Koca: Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 66

Türkiye'deki korona virüsle mücadelesinin 'başarılı' olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye genelinde şu an erişkin yatak doluluk oranımız yüzde 48,5, yani yüzde 50'nin altında. Erişkin yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33. Yani genel anlamda bir sorun olmadığını söyleyebiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgını sürecinde Türkiye'nin sağlık altyapısının sınandığını söyleyerek, "Türkiye bu süreçte özellikle 18 yılda oluşturduğu güçlü sağlık altyapısı ve insan gücüne yaptığı yatırımlarla kazandığı tecrübe ve özverili sağlık çalışanlarıyla başarılı bir sınav veriyor" dedi.

Bakan Koca, İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında gerçekleşen "Ege Bölgesi İlleri Değerlendirme Toplantısı" sonrası düzenlediği basın toplantısında bölge ve Türkiye'de korona virüsÜ salgınına karşı yürütülen mücadeleye ilişkin değerlendirmede bulundu.

Korona virüsü ile hem Türkiye hem de dünyada sağlığa bakış açısının değiştiğini anlatan Koca, salgınla mücadele başta olmak üzere sağlık hizmetlerini değerlendirmek üzere illeri ziyaret ettiğini, daha önce Diyarbakır ve çevresindeki 9 ilde değerlendirme yaptıklarını, bugün de İzmir'de çalışmalarını tamamladıklarını aktardı.

İzmir'i merkez alarak Manisa, Aydın, Muğla, Uşak ve Denizli illerindeki mevut durumu ve sağlık hizmetlerini detaylarıyla değerlendirdiklerini söyleyen Koca, "Koronavirüs salgını ülkemizin sağlık altyapısının sınandığı bir dönem. Türkiye bu süreçte özelikle son 18 yılda oluşturduğu güçlü sağlık altyapısı ve insan gücüne yaptığı yatırımlarla kazandığı tecrübe ve özverili sağlık çalışanlarıyla başarılı bir sınav veriyor. Ülkemiz yerli üretim kapasitesiyle tüm dünyanın malzeme ve ilaca erişimde zorluklar yaşadığı bu dönemde öncelikle kendi ihtiyacını karşıladı sonra da 150'den fazla ülkeye tıbbi malzeme, ilaç hatta solunum cihazı yardımında bulunabildi. Bu imkanlarla gurur duymak tüm vatandaşlarımız hakkı" dedi.

Bakan Koca, tüm dünyanın korona virüsünün yol açtığı hastalığın tedavisi ve bağışıklık kazandırmak için yoğun bir arayış içinde olduğunu hatırlatarak günümüze kadar umut veren çalışmalara kesin olarak ulaşılamadığını belirtti.

'ERİŞKİN YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 49'

Vali, sağlık il müdürleri ve başhekimlerle yaptıkları toplantının sonuçlarını da kamuoyuna duyuran Bakan Koca, şu bilgileri verdi:

"Son ay İzmir'de vaka sayımızda artış yüzde 42, son hafta ise artış yüzde 10 oranında gerçekleşti. Aydın'da son bir haftada bir ay öncesine göre yüzde 5 düşüş görüyoruz. Manisa'da son bir ayda yüzde 30 vaka artışı, son 1 haftada stabil görülüyor. Muğla'da son 1 ayda vaka sayısı stabil seyrediyor. Denizli'de son aya göre yüzde 60 oranında artış görüyoruz. Uşak'ta ise son hafta yüzde 40 vaka artışı görülüyor. Hasta yatak kapasitelerimiz ve yoğun bakım yataklarımızı değerlendirdiğimizde İzmir'de bugün erişkin yoğun bakım yatak sayımıza 8 yatak ilave ettik. İzmir'de erişkin yatak doluluk oranımız yüzde 46. Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 75. Solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 49. Aydın'da yatak doluluk oranımız yüzde 42, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 63, solunum cihazı doluluk oranımız ise 38. Aydın'da ayrıca 42 erişkin yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz. Manisa'da erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 57, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 32. Manisa'da yoğun bakım yatak sayımıza ilave 42 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz. Muğla'da erişkin yatak doluluk oranımız yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı 59, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 60. Muğla'da yoğun bakım yatak sayımıza 32 ünite ilave ediyoruz. Uşak'ta erişkin yatak doluluk oranımız yüzde 39, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 56, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 17. Uşak'ta mevcut yoğun bakım yataklarımıza 20 tane ilave ediyoruz. Denizli'de ise yatak doluluk oranımız 46, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 49. Denizli'ye 20 yoğun bakım yatak ilavesi yapılacak."

