Diken'e açılan 'Fuat Avni' davasında beraat

Haber sitesi Diken hakkında Fuat Avni haberleri nedeniyle 'üye olmaksızın terör örgütüne yardım' suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasında beraat kararı verildi. Diken Yayın Yönetmeni Erdal Güven, "Diken’de ilk günden beri sadece haber yapıyoruz ve gazetecilik mesleğini her türlü güç odağından bağımsız ve adil biçimde, layıkıyla yürütüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnternet haber sitesi Diken hakkında 'Fuat Avni' haberleri gerekçe gösterilerek açılan davada beraat kararı verildi.

Diken'in kurucusu Harun Simavi, Yayın Yönetmeni Erdal Güven ve eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Semin Sezerer hakkında “Fuat Avni” haberleri gerekçe gösterilerek “üye olmaksızın örgüte yardım” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi.

Punto24 Dava Takip hesabından duruşmaya ilişkin bilgiler aktarıldı. Duruşmada Erdal Güven şunları söyledi: "Diken’i gazetecilik yapmak için kurduk. Gazeteciliğin temel işlevi haber vermektir. Bir durum, gelişme ya da olayı haber yapan unsurlardan biri de güncellik taşıması, kamuoyunun gündeminde bulunmasıdır. Söz konusu paylaşımları Diken’de haberleştirmemizin tek nedeni de budur. Aksini yapsaydık mesleğimizin gereğini yerine getiremezdik. İddianamede sadece haberlere ve iki tweet'e dayanıldığı görülüyor. Yorum içermemekte ve haber değeri taşımaktadırlar. Kaldı ki, söz konusu paylaşımların iktidar temsilcileri tarafından “iftira, yalan, komplo, kumpas” olarak nitelendirildiği demeçleri de istisnasız haberleştirdik. 30 yıllık gazeteciyim. Neyin haber neyin propaganda olduğunu ayırt edecek kadar mesleki birikimim var. Diken’de ilk günden beri sadece haber yapıyoruz ve gazetecilik mesleğini her türlü güç odağından bağımsız ve adil biçimde, layıkıyla yürütüyoruz. Genel yayın yönetmeni olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki bu duruşumuza aykırı tek bir haber gösterilemez."

Avukat Sevgi Kalan da "İddianamede, müvekkiller hakkında kapsamlı araştırma yapılmasına rağmen herhangi bir suç unsuru bulunmuyor. Savcılık, suçlamanın sevk maddesi oluşmadığı halde takipsizlik kararı vermek yerine dava açıyor. Fuat Avni hakkında Sabah gazetesi 2 bin 870 haber yapmış. Sabah’ı bin küsür haberle Hürriyet ve Milliyet takip ediyor. Merkez medyanın yargılanmadığı bir yerde, Fuat Avni hakkında 87 haber yapan Diken’in de yargılanmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

SAVCI: HABERCİLİK FAALİYETİ KAPSAMINDA

Duruşma savcısı, sanıkların ilgili terör örgütü ile iltisaklarının tespit edilemediği, atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı, eylemin habercilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşıldığından her üç sanığın da beraatini talep etti.

Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle Erdal Güven, Harun Simavi ve Semin Sezerer’in beraatine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler fuat avni RSF diken