Güner: Uyutma kimsenin vicdanının kabul etmeyeceği bir yöntem
Sokak hayvanlarıyla ilgili konuşan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, “Sadece Çankaya'da 30 bin köpek var, 30 bin köpeği nasıl sahiplendireceksin?” diye sordu.
ANKARA - Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarını anlattı ve kamuoyunun tartıştığı 'uyutma' düzenlemesine ilişkin görüşlerini paylaştı.
'SADECE ÇANKAYA'DA 30 BİN KISIRLAŞTIRILMIŞ KÖPEK VAR'
Çankaya sınırlarında tüm kontrolleri yapılmış, kısırlaştırılmış ve küpelenmiş 30 bin civarında köpek olduğunu söyleyen Güner, “Bu rakam daha fazla olabilir. Bunlar bizim kontrol altına alabildiklerimiz. Köpeklerle ilgili kayıt tutmak çok zor” dedi.
'ÖNCE AYNI MASANIN ETRAFINDA OTURMAK GEREKİYOR'
Sokak köpekleriyle ilgili güvenlik endişesi duyan ve hayvan sevgisini yüreğinde hissedenlerin sürece katıldığı bir organizasyonun kurulması gerektiğini belirten Güner, “Bunu yapmadığımız takdirde bu işte hangi çözüm getirilirse getirilsin vatandaşların bir kısmı o çözümü sahiplenmez ve mutlaka farklı sesler yükselir. O yüzden bir masa etrafında toplanmak gerekiyor” diye konuştu. Güner, ilgili sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, geliri olan hayırsever kuruluşların ve diğer hayvanseverlerin de bu masada bulunması, Türkiye'nin geneli için çözümün de bu şekilde konuşulması gerektiğini ifade etti.
'ÇANKAYA İÇİN BİR YOL HARİTASI ÇIKARACAĞIZ'
Çankaya Belediyesi'nin son belediye meclisi toplantısında konuya ilişkin bir karar aldıklarını belirten Güner, “Arkadaşlarımız bir çalışma yapacak. Bir çalıştay düzenlemeyi ya da paydaşlardan görüşler toplamayı planlıyoruz. Bir yol haritası çıkaracağız” dedi.
'SORUN SADECE BARINAKLA ÇÖZÜLMEZ'
Paydaşlar arası diyalog sağlandıktan sonra tüm illerde eşzamanlı ve eşgüdümlü çalışma yürütülmesi ve güçlü bir de bütçe oluşturulması gerektiğini kaydeden Güner, “Meclis komisyon raporunda da geçtiği biçimde bir fon kurulmalı ve süreç tek elden ilerlemeli. Güçlü girilmesi gerekiyor bu konuya. Yoksa Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yaptığı yüksek kapasiteli, koşulları iyi bir barınağımız var. Bizim barınağımız var, bizim de orayı geliştirmekle ilgili projelerimiz var. Ama bu sorun sadece barınakla çözülmez. O barınakları sokaktaki hayvan sayısı kadar kapasiteye ulaştırmamız mümkün değil” diye konuştu.
'CİNS KÖPEK ÜRETİMİNİN VE TERK ETMENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ'
İnternette kontrolsüz bir biçimde cins köpek satıldığını kaydeden Güner, üçüncü ve en önemli adımın insanların sahiplendikleri hayvanları sokağa terk etmesinin ve cins köpeklerin çoğaltılmasının önüne geçmek olduğunu belirtti.
'30 BİN KÖPEĞİ NASIL SAHİPLENDİRECEKSİN?'
Uyutma seçeneğinin kimsenin vicdanının kabul etmeyeceği bir yöntem olduğunu ifade eden Güner, 'sahiplendirme, sahiplendirilmezse uyutma' yönteminin de gerçekçi olmadığını söyledi. Güner, “Sadece Çankaya'da 30 bin köpek var, 30 bin köpeği nasıl sahiplendireceksin?” diye sordu.
Kendisinin de lokum isimli bir kedisi olan Güner, sokak hayvanlarını unutmanın tüm vicdanları rahatsız eden bir yöntem olduğunu ifade etti.