‘Güneş enerjisi sektörünün ihtiyacı hücre üretimi’

Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, ithal hücreyle üretilen güneş panellerinin teşvik kapsamından çıkarılmasıyla ilgili "Yerli panel üretimi için hücre üretimine odaklanılmalı" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, ithal hücreyle imal edilmiş yerli panellerin teşvik kapsamından çıkarılmasına ilişkin yayımladığı tebliğiyle güneş enerjisi sektöründe teşvik konusu tekrar tartışılmaya başlandı.  

‘Türkiye’de güneşte her yıl en az 3 GW kurulu güç’ misyonuyla yola çıkan düşünce kuruluşu Solar3GW’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, yerli üretimin farklı yöntemlerle teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Turhan, “İthalatı gözetim ve anti-dampingle kısıtlamayı en başından beri doğru bulmuyoruz; diğer yandan ülkemizdeki panel üreticilerinin büyük bir kısmı sadece montaj yapıyor. Dolayısıyla teşvik, ar-ge çalışmaları yerine daha çok bu tür yatırımlara verilmiş oldu. Dört-beş olan panel üreticisi sayısı 90’ı buldu. Çin’de dahi bu kadar panel üretim hattı kurulmamıştı. Genellikle çoğu malzemenin ithal edilerek montajının yapıldığı bir montaj sanayisi ortaya çıktı. Devletin teşvik verirken amacı, buradan bir artı değer yaratılması ve hücre yatırımı yapılmasıydı ama istenilen sonuca ulaşılamadı” diye konuştu.

Turhan, sektörün büyümesi için önce hücre üretimine odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.