"Türkiye genelinde şu an erişkin yatak doluluk oranımız yüzde 48,5, yani yüzde 50'nin altında. Erişkin yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33. Yani genel anlamda bir sorun olmadığını söyleyebiliriz" ifadelerini kullanan Bakan Koca, asıl önceliğin hasta sayısının artışını, bulaşmayı durdurmak olduğunu söyledi.

Bakan Koca, filyasyon çalışmasının salgınla mücadelenin temel aksını oluşturduğunu dile getirerek filyasyon ekip sayısını İzmir'de 350'den 460'a, Aydın'da 105'ten 130'a, Muğla'da 91'den 120'ye, Manisa'da 170'ten 220'ye, Uşak'ta 35'ten 55'e, Denizli'de 165'ten 220'ye çıkardıklarını belirtti.

'VİCDANLARA SIĞMAYACAK DAVRANIŞ'

İzolasyonda kalması gereken kişilerin toplum içine karışmasının toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Koca, şunları kaydetti:

"Bu davranışı tespit edilen kişileri öğrenci yurtlarında izolasyona almaya başladık. İzmir için de uygulama başladı. Toplumun sağlığı açısından bu kabul edilebilir bir durum değildir. Hastalık bulaştıracağını bilerek insanlarla temas etmek, topluluk arasına karışmak, toplu ulaşım araçlarını kullanmak, şehirler arası yolculuklar yapmak vicdanlara sığmayacak davranıştır. Halk sağlığını korumak açısından da ciddi müeyyide gerektirir. Bu konuda lütfen hassas olalım. Biz vatandaşımızın ferasetine inanıyoruz. Her yanlış hareketi ceza tehdidiyle önlemeyi istemiyoruz. Alacağımız tedbirlerle bir tek hasta kalmayıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz."

'CAN KAYBI DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA'

Sağlık çalışanlarının bu mücadelede olağanüstü gayret gösterdiğini hatırlatan Koca, "Yoğun bakıma giren, ağır hasta tanımına uyan, can kaybıyla sonuçlanan hasta sayılarımız dünya ortalamasının altındadır. Bu neticede, test sayımızın yüksek tutulması, temaslıların tespiti ve izolasyonu, hastaların erkenden tedaviye alınması gibi çabalar çok etkili olmuştur. Bu hususta sağlık çalışanlarına minnet borçluyuz. Türkiye'nin sağlık ordusunun her mensubu bu konuda üstüne düşeni hakkıyla yerine getirmiştir." diye konuştu.

Hiçbir sağlık personelinin, kurtarmak için emek harcadığı birinin yitip gitmesini istemeyeceğini belirten Koca, kaybedilen her hastayla aslında kendilerinden de bir parçanın gittiğini vurguladı.

'BU OLAYLAR BİZİ YÜREKTEN İNCİTİYOR'

Sağlık Bakanı Koca, şöyle devam etti:

"Çabalarımız ve gayretlerimizin karşılığı elimizden kayıp gidiyor. Yılmayacağız, durmayacağız. Her zaman bir canı daha kurtarmak için kendi ailelerimizi ihmal ederek, canımızı riske atarak çalışmaya devam edeceğiz. Medyada çıkan bazı haberler nedeniyle testleri yaptırma, gerekmediği halde bazı ilaçları alma, gerekmediği halde hastaneye yatmak amacıyla başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık çalışanlarımıza ısrarda bulunan insanlar olduğunu görüyoruz. Yakınlarının can kaybı nedeniyle yoğun bakımı basarak, orada başka canları kurtarmaya çalışanları hırpalayanları, can kurtaran malzemelere zarar verenleri de görüyoruz. Bu olaylar bizi yürekten incitiyor. Şevkimizi kırıyor. Fedakarlığımızı sorgulatıyor."

Geçen hafta bir kişinin aşıyı bahane ederek 3 hemşireyi darbettiğini, araya giren bir vatandaşı da yaraladığını hatırlatan Koca, yine yakınları ölen bir ailenin de 100 kişi ile yoğun bakıma girerek tahribat yaptığını dile getirdi.

Koca, duyarlı her vatandaşın bu tür davranışlara karşı çıkması gerektiğini belirtti. (AA)