Güneş kremi hakkında doğru sanılan 4 yanlış
Güneş kremi, kansere ve D vitamini eksikliğine mi neden oluyor? Koyu tenlilerin güneşten korunmasına gerek yok mu? Vegan beslenme işe yarıyor mu? Güneş kremi ile ilgili mitlerin doğruluk kontrolü...
DUVAR - Pek çok kişide yaz aylarında güneş yanığı olur. Oysa güneş kremi kullanımı, çoğu kez güneş yanığının önüne geçebilir. Ancak kimileri, kanserojen olmaları gibi gerekçelerle bu krem ya da spreylere şüpheyle yaklaşıyor. İnternette de bu konuda pek çok iddia var. Peki bunlardan hangileri doğru, hangileri şehir efsanesinden ibaret?
İddia: Bir TikTok kullanıcısı "Güneş kremleri kanserojen maddeler içerir. Oysa güneş kremlerinin bizi cilt kanserinden koruması gerekiyor" diyor. Ona göre tüm kimyasal güneş kremleri kanserojen ve bu nedenle insanlar, yalnızca çok daha sağlıklı olan mineral güneş kremlerini kullanmalı. Kısa bir süre sonra da kadın, bir mineral güneş kremi markası için hediye çeki kodu veriyor; yani kremin reklamını yapıyor.
DW doğruluk kontrolü: Kanıtlanmamış bilgi.
Kullanıcının iddiası kanıtlanmış değil. Dermatolog Uta Schlossberger, "Güneş kremleri kanserojen madde içermez" diyor. Dermatolog Hope Mitchell de DW'ye şu açıklamayı yapıyor: "Güneş kremlerinin kansere yol açtığına dair hiçbir kanıt yok."
Peki o zaman neden çok sayıda sosyal medya kullanıcısı bunu iddia ediyor? Bunun için detaylara bakmamız gerekiyor.
FİLTRELER ARASINDAKİ FARKLAR
Mineral ve kimyasal filtreler arasındaki temel fark, güneş ışınlarına karşı farklı koruma yöntemlerinin olması. Mineral güneş kremleri, cilt üzerinde ultraviyole (morötesi/UV) ışınları yansıtan bir bariyer oluşturur. Böylece ışınlar, cilt tarafından emilmez ve bu nedenle deride genellikle kireçli, beyaz bir tabaka oluşur. Mineral güneş kremlerinin kanserojen madde içerdiğine dair halihazırda bilimsel bir kanıt bulunmuyor.