Gürcistan meclisinde oylama: ‘Yabancı ajan’ tasarısı resmen geri çekildi

Yasa tasarısına karşı başkent Tiflis sokaklarında eylem yapan protestocular, tasarının geri çekilmesini takip etmek üzere meclis önüne geleceklerini duyurmuştu. Teklif, oylama sonucu geri çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gürcistan meclisi, 'yabancı ajan' tasarısı olarak da bilinen ve meclisten ön onay aldığı 7 Mart gecesinden bu yana protestolara neden olan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısını oylama yaparak resmen geri çekti.

Reuters'ın Gürcistan meclisinin resmi internet sitesinden aktardığına göre, milletvekilleri bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapılan ikinci okumada ülkede protestolara sebep olan tasarıya karşı oy kullandı. Böylelikle, yasa tasarısı resmen çekilmiş oldu. 

PROTESTOLAR 3'ÜNCÜ GÜNÜNDE DE DEVAM ETTİ

Gürcistan hükümeti, 9 Mart'ta bir açıklama yaparak ülkede başta başkent Tiflis olmak üzere protestolara sebep olan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısına olan desteğini çektiğini açıklamıştı. Ülkedeki protestolar bu açıklamanın ardından da devam etti.

Mecliste ön onayı alınan tasarıya tepki gösteren protestocular dün (9 Mart) tekrar protesto gösterisi düzenledi. Tiflis'te gece saatlerinde meclis binasının önünde toplanan göstericiler, tasarının bugünkü oturumda parlamentodan derhal geri çekilmesini talep etti. Protestocular, gösterilerde Gürcistan, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları taşıdı ve bugün yerel saatle 11.00'de tekrar meclisin önünde bir araya geleceklerini, söz konusu yasa tasarısının geri çekilmesi sürecini buradan takip edeceklerini belirtti.

Ne olmuştu?

Yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların 'yabancı ajan' olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu. Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini talep etti.

Zurabişvili, tasarının mecliste kabul edilmesi halinde veto edeceğini açıklarken, muhalifler tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlattı. Tasarının 3 ve 6 Mart'taki görüşmeleri sırasında parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıktı.

Tasarının 7 Mart'ta Parlamento'dan ön onay alması üzerine eylemciler, parlamento binasının önünde toplanmış ve giriş çıkışları kapatmıştı. Polis  göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile saldırmıştı. Gösteriler sırasında 50 polis yaralanmış, 133 protestocu gözaltına alınmıştı. 

Gürcistan hükümeti, 9 Mart'ta protestolara neden olan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısını 'ülkedeki durumun sakinleşmesi' için geri çektiğini duyurdu. (DIŞ HABERLER)