Ertuğrul Gazi Türbesi'nde ağaç direnişi

Bilecik Valiliği, Ertuğrul Gazi Türbesi'nin yanında yer alan bölgedeki 70 yıllık ağaçların sökülmesine ve Kuran kursu ile cami yapılmasına karar verildi. Söz konusu projenin türbenin yanındaki boş alana yapılması isteyen yurttaşlar bölgeye giderek eylem yaptı. Tepkiler üzerine ağaçların söküm işlemi şimdilik durduruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilecik Valiliği, Söğüt'deki Ertuğrul Gazi Türbesi'nin yanındaki yeşil alana cami ve Kuran Kursu yapılması için karar verdi. 70 yıllık ağaçların sökülmesi için bölgeye giden ekiplere karşı yurttaşlar direniş başlattı. Caminin, hemen yan taraftaki boş araziye yapılmasını isteyen vatandaşların eylemi üzerine ağaçların sökülmesi ertelendi.

Ağaçları sökmek için bölgeye iş makineleri sevk edilirken alana kimsenin yaklaşmaması için polis şeridi çekildi. Söğütlü bir grup vatandaş ise bölgeye giderek ağaçların sökülmesine engel oldu. . Projeye ve cami yapılmasına karşı olmadıklarını ifade eden vatandaşlar, mescit ve Kur'an kursu yapımı için bölgedeki boş alanın değerlendirilebileceğini belirterek yetkililere projenin durdurulması çağrısında bulundu. Bir vatandaş "Burası halkın, orada boş yer var camiyi oraya yapın. Kime peşkeş çekiliyor, buna kim karar verdi" diye konuştu.  5 yaşını geçmiş ağaçların sökülmesi durumunda dikileceği yerde kurayacağına dikkat çeken vatandaşlar "Ağacıma dokunma" pankartı açtı.

Alanda bulunan Ayşe Tiryaki isimli yaşlı bir kadın, kendisini ikna etmeye çalışan Söğüt İlçe Emniyet Müdürü'ne "Ağaç kökünden kesilince kurur, Türkiye kurur. Burası bizim manevi değerimiz. Ağaç katili misiniz? Kendimi asacağım hiç şakam yok" diye tepki gösterdi.

Vatandaşlara "Ağaç dikmeniz için size uygun bir yer bulalım" diyen Emniyet Müdürü'ne alandaki bir vatandaş "Mesele bu bölgenin betonlaşmaması. Mesele ağaç dikme meselesi değil. '25 yaşındaki oğlumu öldürdün onun yerine bir çocuk daha yapayım' mantığı olmaz. Buraya turistler geliyor" diye yanıt verdi.

'İÇİMİZ KAN AĞLIYOR'

Ağaçların söküm işlemine karşı çıkan CHP Söğüt İlçe Başkanı Yusuf Sert de bölgeye giderek projenin durdurulması çağrısında bulundu. Sert, "Ağaç kesimine bugün başlanıyor. İçimiz kan ağlıyor" dedi. Projeye değil projenin yapılacağı alana karşı olduklarını ifade eden Sert, şunları söyledi:

"Burada yapılmak istenen mescit ve Darülkurra inşaatı için ağaç kesimine bugün başlanıyor. İçimiz kan ağlıyor. Gördüğünüz alanda yaklaşık 35 ile 45 arası ağaç kesilecek. Makineler yola çıkmış, polis önlemini almış. Elimizden ne gelirse yapmaya çalışıyoruz, bizim gücümüz fazla yok. Yazık olacak, ciğerlerimiz yanıyor. Bu alan betonlaşacak. Biz ne cami yapımına ne Kur'an Kursuna karşıyız. Biz sadece projenin yerine karşıyız. Hayırsever bir iş adamımız 'Başka yere yapılsın arsa parasını ben karşılayacağım' dedi. Bunu da yetkililere ileteceğiz. İnşallah bir geri dönüş olur. Umuyoruz ki geri adım atılır, ağaçlar kurtulur."

Vatandaşların tepkisi üzerine ağaçların söküm işlemi şimdilik durduruldu. (ANKA)