Güney Koreliler, sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon'un azlini kutluyor
Güney Kore'de sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon'un azlinin Ulusal Meclis'te kabul edilmesinin ardından oylama öncesi sokağa çıkan çok sayıda kişi azil kararını kutladı.
DUVAR - Güney Kore'de muhalefet partilerinin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün 3 Aralık gecesi 6 saatlik sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınması için Ulusal Meclis'e sundukları ikinci önerge, bazı iktidar partisi vekillerinin de desteğiyle bugün kabul edildi. Yoon, Güney Kore Anayasa Mahkemesi'nin vazifesine devam edip etmeyeceğine dair vereceği karara kadar devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı. Meclisteki oylama öncesi azil talebiyle sokağa çıkan binler, Yoon'un azlini kutlamaya başladı. Yoon'u destekleyen yaklaşık 30 bin kişi de sokaktaydı.
Başkent Seul'de bir polis yetkilisi, Fransa'nın Agence France-Presse (AFP) haber ajansına yaptığı açıklamada, en az 200 bin kişinin Yoon'un görevden alınması talebiyle Ulusal Meclis dışında bir araya geldiğini söyledi. Oylamadan sonra kutlama yapan eylemcilerden 52 yaşındaki Choi Jung-ha, "Bunu hep birlikte yapmış olmamız harika değil mi?" diye sordu. Choi, "Anayasa Mahkemesi'nin azilden yana karar vereceğinden yüzde 100 eminim" dedi.
Yoon'un 3 Aralık'taki kısa süreli sıkıyönetim ilanının 'anayasaya ve yasalara aykırı olduğu' gerekçesiyle Ulusal Meclis'e sunulan azil önergesi için yapılan oylamada, 85 milletvekilinin 'hayır' oyuna karşı 204 vekil 'evet' oyu verdi. Oylamada üç milletvekili çekimser kaldı, sekiz oy geçersiz sayıldı. Yoon'un görevden alınması için son sözü ise Anayasa Mahkemesi söyleyecek. Kararın Anayasa Mahkemesi'ne ulaşmasının ardından Yoon'un görevine geri dönmesine ya da görevden alınmasına karar verilecek.
Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenleyen Anayasa Mahkemesi'nin azli onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki dokuz yargıçtan altısının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor.