Güney Kore'de Telegram hakkında soruşturma

Güney Kore'de yapay zekayla oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Telegram mesajlaşma uygulaması hakkında soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore polisi, cinsel içerikli 'deepfake' içeriklerin dağıtılmasında suç ortaklığı olup olmadığını incelemek üzere mesajlaşma uygulaması Telegram hakkında soruşturma başlattı. Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov da geçen hafta platform üzerinden işlenen suçlarla bağlantılı olarak vatandaşı olduğu ülkelerden Fransa'nın başkenti Paris'te gözaltına alınmış, ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Reuters haber ajansının Yonhap haber ajansından aktardığına göre, soruşturma, geçtiğimiz günlerde pek çok Güney Koreli kadının 'deepfake' porno görüntülerinin yayılmasının kamuoyunda ve siyasette tepki yaratmasının ardından geldi. Güney Kore yerel basınına yansıyan haberlerde, bu içeriklerin Telegram'daki sohbet odalarında bulunabileceği bilgisi verilmişti. Ulusal Emniyet Kurumu Cho Ji-ho da bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, kurumun 'suçlara yardım ve yataklık' iddiasıyla mesajlaşma uygulamalarının soruşturmaya tabi tutulup tutulamayacağını değerlendirmekte olduğunu ifade etmişti. 

Ne olmuştu?

Güney Kore'de yapay zekayla oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından ülkede tepkiler artarken, 28 yaşındaki bir kişiye bu videoları üretmekten 5 yıl hapis cezası verilmişti. Ülkede bir önceki hafta okul ve üniversitelerle bağlantılı bazı sohbet gruplarından çoğunluğunu kadın ve kız çocukların oluşturduğu birçok mağdurun manipüle edilen ses ve görüntüleri içeren 'deepfake' adı verilen yöntem aracılığıyla cinsel içerikli görüntülerinin yayıldığı tespit edilmişti.

Sosyal medya kullanıcılarının bazı gruplara, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri gibi tanıdıkları kişilerin fotoğraflarını yüklemesi ve diğer kullanıcıların da bu fotoğrafları kullanarak sahte görüntüler oluşturması ülke genelinde tepkilere yol açmıştı. Tepkilerin ardından Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 28 yaşındaki bir kişiyi yaklaşık 400 deepfake videosu üretmek ve bu türden 1700 civarı görüntüyü internette yaymaktan suçlu bulmuştu.

Şüphelinin 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığının belirtildiği kararda, "Sahte videoların içeriği iğrenç ve tarif edilmesi zor" ifadesi kullanılmıştı.

 

 

(REUTERS)