Kayyım protestosunda bütün polisler darp edilmiş!

İstanbul'da kayyım atamalarını protesto ederken polisin saldırısına uğrayan ve darp edilen avukatlar için savcılığa emniyet fezlekesi gönderildi. Fezlekede polisler, avukatlar tarafından darp edildiklerini ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyımları protesto etmek isterken 20 Ağustos 2019'da darp edilen avukatlar hakkında hazırlanan fezleke savcılığa gönderildi. Haklarında soruşturma başlatılan avukatları kendilerini 'darp etmekle' suçlayan polislerin istirahat izni aldıkları ortaya çıktı. Avukatlar ise bu iddiaların doğru olmadığını, asıl darp edilenlerin kendileri olduğunu söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, avukatlar Gökmen Yeşil, Hüseyin Boğatekin, Kemal Aytaç, Sinan Zincir, Avni Güçlü Sevimli, Yaprak Türkmen ve Akçay Taşçı hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık hakkında başlatılan soruşturma ise milletvekili olması sebebiyle dosyadan ayrıldı. Protesto sırasında avukatlar darp edilirken hazırlanan soruşturma tutanağına göre bütün polisler ve özel güvenlik görevlileri kendilerinin darp edildiklerini öne sürüyor.

İFADELERE GÖRE BÜTÜN POLİSLER DARP EDİLMİŞ! 

Hazırlanan tutanakta dikkat çeken bölümlerden birinde ise protestocular, geçirdiği iş kazası nedeniyle engelli olan HDP milletvekili Musa Piroğlu'nu tekerlekli sandalyesiyle arbedenin içine sokmakla suçlandı: "Grubun direnmekte devam etmesi üzerine çevik kuvvet ve diğer görevlilerimizce müdahale edilmiş müdahale esnasında bazı eylemci şahıslarca 27. Dönem HDP Milletvekili Musa Piroğlu tekerlekli sandalye ile müdahale içerisinde sokulmaya çalışılmış görevlilerimizce grubun içerisinde 27. dönem milletvekili Musa Piroğlu herhangi bir zarar görmeden çıkartılmış."

Fezleketede, Ahmet Şık ise polisin kaskını çıkartıp kendi kendini darp etmekle suçlandı.

Fezlekeye göre avukat Gökmen Yeşil de polisleri darp etti. Darp edilen polisler de istirahat raporu aldı.

'POLİSLERİN İDDİASI DOĞRU DEĞİL BİZ DARP EDİLDİK'

Avukatlar ise savcılıkta verdiği ifadelerde kendilerinin darp edildiğini söyledi: "Basın açıklamasına demokratik tepkimizi ortaya koymak için katıldık. Amacımız açıklamaya konu olan büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının hükümet tarafından yapılmış irade gaspı olarak gördüğümü ortaya koymaktı. Hukuk derneklerinin çağrısı üzerine iştirak ettiğimiz bu basın açıklaması öncesinde kolluk görevlileriyle müzakere ediyorken daha evvel ki olaylarda beraat ettiğimizi açıklıyordum. Ancak kolluk bizi dinlemeden ve herhangi bir dağılma çağrısı yapmadan kalkanlarla grubu itekleyerek adliye dışına çıkardı."

Avukat Gökmen Yeşil verdiği ifadede şunları söyledi: "Bu sırada kalkanların altından tekme atıyorlardı. Olay esnasında yaralandım. İddia edildiği gibi basın açıklaması yapmak isteyen grubun olaya müdahale eden çevik kuvvet birimine birimine darp ve cebir uygulaması doğru değildir."

NE OLMUŞTU?

HDP’li milletvekili Ahmet Şık, Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, Musa Piroğlu ve EMEP Partisi yöneticisi Levent Tüzel ile çok sayıda hukuk örgütünden avukat Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde 20 Ağustos 2019'da bir araya geldi. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı, avukatların Çağlayan Adliyesi önünde değil, daha uzakta basın açıklaması yapmalarını aksi takdirde müdahale edileceğini belirtti. Bunun üzerine avukat Kemal Aytaç, avukatların her yerde açıklama yapabileceklerini bunun anayasal hak olduğunu belirtti.

Kayyımları protesto etmek ve basın açıklaması yapmak isteyen avukatları polis darp ederek adliye kapısının önünden uzaklaştırdı. Dağılmayan gruba polis saldırarak Çağlayan Adliyesi‘ne yakın bir noktada topladı. Müdahale sırasında milletvekili Ahmet Şık yaralandı. Bu sırada birçok avukat da polis tarafından darp edildi.