam ediyorum. Umarım yetkililer sesimizi duyar ve bu kira sorununa bir el atar" diye konuştu.

'PANDEMİ SÜRECİNDE TAVAN YAPTI'

Sabahattin Kurşun.

Bulak Mahallesi'nde, 3+1 dairede kiracı olan Sabahattin Kurşun ise, pandemi sürecinde Hakkâri'de kiralık e v fiyatlarının tavan yaptığını belirterek 900 TL olan kirasının geçen ay bin 200 TL'ye çıkarıldığını söyledi. Artan kira nedeniyle ev sahibi ile sıkı pazarlıklar yapmak zorunda kaldığını ifade eden Kurşun, "Kiralık daire fiyatları aldı başını gidiyor. Sıfır dairelerde kira fiyatları bin 300 ile bin 500 lira arasında değişirken, eski toprak veya betonarme sobalı yapılarda ise kiralar 900 ile 1.000 lira arasında değişiyor" dedi.

'ACİLEN KONUT YAPILMASI GEREKİYOR'

Servet Taş.

Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş ise kira artışlarının önüne geçmek için hem resmi kurumların hem şahısların konut yapması gerektiğini söyledi. Hakkari'nin Gopsı mevkiinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından bu yıl 401 konutun temelinin atıldığını anımsatan Taş, "Öğretmen, polis ve askeri personel için acilen konut yapılması gerekir. Özel sektörden talebimiz ise inşaat halindeki konutların bir an önce bitirilmesi ve ilave konut yapımına başlanmasıdır. Bunlar yapıldığı zaman konut sıkıntısının ve kira artışlarının önüne geçmiş olacağız" diye konuştu. (DUVAR)